|

Sokak köpekleri saldırıları yeniden gündemde

Son günlerde artan sokak köpekleri saldırılarına yenileri eklendi. Sokakların ciddi bir sorunu haline gelen sokak köpekleri konusunda çözüm için atılan net bir adımsa henüz yok.

Yeni Şafak
11:06 - 5/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 12:43 - 5/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Sokak köpekleri
Sokak köpekleri
Geçtiğimiz haftalarda
belgeseliyle sokak köpekleriyle ilgili artan tehlikeyi gündeme taşımış, tarafları dinleyerek çözüm yoluna katı sunmayı hedeflemiştik.

Yayınımızın üzerinden henüz bir ay geçmeden ajanslara iki sokak köpeği vahşeti daha düştü.

KAYSERİ'de, lise öğrencileri Mehmet Özer (14) ve Hacı Ali Tuğrul (14), okul çıkışı evlerine giderken yaklaşık 25 sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Köpeklerin arasında kalan öğrencilerden Mehmet Özer parçalanarak yaşamını yitirirken, arkadaşı Hacı Ali Tuğrul yaralandı.


Diğer bir haberse Sakarya'nın Ferizli ilçesinden geldi. Satışı yasak olan pitbull cinsi iki köpek tasmasız halde gezdirilirken yakaladıkları bir yavru köpeği parçalayarak ağır yaraladılar. Köpeklerin sahibinin ve etraftakilerin müdahalesi de yavru köpeği ağır yaralanmaktan kurtaramadı.


Bu vakalar ilk değil

Son bir gün içerisinde meydana gelen köpek saldırıları ilk değil. Geçtiğimiz aylarda da yine bir çok köpek saldırısı haberini servis ettik. Eğer ciddi önlemler alınmazsa, bu iki saldırı son olacak gibi de görünmüyor.

Sokaklarda başıboş gezen, insanlara saldıran, farklı türdeki hayvanlara saldırıları ve araç kaportalarını parçalamalarıyla dahi haber olan sokak köpeklerinin, sokaklardaki artışına engel olmak için ciddi önlemler şart.

Bir hevesle alınıp sokağa bırakılıyorlar

Bir hevesle alınan köpekler bir süre sonra bakılamayınca, sahipleri tarafından sokaklara terk ediliyor. Sokakta gıda bulmakta zorlanan ve insan şiddetine maruz kalan hayvanlar bir süre sonra saldırganlaşıyor.

Köpek sahiplenmek isteyen kişilerle ilgili belirli yeterlilik kriterlerinin ve yaptırımların olmamasıysa sokaktaki köpeklerin çoğalmasının bir başka nedeni.

Köpek sahipleri kayıt altında değil ve sahiplendikleri bir köpeği kolayca sokağa terk edebiliyorlar.

Yasak olan cinsler kolayca edinilebiliyor

Yasak olan köpek türleri kolayca sahiplenilebiliyor. Kaçak yollarla, yasak türleri sahiplenen köpeklerle ilgili sıkı bir denetimse yok.

Daha fazla acının yaşanmaması için çözüm şart

Sokak köpekleriyle ilgili daha fazla acı haberin ajanslara düşmemesi için hayvanseverler, yerel yönetimler ve yetkili mercilerin birlikte hareket ederek çözüme yönelik adımlar atması şart.

Aksi taktirde, sokakta katledilmiş hayvan veya bir köpek tarafından saldırıya uğrayarak hayatı altüst olmuş mağdur haberlerinin son bulması çok olası görünmüyor.

Konuyu gündeme taşıyan Yeni Şafak linç edildi

Konuyu bir ay öncesinde gündeme taşıyan Yeni Şafak, video haberi izlemeden, video başlığına bakarak yorum yapmaya kalkan bazı medya kuruluşları tarafından sosyal medyada hedef gösterilmişti.


Oysa video içeriğinde hayvanseverlere ve mağdurlara birlikte yer verilmiş, video sonunda da;
"müslüman olarak her canlının yaşamına saygı duymak zorundayız, atalarımızdan bunu öğrendik"
vurgusu yapılmasına rağmen sosyal medyada hedef haline getirilmeye çalışılmıştı.

Değinmek istediğimiz toplumsal sorunun büyüklüğü, dün sokak köpekleri tarafından parçalanarak öldürülen 14 yaşındaki bir çocuğun haberiyle bir defa daha anlaşıldı.

Çekimleri devam eden sokak köpekleri belgeselimizin 2. bölümüyle de çözüme biraz daha katkı sunmayı hedefliyoruz.


#sokak köpekleri
#sokak köpeği saldırıları
#sokak köpeği saldırısı
5 yıl önce