|

Müsilaj temizlenene kadar: Marmara Denizi için seferberlik

Marmara Denizi’ni saran ve doğal afete dönüşen müsilaj kirliliğine karşı temizlik seferberliği bugün başlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, eylem planının uygulanmasına dair 7 ilin belediye başkanlıkları ve ilgili bakanlıklar ile STK’lara genelge gönderdi. Belediyeler, toplanan müsilaj ve atıkların taşınması ve bertarafında ortak çalışacak. Tüm kurumların makine ve ekipmanlarıyla katılacağı çalışmalar, Marmara temizlenene kadar sürecek.

00:00 - 8/06/2021 Salı
Güncelleme: 02:53 - 8/06/2021 Salı
Yeni Şafak
Türkiye’nin en büyük deniz temizliği seferberliği bugün başlıyor.
Türkiye’nin en büyük deniz temizliği seferberliği bugün başlıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Denizi’nde müsilajdan kaynaklanan kirliliğin 7 gün 24 saat esaslı çalışılarak deniz ortamından giderilmesi, toplanması ve yönetimine ilişkin bugün en büyük deniz temizliği seferberliğinin başlatılacağını duyurdu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un imzasıyla ilgili bakanlık, valilik ve belediyelere “Marmara Denizi Eylem Planı”nın uygulanmasına ilişkin genelge gönderildi. Genelgede, Marmara Denizi’nde son günlerde sıcaklık, deniz suyundaki durağanlık ve azot-fosfor bolluğuna bağlı ortaya çıkan ve Marmara Denizi’nde doğal yaşamı etkileyen afet niteliğinde müsilaj kirliliğinin görülmeye başlandığı anımsatıldı.
Söz konusu kirliliğin giderilmesi amacıyla Bakanlık koordinasyonunda Marmara Denizi havzasında yer alan valilikler, yerel yönetimler, ilgili kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katılımıyla hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı’nın 6 Haziran’da kamuoyu ile paylaşıldığı hatırlatılan genelgede, şu ifadelere yer verildi:



İSTANBUL’DA BAKAN YARDIMCISI BAŞKANLIĞINDA YÜRÜTÜLECEK

  • “Söz konusu müsilajdan kaynaklanan kirliliğin 7 gün 24 saat esaslı çalışılarak deniz ortamından giderilmesi, toplanması ve yönetimine ilişkin bugün en büyük deniz temizliği seferberliği başlatılacaktır.
    Bu çerçevede, Marmara Denizi’ne kıyısı olan valiliklerin koordinasyonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı tüm merkez, bağlı ve taşra teşkilatları, büyükşehir belediyeleri, il ve ilçe belediyeleri ve katı atık belediye birlikleri, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarca bu çalışmanın başlatılması ve tamamlanıncaya kadar koordineli şekilde yürütülmesi gerekmektedir.
    Tüm çalışmaların izlenmesi, kontrolü ve denetimi Bakanlığımızca yürütülecektir. Bu kapsamda bakan yardımcısı başkanlığında İstanbul’da Koordinasyon ve Bilgilendirme Merkezi oluşturulacaktır.”


İLLERDE VALİ BAŞKANLIĞINDA

Genelgede şunlar kaydedildi: “Merkezin sekretaryası Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılacaktır. İl bazında yapılan ve yapılacak çalışmaların yürütülmesi ve koordinasyonun sağlanması için valiliklerde valinin başkanlığında koordinasyon merkezi oluşturulacaktır.
Koordinasyon merkezinin sekretarya hizmetleri, çevre ve şehircilik il müdürlüklerince yürütülecektir. Tüm kurum, kuruluşlar ve taşra teşkilatları ile yerel yönetimler personel, makine gibi bütün imkanlarıyla çalışmalara destek verecektir.
Atıkların bertarafı için de gerekli çalışmaları yürüteceklerdir.”


#Müsilaj
#Marmara Denizi
#Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
3 yıl önce