|

Diyabet kalbi vuruyor

Kalp ve damar hastalıkları dünyadaki en önemli ölüm nedeni olmaya devam ediyor. Kalp sağlığını korumada bireysel tedbirlerin önemine dikkat çeken Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, şeker hastalarının 2 kat daha fazla kalp krizi geçirdiğini söyledi.

Aybike Eroğlu
00:00 - 3/10/2021 Pazar
Güncelleme: 07:30 - 3/10/2021 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Kalp ve damar hastalıkları dünyadaki en önemli ölüm nedeni olmaya devam ediyor. Kalp sağlığını korumada bireysel tedbirlerin önemine dikkat çeken Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, şeker hastalarının 2 kat daha fazla kalp krizi geçirdiğini söyledi. Kilo ve insülin direncinin kalp hastalıklarına zemin hazırladığını ifade eden Okuyan, “Dünyada 400 milyondan fazla diyabet hastası var. Kilo almaktan ve aşırı karbonhidrat tüketiminden kaçınmak gerekiyor. Şeker hastaları için sıkı şeker kontrolü şart” dedi.


BİREYSEL MÜCADELE BAŞLATIN

  • Kalp hastalıklarına karşı bireysel yaklaşımların önemini vurgulayan Prof. Okuyan, bu sayede risk faktörlerinin ortadan kalacağını ifade etti. Toplumun yaklaşık 3’te 1’inde tansiyon yüksekliği olduğunu kaydeden Okuyan, “Tansiyon, kolesterol, şeker, sigara, hareketsizlik ve fazla kilo kalbimizin baş düşmanlarıdır. Kalp damar hastalıkları ile savaşmak ve korunmak için hiçbir zaman geç değildir. En kısa zamanda savaşmaya ve korunmaya başlayın. Kolesterol yüksekliği dünyada 2,6 milyon kişinin ölümünden sorumlu tutulurken, kalp damar hastalığı ve inmenin en önemli nedenlerinden de birisi” diye konuştu.

TANSİYONA BAKTIRIN

Prof. Okuyan sözlerini şöyle sürdürdü: “Her bireyin tansiyon değerinden haberdar olması ve gereğinde doktora gitmekte gecikmemesi gerekir. Her çeşit tütün kullanımı sigara, nargile, puro, elektronik sigara sağlığa zararlı. Sigaranın azı, çoğu olmaz. Yanımızda içilmesine bile izin vermemek gerekir. Sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, tansiyon, kolesterol ve şekerimizi kontrol edip doktor kontrolünü aksatmamak önemli önlemlerden bazıları” diye konuştu.

HEDEF: HASTA OLMAMAK

  • Türk Kardiyoloji Derneği’nin (TKD) bu yıl “Sağlıklı Kalplerle Geleceğe” sloganıyla kalp sağlığına dikkat çektiğini belirten Prof. Okuyan, “Aslında burada temel hedef hasta olmaktan korunmak. Şeker hastalığı, kilo, tansiyon ve kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı kalp damar hastalığına neden olan en önemli risk faktörleri. Buna ek olarak hazır yiyeceklerden korunmak, şekerli içecekleri kullanmaktan kaçınmak, tatlı meyveleri daha az tüketmek çok önemli” diye anlattı.
#Ertuğrul Okuyan
#Kardiyoloji
3 yıl önce