|

VW skandalında motorin-benzin savaşı iddiası

Volkswagen skandalı büyürken olayın iki boyutunun olduğuna dikkat çekiliyor. Şimdiye kadar yazılım sahtekarlığı şeklinde ilerleyen sürecin perde arkasına dikkat çeken uzmanlar, bunun bir benzin-motorin çekişmesi olduğuna da dikkat çekiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/10/2015 Salı
Güncelleme: 22:13 - 12/10/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu; üzerinde durduğu benzin-dizel çekişmesi ihtimali nedeniyle bundan sonraki sürecin otomotiv sektörünün yatırım kararlarında yeni bir dönemin gelişeceğine işaret etti.



DİZEL ARAÇLARA GÖLGE


VW'in azot oksit emisyon hesaplamalarında hile yaptığının anlaşılmasının bir devrin sonu olabileceğini belirten Kumbaroğlu, bu kapsamda emisyon skandalının sadece VW değil bütün dizel araçlar üzerine gölge düşürdüğünü ve otomotiv piyasalarında küresel bir domino etkisi oluşturabileceğini söyledi. Kumbaroğlu, “Milyonlarca insanın sağlığı karbondan kaçarken azota tutuldu. Yeni dönemde emisyon kontrollerinde ve dizel araçların maliyetlerinde, teşviklerde ve üreticilerin yatırım kararlarında önemli değişiklikler olabilir. Benzinli, LPG'li ve doğalgazlı araç tercihinde artış olabilir” dedi.



TÜRKİYE DE DİKKAT ETMELİ


“Bu yüzyılın başında Türkiye'de trafiğe çıkan her 10 arabadan 1'i dizeldi. Bu yılın 8 ayında satılan araçların yüzde 61'i dizel oldu” diyen Kumbaroğlu, çevre politikalarında AB mevzuatını takip eden Türkiye'nin bu süreci yakından izlemesi gerektiği uyarısında bulundu.



Benzinli araca rağbet artar


Kumbaroğlu, “Yakıt türü Türkiye'nin bu dönemde petrol ürünleri dengesi ni de etkiledi. Şimdi bu denge yeniden farklı bir boyuta taşınabilir. Eğer dizel teknolojisi bir çıkış yolu bulamazsa Türkiye'de benzinli araçlar eski parlak günlerine dönebilir” dedi.


#Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği
#Volkswagen
#Gürkan Kumbaroğlu
8 yıl önce