|

Bağışıklığı güçlü tutalım

Yüz yüze eğitim çocukların öğrenci arkadaşları ve öğretmenleriyle temasta olması, toplu taşımayı daha çok kullanması demek. Bu dönemde Kovid-19’a karşı bağışıklığı daha güçlü tutmak gerekiyor.

Aybike Eroğlu
00:00 - 5/09/2021 Pazar
Güncelleme: 05:19 - 5/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Okullarda yüz yüze eğitim 6 Eylül’de başlıyor. Bazı okullarda telafi eğitimleri de başlarken koronavirüs salgını kafaları karıştırmaya devam ediyor. Çocuklarımızın evdeki güvenli ortamdan çıkıp arkadaşları ve öğretmenleriyle temasa geçeceği, kimi zaman okula toplu taşımayla gidip gelmek durumunda kalacağı bu dönemde bağışıklığını güçlü tutmak büyük önem taşıyor. Uzman Eczacı Ayşen Dincer, “Bağışıklığın güçlü tutmanın temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme, günlük vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması yatıyor” dedi. Dünya Sağlık Örgütü’nün bağışıklık sistemini güçlendirmek için D vitamini, B1, B2, B6, A, C ve E vitaminler açısından zengin beslenmeyi tavsiye ettiğini söyleyen Dincer, selenyum, demir, çinko ve magnezyum minerallerini de bu düzene eklemek gerektiğine dikkat çekti.


KRİTİK ÖNEME SAHİP

  • Bağışıklık sisteminin vitamin ve mineralleri yapısında barındıran enzimlerden ve savunma hücrelerinden oluşan bir sistem olduğunu hatırlatan Dincer, “Bu sistem hayatta kalmamız için kritik öneme sahip. Vücudumuzu dışarıdan gelen serbest radikallere ve mikroplara karşı koruyan bağışıklık sistemi, dış tehditlere bağlı olarak gelişecek sorunları engellemek için çalışıyor. Pandemi sürecinde vitamin ve mineral desteği hem hastalıklardan korunabilmek hem de çocukların akademik başarısını sürdürülebilmesi için çok önemli. Ancak paketli gıda tüketimi, öğün atlama gibi sebeplerle yetersiz beslenen birçok çocuk, vücudun günlük ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alamıyor. Bu nedenle Türkiye’de çocuklarda anemi, d vitamini, demir ve iyot eksikliği sıkça görülüyor” diye konuştu.

FİZİKSEL VE BİLİŞSEL GELİŞİME KATKI

Çocuk, yetişkin ve yaşlı gruplarının vitamin ve minarel ihtiyaçlarının aynı olmadığına işaret eden Dincer, “Bu nedenle tüm aile bireylerinin aynı vitamin takviyesini kullanması doğru değil. UNICEF’in 2019 yılında hazırladığı çocukların durumuna dikkat çeken araştırmasına göre, dünyada 5 yaşın altındaki her 3çocuktan en az 1’i yetersiz beslenme nedeniyle bodurluk, zayıflık veya aşırı kilo sorunlarını yaşıyor. 5 yaş altı her 2 çocuktan en az 1’i ise vitamin, mineral ve diğer temel besin maddelerindeki eksiklikler nedeniyle gizli açlık çekiyor. Yaşa uygun vitamin ve mineral takviyesi hastalıklardan korunmalarının yanında fiziksel ve bilişsel gelişim için de oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

#Kovid-19
#Dünya Sağlık Örgütü
#UNICEF
3 yıl önce