|
Türkiye’nin enerjide artan rolü

Enerji alanında önemli değişimlerin gerçekleştiği bir dönemi yaşıyoruz.
Bu değişim, enerji kaynaklarına sahip olan ülkelerde olduğu gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerde de yaşanmaktadır.

Enerjide dışa bağımlı olan bir çok ülke, enerji arz güvenliğini sağlamak için hem alternatif enerji kaynakları arama derdinde hem de farklı ülkelerden enerji kaynağı bulma arayışı içinde.

Bir çok Avrupa ülkesi
artan enerji fiyatlarına rağmen enerji arz güvenliğini nasıl sağlayacakları konusunda endişe yaşarken
, enerji kaynakların sahip olan bir çok ülke ise hem artan enerji fiyatları nedeniyle ekonomik olarak önemli miktarda gelir elde etmekteler hem de ekonomiler için gerekli olan enerji arz güvenliğinde sıfır sorun ile devam etmektedirler.

Bununla beraber, enerji kaynaklarına sahip olan ülkeler, artan enerji fiyatlarında olumsuz etkilenmediği gibi enerji tüketiminde de azaltmaya gitme zorunlulukları olmadığı için ekonomik büyüme beklentileri konusunda daha rahat oldukları açıktır.

Dolayısıyla,
enerji ekonomiler için en stratejik girdi olduğu gibi bu girdiyi elinde bulunduran ülke için de önemli bir fırsat ve güç anlamına gelmektedir.
Bu da enerji üzerinden bir güç mücadelesinin daha da derinleşeceği anlamına gelmektedir.

TÜRKİYE ENERJİDE NE DURUMDA?

Enerji arz güvenliğinde en rahat ülkelerden birisi Türkiye’dir. Türkiye, doğalgaz arz güvenliğinde
Rusya’dan TürkAkım ile doğalgaz almaya devam ettiği gibi, Azerbaycan’dan TANAP ile ve diğer ülkelerden doğalgaz almaya devam etmektedir.

Diğer yandan, Türkiye LNG yoluyla bir çok ülkeden doğalgaz ithal eden ve depolanan doğalgaz ile enerji arz güvenliğinde sorun yaşamayan nadir ülkelerden birisidir.

Bununla beraber, Ukrayna’nın işgali nedeniyle Avrupa ile Rusya arasında yaşanan yaptırım mücadelesinde enerji önemli bir araç olmasına rağmen, NATO ülkesi Türkiye, Avrupa ülkeleri ile Rusya arasında önemli bir köprü görevi de görmeye devam etmektedir.
Hatta, Avrupa ülkelerine giden doğalgazın Türkiye üzerinden taşınması konusundaki ortaya çıkan görüşler, Türkiye’yi enerjide farklı bir yere taşımakta olduğu da bir gerçek.
Türkiye enerjide merkez ülke olma tartışmasında, Türkiye’nin merkez ülke rolünün bu dönem
Rusya tarafından dile getirilmiş olması da Türkiye’nin enerjide gelecekteki konumu ve Türkiye’den enerji alanında beklentiler açısından çok önemli bir gelişme
olduğu da bir gerçektir.

TÜRKİYE, MERKEZ ÜLKE OLMASI İÇİN ADIMLARINI HIZLANDIRMALI

Türkiye’nin coğrafi konumu,
Türkiye’yi
enerjide her geçen gün daha da önemli hale getirmektedir. Hem mevcut boru hatları ile mevcut kaynaklar, enerji arz eden ülkelerden enerji talep eden ülkelere taşınırken hem de yeni kaynakların yeni pazarlara taşınmasında
Türkiye’nin vazgeçilmez konumu, önemli bir avantaj olduğu
aşikardır.
Özellikle, Doğu Akdeniz gibi yeni enerji kaynaklarının keşfedilmesi ve keşfedilen kaynakların uluslararası piyasalara taşınması, Türkiye’nin merkez ülke olma konumunu daha da güçlendirmektedir.
Türkiye,
yüzyıl
sonra ancak ayağına gelen enerjide merkez ülke olma şansını iyi kullanmalı ve bunun için adımlarını hızlandırmalıdır.
#Enerji
#TürkAkım
#Rusya
#Türkiye
#LNG
#TANAP
#NATO
#Avrupa
1 yıl önce
Türkiye’nin enerjide artan rolü
‘Yabancı danışmanlar iğfal eder’!..
Modern tarih, Avrupalılarla değil İslâm’la başlar…
"Türk"ün şuuruna çizilen hudut" (!?)
Edeple itaat ikiz kardeştir kibre kibir sadakadır
Afrika kurtulmadan, dünya insanlık yüzü göremez!