|

Türkiye artık yüksek gelirli

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli Başbakan Yıldırım’ın katılımıyla açıldı. Sürpriz yaparak açılışa telekonferansla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi size bir müjde daha veriyorum; OECD Türkiye’nin de içinde yer aldığı 8 devletin orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiğini açıkladı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/12/2016 Salı
Güncelleme: 03:56 - 27/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Özellikle kış aylarında sürücülerin aşmakta zorluk çektiği Ilgaz Dağı'na yapılan Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin açılışı gerçekleştirildi. Yaklaşık 40 dakikalık geçiş süresi 8 dakikaya indi.Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı açılışta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sürprizi yaşandı. İstanbul'daki Mabeyn Köşkü'nden Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli açılış törenine telekonferansla bağlanan Erdoğan, Orta Karadeniz'i İç Anadolu'ya, oradan da Türkiye'nin diğer yerlerine bağlayan tünel sayesinde Ilgaz Dağı'nın kesintisiz, güvenli ve konforlu bir yolculuğu karşılayabileceğini belirtti.



8 DAKİKADA GEÇİLECEK


Erdoğan, 17 kilometrelik bu geçidin, zorlu kış şartlarında sık sık kapandığı için vatandaşların mağdur olduğunu aktararak, “Hizmete açtığımız bu tünelle Ilgaz Dağı 8 dakika gibi kısa bir sürede dışarıdaki hava durumundan etkilenmeden geçilebilecektir. Erdoğan, bugünkü rakamla 718 milyon lira yatırım bedeli olan bu eserin, son aylarda adeta seriye bağladıkları büyük proje açılışlarının şu an itibarıyla son halkası olduğunu kaydetti.





Ilgaz Dağı geçit verecek


Ilgaz Dağı içinden geçen 15 Temmuz İstiklâl Tüneli 40 dakikalık geçiş süresini 8 dakikaya indirdi.


İç Anadolu'yu Batı Karadeniz'e bağlayan tünel için 2012'de vurulan ilk kazmanın ardından onlarca çalışan, yer altında yüzlerce metre yol kat etti. Giriş ve çıkışları “köpek balığı ağzı” adı verilen yöntemle projelendirilen, biri 5 bin 370, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan tünelle, özellikle kış aylarında trafik kazalarıyla gündeme gelen Ilgaz Dağı'nda ulaşım daha hızlı ve güvenli olacak.





Bölgedeki sanayi kuruluşlarına da katkı sağlayacak tünel, özellikle İç Anadolu bölgesindeki fabrikaların ürünlerini Karadeniz'e ulaştırmasını, İnebolu Limanı'na getirilen ürünlerin de iç bölgelere daha kolay taşınmasını sağlayacak.



KİMSE ENGELLEYEMEZ


Eğitimden sağlığa, enerjiden toplu konuta kadar diğer hizmet alanlarında da benzer başarılara imza attıklarının altını çizen Erdoğan, 2023 hedefleri doğrultusunda adım adım ilerlediklerini ifade etti. Erdoğan, Avrupa Hesaplama Sistemine geçilmesiyle birlikte milli gelirden büyümeye kadar pek çok alanda aslında çok daha iyi bir seviyede olunduğunun ortaya çıktığını belirterek, şunları söyledi:



İHANETİ UNUTMADIK


“Şimdi size bir müjde daha veriyorum; nitekim OECD, Türkiye'nin de içinde yer aldığı 8 devletin orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiğini açıkladı. Elbette sıkıntılarımız var. Sınırlarımız içinde ve dışında adeta yeni bir İstiklal Harbi mücadelesi veriyoruz. 15 Temmuz ihanetini unutmadık. Türkiye, güvenlik sorunlarıyla birlikte büyüyebileceğini ispat etmiş bir ülkedir. Esasen terör saldırılarının ekonomik saldırılarla desteklenmesinin sebebi işte bu başarıdır. 2023 hedeflerine ulaşmamızı kimse engelleyez.”



Çin'le birlikte sınıf atladık


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği yüksek gelir sınıfına Türkiye'nin yanı sıra Çin'in de yer aldığı 8 ülke yükseldi.


TÜİK'in Avrupa Hesaplama Sistemine geçişiyle birlikte Türkiye'de kişi başına milli gelir miktarı da değişti. Türkiye 2015 yılında 9 bin 130 dolar olan kişi başına milli gelir, Avrupa Hesaplama Sistemi ile 11 bin 14 dolara çıktı. Yeni hesaplama yöntemi Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) de yakından takip ettiği bir yöntem. Bu kapsamda OECD kendi üyeleri arasında, gelişmiş ülkelerdeki düşük büyüme ile gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek büyüme nedeniyle ülkelerin gelir sınıfında değişiklik olduğunu belirtti. OECD'den yapılan açıklamaya göre, “2015'in orta gelirli ülkeleri Çin, Kolombiya, Kosta Rika, Endonezya, Kazakistan, Meksika, Güney Afrika ve Türkiye şu anda yüksek gelirli ülkeler” oldu.



Merkezi Paris'te bulunan OECD'nin ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya gibi ülkelerin yer aldığı 34 üyesi var. Amacı üye ülkelerin ekonomik ve sosyal açıdan refah düzeyini yükseltmek, üyelerine problem?lerinde yardımcı olup onlara yol göster?mek, gelişme yolundaki ülkelere yapılan yardımları hızlandırmak. Türkiye'nin de üye olduğu OECD'nin tüm üye ülkelerin temsilcilerinden oluşan bir konseyi var. Ayrıca konseyin 14 üyesinin temsilcilerin?den meydana gelen yürütme komitesi ikin?ci organı. Çalışmaların çoğu, sayıları 200'den fazla olan uzmanlık komiteleri ve alt komiteler tarafından yürütülüyor.




#İstiklal Tüneli
#OECD
#Ilgaz Dağı
7 yıl önce