|

Enderun hattatından hoş bir sada

19. yy’da Osmanlı Devleti’nin bilim, sanat ve siyaset dünyasının önemli isimlerinden olan Kadıasker Mustafa İzzet Efendi’nin hat eserlerinden oluşan sergi, Topkapı Sarayı'nda açıldı.

Yeni Şafak ve
00:30 - 11/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:33 - 10/12/2014 Çarşamba
Yeni Şafak

Hattat, neyzen ve bestekar Kadıasker Mustafa İzzet Efendi’nin eserleri, hat eğitimi aldığı ve üslubunu benimsediği hattatların eserleri ve yetiştirdiği öğrencilerin eserleri bir araya getirilerek, Topkapı Sarayı Enderun Avlusu Hazine Koğuşu’nda “Enderun’da Bir Hoş Sada” adı altında ziyarete açıldı. Açılışa Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. A. Haluk Dursun, Topkapı Sarayı Müze Müdür Vekili Ayşe Erdoğdu, serginin küratörü Prof. Uğur Derman, Neyzen Niyazi Sayın, Prof. Alâeddin Yavaşça, Merkez Valisi Hüseyin Avni Mutlu, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ile günümüzün önemli hattatlarından Hüseyin Kutlu, Hasan Çelebi, Ali Toy ve Ömer Erdoğdular, Aziz Şenol Filiz, Arif Erdebil, Salih Bilgin, Ali Tan, Furkan Engin gibi neyzenler katıldı. 


KİTABESİNİ YAZDIĞI BİNADA SERGİ

Kadıasker Mustafa İzzet Efendi’yi anmak üzere hazırlanan serginin açılışında konuşan Kültür Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Mustafa İzzet Efendi’nin kültürümüzün önemli bir parçası, büyük bir alim, ilim adamı, devlet adamı, büyük bir sanatkar; hattat, neyzen ve hanende olduğunu ifade etti. Bugün Enderuni bir büyüğümüz olan Mustafa İzzet Efendi’nin sadalarını maalesef duyamadığımızı belirten Dursun, bu nedenle serginin adını “Enderun’da Bir Hoş Sada” olarak koyduklarını söyledi. 


Zamanının Hafız Osman’ı

1801 yılında Tosya’da dünyaya gelen Mustafa İzzet Efendi, Enderun’da eğitim görmüş, Sultan II. Mahmud ve Sultan Abdülmecid’in iltifatlarını kazanmıştır. Galatasaray’da eğitimine devam eden İzzet Efendi iyi bir hattat, hanende ve usta bir neyzen olarak yetişmiş, bu hünerleri sayesinde Enderun’a alınmıştır. Mustafa İzzet Efendi, sülüs ve nesih yazılarında zamanın şeyhi ve Hafız Osman’ı kabul edilir. 11 Kur’an-ı Kerim, 200’den fazla hilye, sayısız kıt’a ve kitabe yazmıştır. 

#hafız osman
#ney
#mustafa izzet efendi
9 yıl önce