|

Engellilerin kafesine Bakanlık'tan onay

Düzce Belediyesi, Düzce Beyazay Derneği ve Düzce Sosyal Etkinlikler Derneği (DÜSED) ortaklığı ile hazırlanan Kusursuz Kafe Projesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygun bulundu. Buna göre Down Kafe'ler bir rehabilitasyon projesi olarak hayata geçirildiği gibi devam ettirilecek ve öğretilebilir üst sınır ile eğitilebilir düzeyde gençler çalışacak.

Yeni Şafak
12:37 - 22/07/2016 Cuma
Güncelleme: 09:40 - 22/07/2016 Cuma
IHA
Engelliler kafede çalışarak hayata aktif katılım gösteriyor.
Engelliler kafede çalışarak hayata aktif katılım gösteriyor.

Düzce Belediyesi, Düzce Beyazay Derneği ve DÜSED ortaklığı ile hazırlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından değerlendirilmek üzere gündeme alınan “Kusursuz Kafe Projesi" uygun bulunarak kabul edildi. Proje kapsamında engelli gençlerin çalışma ve sosyal hayata adaptasyonunu kolaylaştırmak amacıyla girişimler yapılacak.



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Saray Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü'ne bağlı olan Down Kafe (Kusursuz Kafe), sosyal ve mesleki rehabilitasyon çalışmalarının sürdürüldüğü bir rehabilitasyon birimidir. Kuruluş tarihi 27 Şubat 2001 olan Down Kafe, 2001 Haziran ayında faaliyete başlamıştır.



Engellilerin hayata kazandırılması


Cafe Down'un açılış amacı: koruma altında bulunan zihinsel engelli bireylerin mesleki rehabilitasyonla iş edindirilerek, üretken bireyler olarak sosyal hayata kazandırılmasıdır. Down Kafe bir rehabilitasyon projesi olarak planlanmış ve uygulamaya geçirilmiştir. Proje uygulamasında meslek elamanları ve yardımcı elemanlar refakatinde sürdürülmektedir. İşletme olduğu için mali işlerle ilgilenecek kasiyer de görev yapmaktadır.



Kafeye seçilen engelli bireyler; Öğretilebilir üst sınır ile eğitilebilir düzeyde gençlerden seçiliyor. Hastane raporları "Orta Mental Retarde", "Hafif Mental Retarde ve Border Line" ifadelerini kapsamakta olup salt Mental Retarde yani Zihinsel Engelli tanısı olanlar yanı sıra yine zihinsel engele sahip Down Sendromu teşhisi olan engelli bireyler çalışmaktadır. Merkezdeki gençlerin yaşları ise 17 ile 36 arasında değişiklik gösteriyor.

#Down Kafe
#Kusursuz Kafe
#Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
8 yıl önce