|

Piyasalar rotasını buldu

Reform Hükümeti’nin piyasalarda sağladığı güven duygusu, asgari ücretin 1.300 liraya yükseltilmesi ile birleşince 2016'da hem üretim ve hem de tüketim harcamalarının artacağı öngörülüyor. Bu bağlamda iç tüketim hareketliliğini karşılayabilmek adına stoklarını doldurmaya başlayan piyasa için 2016 senesi, üretimde altın yıl olacak. Bu yıl, gayrimenkulde de, güçlü ekonominin etkisiyle % 6’lık bir büyüme bekleniyor.

Yeni Şafak ve
06:00 - 4/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 01:09 - 4/01/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Reform hükümetinin 2016 için çizdiği yol haritası, iç pazarı canlandırmaya başlamasıyla bu yıl yatırım ve üretimin yükselmesi bekleniyor.
Reform hükümetinin 2016 için çizdiği yol haritası, iç pazarı canlandırmaya başlamasıyla bu yıl yatırım ve üretimin yükselmesi bekleniyor.

Türkiye'de 1 Kasım seçimlerinin getirdiği istikrar, geçen yılın son çeyreğinde ekonomiye derin nefes aldırırken, hükümetin seçim vaatlerini bir bir hayata geçirmesiyle 2016 yılında da piyasalar ekonomik iyileşmenin süreceği sevinciyle üretime odaklandı. Hükümetin satın alma gücünü daha da yükseltmek adına 1.300 liraya çıkardığı asgari ücret vatandaşın yüzüne gülerken, bu artışın piyasalara da hareketlilik getireceği belirtiliyor. Öte yandan mobilya, otomobil ve beyaz eşya gibi üretim gerektiren ürünlerde de satışların bu yıl daha da artacağı üzerine planlamalar yapılmaya başlandı. 2016'dan umut olan piyasalar şimdi, hem azalan stoklarını doldurmak hem de tüketim hareketliliğini karşılayabilmek adına üretimini artıracak.



YATIRIM VE ÜRETİM İÇİN ALTIN YIL

Geçen yıl iki seçim arasında oluşan belirsizlik, birçok sektörde stok satışlarını ön plana çıkarsa da, bu dönemde konut ve otomotiv sektörlerinde % 40'ları bulan satış artışları piyasaya moral vermişti. Bunun yanında beyaz eşya sektöründe de vatandaşın tüketimden kaçınmadığı iç satışlarda % 20'lerin üzerinde artış kaydedilmesi de en zor dönemde dahi ekonomiye güvenin sürdüğünün göstergesi oldu. Ardından 1 Kasım'la gelen Reform Hükümeti ile birlikte büyümenin daha da hızlanarak süreceği sinyali verilince, piyasalar için 2016 yılı yeni yatırım ve üretim projelerinin hayata geçirilmesi için altın bir yıl olarak ortaya çıktı.



TAKSİTLERİN GEVŞEMESİ YARADI

Ayrıca, 9 taksit sınırlamasının bazı ürünlerde gevşetilmesinin piyasanın hareketlenmesini artıracağı tespitiyle 25 Kasım'da eğitim ve öğretim ücretleri, mobilya ve beyaz eşyada 12 aya uzatılması iç tüketimi canlandırdı. Yine tüketici kredilerinin vadesi de 36 ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadeleri 48 ayı aşamayacak şekilde düzenlenmesi de iç piyasalarda harcamaları artırdı. Büyümenin lokomotiflerinden inşaat sektöründe de kentsel dönüşüm, afet yasası ve yabancıya satışın etkisiyle 2016'da güçlü bir büyüme bekleniyor.



Gerçekleşme yılı yaşanacak

İki seçim arasındaki belirsizliklerden etkilenen mobilya sektörü buna rağmen 1 Kasım sonrası yeniden hareketlenmeye başladı.







İhracatın önemli oyuncularından olan mobilya sanayicileri, istikrarlı hükümet ile 2016'dan çok umutlu olduklarını dile getiriyor. Ankara Sitelerde ofis mobilyası firmalarından Ofis Tekin Exclusive'in Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Tekin, şu tespiti yaptı: “Önümüzdeki süreçte ne bir belirsizlik ne de kısıtlama var bu yüzden 4 yıl etkisini gösterecek istikrar beklentisi var. Ayrıca doğru adımlarla sektör kendini toparlayıp gaza basacak ve tüketiciler, piyasaların normal değerlere dönmesiyle erteledikleri alımlara başlayacak. Haliyle 2016 mobilya sektörü için hedeflerin gerçekleşeceği bir yıl olacak.”



Gayrimenkul yüzde 5-6 büyür

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), gayrimenkul sektörünün büyümesinin bu yıl da süreceğini belirterek, bu büyümenin 2016'da yüzde 5-6 bandında seyredeceğini açıkladı. Kentsel dönüşüm projelerinin hız kazanması ve yeni yerleşim merkezlerinin oluşturulması konularının ele alındığı GYODER toplantısında, gayrimenkul sektörünün bu yıl da genel ekonomiye paralel yüzde 5-6 büyüyeceği, öncü firmalarla gerçekleştirilen marka projelerin, 2016 yılı trendlerini belirleyerek sektörel büyümenin ivme kazanmasında etkin rol oynayacağı görüşü paylaşıldı.



Üç vardiya ile
istihdamı artıracak

Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, otomotiv sektörünün, tüm belirsizliklere rağmen, üretim, satışlar ve ihracat açısından başarılı bir yıl geçirdiğini belirterek, “Bu yıl, 1,5 milyar dolara ulaşacak olan yeni ürün yatırımlarımızın sonuçlarını daha iyi görmeye başlayacağımız bir yıl olacak” dedi. Egea ailesinin Tofaş'ın üretim ve ihracat adetlerini farklı bir boyuta taşıyacağını belirten Eroldu, "Üretimi karşılayabilmek için üçlü vardiyaya geçerek, doğrudan ve dolaylı istihdama olan katkımızı da artıracağız. Sektör açısından önemli olan otomobil pazarının 900 binin üzerinde seyretmesi olacak” dedi. Subaru Türkiye Genel Müdürü Halil Karagülle ise, 2015'in sektör için değişkenlik gösteren bir yıl olduğunu belirterek, “Yükselen pazarın güçlü ve tecrübeli oyuncusuyuz. Subaru markasını iyi tanıyan ve bilinçli bir müşteri portföyümüz var ve bu sayı artıyor. 2016 yılının bizim açımızdan olumlu bir yıl olacağını düşünüyorum” diye konuştu.






#iş dünyası
#ekonomi
#dünya
8 yıl önce