|

Sınır polisi geliyor

Sığınmacılar için toplama kampı kurmayı planlayan Avrupa Birliği, yasa dışı göçü azaltmak için 2020’ye kadar 10 bin kişilik sınır polis gücü kurmayı hedefliyor. Sığınmacıların bir AB ülkesinden diğerine hareketinin engellenmesi için havalimanı, otobüs ve tren garlarındaki kontroller de katlanarak artırılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/06/2018 Cuma
Güncelleme: 01:47 - 22/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Avrupa Birliği, yasa dışı göçü azaltmak için 2020’ye kadar 10 bin kişilik sınır polis gücü kurmayı hedefliyor.
Avrupa Birliği, yasa dışı göçü azaltmak için 2020’ye kadar 10 bin kişilik sınır polis gücü kurmayı hedefliyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in pazar günü sığınmacı konusunu görüşmek için düzenleyeceği “mini zirvenin” taslak sonuç bildirgesi, Avrupa’nın mülteci akını konusunda yaşadığı paniği ortaya koydu. AB üyesi 10 ülkenin liderlerinin Brüksel’de yapacağı toplantının taslak sonuç bildirgesi, “Avrupa’ya yasa dışı göçün” engellenmesi konusunda alınacak tedbirlerin genişletilmesini ve sığınmacıların AB içinde hareketlerinin kısıtlanmasını hedefliyor. AB liderlerinin sığınmacılar için birlik topraklarının dışında kamp kurulmasına destek vereceği de belirtiliyor.

10 BİN KİŞİLİK POLİS GÜCÜ

Almanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, İspanya, Malta, Bulgaristan, Belçika ve Hollanda liderlerinin katılması beklenen toplantıya, AB’nin sığınmacı politikalarını eleştiren Polonya, Macaristan ve Çekya liderlerinin ise katılması öngörülmüyor. “Mini zirvede” liderler, üye ülkelere göç konusunda “tek taraflı ve AB ile koordineli olmayan” önlemler almamaları uyarısında bulunacak. Görüşmede, yasa dışı göçü azaltmak için 2020’ye kadar 10 bin kişiden oluşan bir sınır polis gücü kurulması ele alınacak.

GÜVENLİK HARCAMASINDA ARTIŞ

Birliğin dış sınırlarını daha güvenli hale getirmek için yapılacak harcamalarda da artışa gidilecek. Cezayir, Mısır, Libya, Fas, Nijer ve Tunus gibi ülkelerle “AB’ye gelen sığınmacı sayısını azaltmak” için daha etkin iş birliği yapılmasına yönelik adımlar görüşülecek.

GARLARDA SIKI KONTROL

Liderlerin Pazar günkü görüşmede, mültecilerin “AB dışında korunması ve kabul kapasitesinin artırılması” için daha geniş çalışma yürütülmesi yönünde karar alması bekleniyor. Bunun yanı sıra AB üyesi bir ülkeden kabul alan sığınmacıların ikinci bir AB ülkesine hareketleri ile mücadele için, havalimanlarının yanı sıra otobüs ve tren istasyonlarındaki kontrollerin artırılması da taslak sonuç bildirgesinde yer alıyor.

Trump yarayı deşiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Berlin'e mülteci politikası üzerinden yüklenerek kendi ülkesindeki göçmen karşıtı politikasını Almanya örneği ile savundu. Trump, Twitter hesabında yayınladığı mesajda, “Almanya'da halk, hükümete karşı cephe almaya başlıyor. Bunun sebebi göçün zaten belirsiz olan Berlin koalisyonunda çatlaklar oluşturmasıdır. Kültürlerini güçlü ve şiddet dolu bir biçimde değiştiren milyonlarca insanın (Avrupa’ya gelmelerine) izin vererek Avrupa’nın dört bir yanında büyük bir hata yapıldı” ifadelerini kullandı. Trump'a bağlı isimler de Avrupa'yı hedef aldı. Trump'ın Avrupa Birliği elçisi olarak atadığı Ted Malloch BBC’ye verdiği bir röportajda “Sovyetler Birliği’nin dağılmasına yardımcı olduğum bir görevde bulundum, belki başka bir birliği de ehlileştirmek gerekiyordur” ifadelerini kullanarak şimşekleri üstüne çekmişti.


Çocukları aileleriyle kafesleyecek

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırını geçerek ülkeye yasa dışı yollarla giren ailelerin çocuklarından ayrılması düzenlemesinde geri adım attı. Ancak yeni kararname, sınırı yasa dışı yollarla geçenler hakkında yasal yaptırım uygulanmasını içeren Başkan’ın “sıfır tolerans” politikasını tamamen sona erdirmiyor. Trump’ın imza attığı kararname bu kez de, gözaltına alınan ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte tutulmasını öngörüyor. İmza töreninde konuşan Trump, “Bu, aileleri bir arada tutmaya ilişkin. Ayrılan aile manzarasından hoşlanmıyorum” dedi. Küçük çocukların kafesler içinde tutulan görüntüleri ve ailelerine seslenmeleri tüm dünyada büyük öfkeye ve tepkilere neden olmuştu.

#Donald Trump
#ABD
6 yıl önce