|

İhracatta hızla 250 milyar dolarlık hedefe koşuluyor

AS Steel YKB Erkan Sezer, Ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. 2022 yılına tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracat rakamı olan 17,6 milyar dolar ile girmenin 250 milyar dolarlık yıl sonu hedefi için çok önemli bir motivasyon olduğuna dikkat çeken Sezer, yıla nasıl girdiysek o şekilde rekorla bitireceğiz dedi.

15:32 - 5/02/2022 Cumartesi
Güncelleme: 15:37 - 7/02/2022 Pazartesi
Diğer
Foto/arşiv
Foto/arşiv

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2022 Ocak ayı ihracat verilerini duyurdu. Ocak ayında ihracat, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 17,3’lük artışla, 17,6 milyar dolar oldu. Bu rakamla beraber, tarihin en yüksek ocak ayı ihracat rakamına ulaşıldı.

YENİ MÜŞTERİLER VE PAZARLAR KALICI OLACAK

İhracat rakamlarını değerlendirirken koronavirüs salgının en başına dönerek analiz etmek gerektiğini vurgulayan AS Steel YKB Erkan Sezer, “Koronavirüs salgını ile beraber dünya ekonomileri durma noktasına gelirken Türkiye, attığı adımlar ve iş dünyasının da özverili gayretleri ile çarklar durmadan döndü.

Özellikle Çin tarafında yaşanan boşluğu Türkiye ihracatçısı ilk günden itibaren çok iyi doldurdu. İlk günlerde bunun geçici bir durum olduğu yönünde eleştiriler vardı ancak Türk ürünlerinin ve hizmetlerinin kalitesini gören birçok yeni müşteriler ile el sıkışıldı ve imzalar atıldı. Şu anda Türkiye’de ihracat yapmayan il kalmadı.

2021 yılındaki ihracat rekorunda büyük etkisi olan bu süreç, şimdi 2022 yılında ‘Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı’ yeni ekonomik modelle devam edecek.
2022 yılı, 2021 yılında atılan adımların pekiştiği, ihracatın artarak devam ettiği bir yıl olacak. Salgın döneminde üretim ve ihracata aralıksız devam ederken yaptığımız iş birlikleri devamında birçok yeni müşterinin ve pazarın kapısını açmaya başladı. ABD’den Avrupa’ya kadar tedarik krizinin baş gösterdiği bu dönemde özellikle jeopolitik konumumuzun avantajı ile adeta 7/24 çalışıyoruz Sınır kapılarında TIR kuyruklarını görüyorsunuz. Dışarda Türk ürünlerine, Türk müteahhitliğine ve Türk ihracatçısına karşı büyük güven var.” dedi.

İHRACAT ODAKLI PLAN BAŞARILI GİDİYOR

İhracatta en yüksek artışın 578 milyon dolarla çelikte gerçekleştiğine dikkat çeken Sezer, As Steel olarak sadece 12. ayda 120 TIR’lık sevkiyat yaptık. Yeni ekonomi programının başarılı olacağına inanıyoruz ve planlamalarımızı buna göre hazırladık. Dövizdeki aşırı oynaklığın giderilmesi bizler için çok önemliydi, şu anda önümüzü daha rahat görebiliyoruz ancak yeni düzenleme ile ihracat bedelinin yüzde 25’ini TL’de tutmak zorundayız, döviz ile satın alım yaptığımız için bu oran bizleri zorlayabiliyor. Bu noktada gerçekleştirilecek bir esneklik 250 milyar dolarlık yeni hedef için bizlerin elini güçlendirecektir” dedi.

2022 yılı Ocak ayında gerçekleştirilen 17 milyar 593 milyon dolarlık ihracat rakamı bu güne kadar ki en yüksek Ocak ayı ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti.

1 milyar 616 milyon dolar ile en fazla ihracat Almanya’ya yapılırken bunu 1 milyar 233 milyon dolarla ABD ve 1 milyar 27 milyon dolarla İngiltere izledi. En fazla ihracat yapılan fasıllarda ise 1 milyar 945 milyon dolarla Motorlu Kara Taşıtları yer alırken bunu 1 milyar 541 milyon dolarla Kazan ve Makinalar ve 1 milyar 212 milyon dolarla Demir-Çelik takip etti.


#AS Steel YKB Erkan Sezer
#İhracat
#​Türkiye İhracatçılar Meclisi
#TİM
2 yıl önce