Türkiye’den Afrika ülkelerine ihracat ilk altı ayda 10 milyar dolara yaklaştı

16:53, 25/07/2025, Cuma
AA
Türkiye’den Afrika ülkelerine ihracat ilk altı ayda 10 milyar dolara yaklaştı
Türkiye'nin yılın ilk yarısında Afrika ülkelerine ihracatı 10 milyar dolara yaklaştı.

Türkiye'nin Afrika ülkelerine ihracatı yılın ilk yarısında 9,9 milyar dolara ulaşırken, en çok ihracatın yapıldığı ülke Fas oldu.

Son yıllarda Afrika'ya yönelik açılımla birlikte kıtayla ticaret hacmi daha da yükselirken, Afrika ülkelerine gerçekleştirilen ihracat performansı da dikkati çekiyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin toplam ihracatı yılın ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 artışla 131,4 milyar dolara yükseldi.

Ocak-haziran döneminde en fazla ihracat yapan sektörlere bakıldığında, 19 milyar 986,7 milyon dolarlık otomotiv endüstrisi başı çekerken, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 15 milyar 763,9 milyon dolarlık, elektrik ve elektronik sektörünün ihracatı ise 8 milyar 328,4 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin Afrika ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat ise ocak-haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,8 artışla 9,1 milyar dolardan 9,9 milyar dolara yükseldi.


Fas 1,8 milyar dolarlık ihracatla ilk sırada

Afrika ülkeleri arasında en fazla ihracat yapılan ülke 1,8 milyar dolarla Fas oldu.
Türkiye-Fas arasındaki jeopolitik konum avantajı ile birlikte ikili ilişkilerin sürekli iyiye gidiyor olması, söz konusu ülkeye gerçekleştirilen ihracata olumlu katkı sağladı. Fas'ı 1,6 milyar dolarla Mısır, 1,3 milyar dolarla Libya, 554,1 milyon dolarla Tunus, 303,5 milyon dolarla Güney Afrika Cumhuriyeti ve 242,3 milyon dolarla Nijerya izledi. Bölgede değer bazında ihracat artışında ise yine Fas öne çıktı. Türkiye'nin Fas'a ihracatı ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 345 milyon dolar arttı.

İhracat artışında Fas'ı 262 milyon dolarla Libya, 103 milyon dolarla Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 91,5 milyon dolarla Nijer ve 68,1 milyon dolarla Gana takip etti.


Afrika'ya en fazla ihracat kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründen

Sektörel olarak bakıldığında Afrika ülkelerine en fazla ihracatı 1,3 milyar dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü gerçekleştirdi.

Bölgeye bu sektörün ardından hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü 1,2 milyar dolar, çelik sektörü 942,4 milyon dolar, tekstil ve ham maddeleri sektörü 675,5 milyon dolar, otomotiv endüstrisi ise 619 milyon dolarlık dış satım yaptı.

Afrika ülkelerinin en az talep gösterdiği sektörler ise 214 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri, 3,7 milyon dolarla zeytin ve zeytinyağı, 23,2 milyon dolarla kuru meyve ve mamulleri oldu.

Nijerya Formula 1'e ev sahipliği yapmak için başvuruda bulundu
Spor
Nijerya Formula 1'e ev sahipliği yapmak için başvuruda bulundu
Google Afrika'da yapay zekaya 37 milyon dolarlık yatırım yapacağını bildirdi
Dünya
Google Afrika'da yapay zekaya 37 milyon dolarlık yatırım yapacağını bildirdi
Fransa Afrika ülkelerinin BMGK'de daha fazla temsil edilmesini destekliyor
Dünya
Fransa Afrika ülkelerinin BMGK'de daha fazla temsil edilmesini destekliyor

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026