|

AGİT’in kaos planı

24 Haziran için PKK yandaşı gözlemci gönderen AGİT, Türkiye’yi karıştırmak için düğmeye bastı. İstanbul ve Ankara’da bazı muhaliflerle görüşen AGİT üyelerinin “Seçime şaibe karıştı deyip sokak gösterileri düzenleyin” telkininde bulunduğu öğrenildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:41 - 23/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
AGİT, Türkiye’yi karıştırmak için düğmeye bastı.
AGİT, Türkiye’yi karıştırmak için düğmeye bastı.

24 Haziran seçimlerini Türkiye’de gözlemci olarak izleyecek 400'e yakın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyelerinden bazıları kaos planı peşinde. Aralarında terör örgütü PKK'yı açıktan destekleyenlerin de bulunduğu bazı AGİT üyelerinin, seçimlere şaibe karıştığı yönünde açıklamalar yaptırıp vatandaşları sokağa çekmeye çalışacağı öğrenildi. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye'ye, 24 Haziran Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin seçimleri izlemek üzere 400'e yakın AGİT gözlemcisi geldi.

MUHALEFET KAYBEDECEK

Bunlardan 12'si çekirdek ekipte yer alıyor, diğerleri ise seçime ilişkin kurumlarda ve illerde oy kullanma ile sonuçların açıklanma süreçlerini takip edecek. Türkiye'ye kabul edilen AGİT gözlemcilerinden bazılarının Ankara ve İstanbul'da bazı görüşmeler yaptığı ve görüştüğü “muhalif” kişilere, “Yaptırdığımız anketler ve yapılmış anketlere göre Erdoğan, yüzde 50'yi yine 2014'teki gibi az farkla geçerek cumhurbaşkanlığını kazanıyor. AKP ve MHP ittifakının oyları da TBMM'de yeterli sayıya ulaşıyor. Muhalefet seçimleri kazanamıyor.” değerlendirmesinde bulundukları ve seçim sonuçlarına gölge düşürmek üzere taktik verdikleri öğrenildi.

YSK’YI HEDEF ALIN

Bazı AGİT üyelerinin, “seçimlere şaibe karıştığını gündeme getirmenin, sokağı konsolide etmek için gerekli olduğu, seçimlerin eşit şartlar altında gerçekleşmediği, iktidarın kamu gücünü sınırsız kullandığı, seçimlerde görev alan kamu görevlilerinin bağımsız ve tarafsız hareket etmesinin mümkün olmadığı” algısını işlemeleri yönünde telkinlerde bulunduğu belirtildi. AGİT üyelerinin, bazı muhalif kişilerle yaptıkları özel görüşmede, “Seçimleri yapan kurumları hedef alın. Mühürsüz oyların geçerli sayılmasıyla ilgili YSK kararını kullanın. YSK'nin seçim sonuçlarını derlediği SEÇSİS'in güvenilirliğini sorgulayan açıklamalarda bulunun.” tavsiyelerini aktardığı öğrenildi.

Bazı AGİT yetkililerinin, “seçim sonuçları netleştikten sonra muhalif kesimleri sokağa çekmek üzere geniş çaplı protestolar düzenlenmesi için çağrılar yapılmasını telkin ettiği” belirtildi. Ayrıca bazı AGİT gözlemcilerinin aynı amaçla yabancı misyon yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdiği kaydedildi.

#AGİT
#Türkiye
#Kaos
6 yıl önce