|

16 yıllık hasret bitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gagavuzya'nın özerklik statüsünün korunması için elinden geleni yapacağını söyleyerek, "Komrat'a 16 yıllık başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı döneminde bir hasretim vardı" dedi. 300 milyonluk büyük bir aile olduklarını vurgulayan Erdoğan, Moldova'nın toprak bütünlüğüne büyük önem verdiklerini belirtti.

Haber Merkezi
04:00 - 19/10/2018 Cuma
Güncelleme: 03:42 - 19/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moldova’daki ikinci gününde “Gagavuz Özerk Yeri”nin başkenti Komrat’ı ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moldova’daki ikinci gününde “Gagavuz Özerk Yeri”nin başkenti Komrat’ı ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Moldova'nın başkenti Kişinev'deki temaslarının ardından Cumhurbaşkanı İgor Dodon ile Gagavuz Özerk Yeri'nin başkenti Komrat'a geçti. Erdoğan ile Moldovalı mevkidaşı Dodon, Gagavuz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah tarafından karşılandı. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Erdoğan, Moldova ziyaretinin ikinci önemli bölümünü Komrat'ın oluşturduğuna işaret ederek, 16 yıllık Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı döneminde buraya hasretinin olduğunu, Gagavuz Özerk Yeri Başkanı Vlah ve soydaşlarla hasbihal edeceklerini söyledi. Erdoğan, "Sizlere Türkiye'deki 81 milyon akrabanızın selamlarını getiriyorum ve Türk milleti adına bugün buradayım. Moldova ile Gagavuzya'nın 1994'ten bu yana ortaya koyduğu barış ve huzur içinde birlikte yaşama iradesini görmekten bahtiyarız" dedi.

ÖZERKLİK İÇİN MUTABIK KALDIK

Erdoğan, "Moldova'nın asli unsurlarından olan Gagavuz, soydaşlarımızla komşu olarak addettiğimiz Moldova ile aramızdaki kan bağını oluşturuyor. Gagavuzcanın varlığı Türkiye-Moldova ilişkilerini daha da özel kılıyor. Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başkan ile yaptığımız görüşmede Gagavuzya'nın özerkliğinin layığıyla işlemesi için somut adımlar atılması konusunda mutabık kaldık" diye konuştu.


TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU

Erdoğan, "Moldova'nın toprak bütünlüğü bizim için hayati öneme sahiptir. Türkiye olarak geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de soydaşlarımızın yanında duracağımızın altını çizdik. Ancak bizim görmek istediğimiz, Gagavuzya'nın birlik beraberlik içinde Moldova ile omuz omuza kalkınma çabalarını sürdürebilmesidir" diyerek, Moldova makamlarıyla işbirliği halinde pek çok projeye imza atacaklarını söyledi.


KÜLTÜR EVİ'Nİ AÇTI

Erdoğan daha sonra Altındağ Belediyesi tarafından onarılan Kültür Evi'nin açılış törenine katıldı. Bu ziyaretle hasret giderdiklerini anlatan Erdoğan, "Bugün yine verilmiş sözlerimiz var, inşallah bu sözleri de yerine getireceğiz ve birçok eseri sizlere hediye edeceğiz" diye konuştu. Moldova Cumhurbaşkanı Dodon ise konuşmasında bugün tarihi bir olay yaşadıklarını belirterek, bunun sebebinin Erdoğan’ın gelişi olduğunu ifade etti. Kültür Evi sahnesinde folklor gösterisini izleyen Erdoğan’a, burada Gagavuz kemençesi hediye edildi. Erdoğan, Dodon ve Vlah daha sonra, TİKA tarafından Komrat Bölge Hastanesi Aziz Sancar Tanı ve Tedavi Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.


300 milyonluk büyük bir aileyiz

Moldova ailesini bir parçası olarak ülkenin resmi dilini en iyi şekilde öğrenmelerini ve kullanmalarını önemli gördüğünü belirten Erdoğan, “Bu sayede hem Moldova’nın beşeri zenginliğini artıracak hem de Gökoğuz Yeri’nin kalkınmasına katkıda bulunacaksınız. Sizlerin ana dili olan Anadolu’da analarımızın, babalarımızın konuştuğu saf, bozulmamış öz Türkçeyi yaşatmanızdan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Dil, bir ileti aracı olmanın yanında toplumsal hafızanızdır, düşünce biçiminizdir, kültürünüzdür. Hepsinden önemlisi dil, kimliğin aynasıdır. Sizlerden dilinize sahip çıkmanızı, çocuklarınıza Gökoğuz Türkçesi’ni öğretmenizi, bu sayede ortak Türk tarihimizi, kültürümüzü ve benliğimizi canlı tutmanızı bekliyoruz. Gökoğuz Türkçesi’ni unutmayın, unutturmayın. Diğer Türk topluluklarıyla akrabalarınız olsun. Türk Cumhuriyetleri’yle bağlarınızı muhakkak geliştirin. Unutmayın, biz Adriyatik’ten Çin Seddi’ne uzanan 300 milyonluk büyük bir aileyiz” dedi. Moldova makamlarına da destekleri için şükranlarını sunan Erdoğan’a Gagavuz Özerk Yeri Başkanı Vlah Gagavuzya Özerk Bölgesi’nin sosyal, ekonomik ve kalkınmasına yönelik katkıları için Gagavuz Yeri Madalyası takdim etti.


Komrat’ta konsolosluk açacağız

Gagavuz Özerk Yeri başkenti Komrat'ta halka hitap eden Erdoğan, "Ziyaretim kardeşliğimizi perçinledi. 1990'da Gagavuz bölgesinin özerklik statüsüne kavuşmasına destek veren devlet adamlarını şükranla anıyorum. Fiziki sınırlarımız olmasa da Moldova'yı komşu ülke olarak görüyoruz, toprak bütünlüğünün korunmasına önem veriyoruz. Avrupa başta olmak üzere birçok yerde etnik farklılıklar kaşınmak isteniyor. Kültürel ırkçılık adeta bir veba salgını gibi gün geçtikçe yayılıyor. Bundan sonra da aynı kararlılıkla Moldova halkının ve Gökoğuz Türklerinin kara gün dostu olmayı sürdüreceğiz" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti: "Moldova ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine yükseltme kararı aldık. Gelecek yıl Komrat'ta büyük bir eğitim kompleksi inşa etmek için gereken adımları atıyoruz. Türkiye olarak Gökoğuz Türklerinin kendi vatanlarında hayatlarını en üst standartlarda sürdürebilmeleri için sizleri desteklemeye devam edeceğiz. İnşallah Komrat'ta çok yakında başkonsolosluğumuzu da açacak, başkonsolosumuzu da atayacağız."


Moral ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moldova ziyaretine eşlik eden Emine Erdoğan, yapımı TİKA tarafından tamamlanan, çocukların fiziksel rehabilitasyonu için nöroloji, termoterapi, fizik tedavi, akupunktur gibi tedavi seçenekleri bulunan anne ve çocuk merkezine gitti. Merkezdeki çocuklar ve anneleriyle görüşen Emine Erdoğan, buradan onkoloji hastanesinin çocuk kliniğine geçerek burada oluşturulan oyun alanında miniklerle bir araya geldi ve hediyeler verdi. Emine Erdoğan, Moldova kültürüne dair geleneksel ve etnografik eserlerin sergilendiği Kişinev Etnografya Müzesi'ni de ziyaret etti.


Emine Erdoğan, dün de Komrat'ta tadilat ve onarımı TİKA tarafından yapılan Recep Tayyip Erdoğan Huzurevi'ni ziyaret etti. Emine Erdoğan daha sonra Altındağ Belediyesi tarafından yaptırılan Gençlik Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Moldova
#Gagavuz Türkleri
6 yıl önce