|

Adak kurban eti yenir mi, kimler yiyemez: Adak kurban hükmü nedir?

Adak kurban etinden kimler yiyemez, adak kurban hükmü nedir, adak kurban eti düğünlerde ikram edilebilir mi? sorularının yanıtını yazımızda derledik. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin ve ailesinin yemesi caiz değildir. Peki, adak kurban eti nasıl dağıtılır, kimlere dağıtılır?

12:28 - 1/12/2017 Cuma
Güncelleme: 15:13 - 14/06/2021 Pazartesi
Diğer
Adak kurban etinden kimler yiyemez, adak kurban hükmü nedir, adak kurban eti düğünlerde ikram edilebilir mi? sorularının yanıtı haberimizde.
Adak kurban etinden kimler yiyemez, adak kurban hükmü nedir, adak kurban eti düğünlerde ikram edilebilir mi? sorularının yanıtı haberimizde.

Adak kurbanının etinden adak sahibi, eşi, usûl ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyemeyeceği gibi, bunların dışında kalıp zengin olanlar da yiyemez (Zeylaî, Tebyîn, VI, 8; Bilmen, İlmihal, s. 304-305). Eğer kendisi veya bu sayılanlardan biri yerse, yenilen etin bedelini yoksullara verir (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 199-203).

ADAK KURBAN ETİNDEN KİMLER YİYEMEZ?

Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin eşi, usûl ve fürûu (yani annesi, babası, nineleri, dedeleri, çocukları, torunları) ve dinen zengin sayılan kimseler de yiyemezler. (Zeylaî, Tebyîn, VI, 8).

Adak kurbanının etini bu sayılanlar dışında kalan ve dinen fakir olan kimseler yiyebilirler.

Düğün vb. toplantılarda fakirlerin yanı sıra zenginler de bulunabileceğinden, adak kurbanının bu gibi yerlerde ikram edilmesi caiz olmaz. Eğer böyle bir durumda, adakta bulunan kişinin kendisi, usûl veya fürûundan birisi ya da zengin biri yemiş bulunursa, yenilen miktarın bedeli fakirlere tasadduk edilmelidir (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 199-203).

ADAK KURBAN KESMENİN HÜKMÜ NEDİR?


Kurban adayan kişinin kurban kesmesi vaciptir. Eğer kişi bu adağı, bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa bu şart gerçekleşince kesmesi gerekir.


#Adak kurban
#Adak kurban eti
#Adak kurban hükmü
6 yıl önce