|

İşitememek demans yapabilir

Eğer yakınlarınızla konuşmakta zorlanıyorsanız, işitme problemi yaşandığını göz önüne almalısınız. ..

Aybike Eroğlu
00:00 - 19/09/2021 Pazar
Güncelleme: 07:01 - 19/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Eğer yakınlarınızla konuşmakta zorlanıyorsanız, işitme problemi yaşandığını göz önüne almalısınız. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastane Yöneticisi ve KBB Uzmanı Prof. Dr. Özgür Yiğit, yaşlılığa bağlı olarak gelişen işitme bozukluklarına presbiakuzi adı verildiğine dikkat çekerek, “Tipik olarak her iki kulakta ilerleyici işitme kaybı olmaktadır. Kişilerin genel yakınması çoğunlukla gelen sesi duydukları ama anlayamadıkları şeklinde ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla bu kişiler konuşmaları tam anlayamadıkları ve sözleri tekrarlattıkları için yavaş yavaş sosyal hayatın dışına itiliyorlar” dedi.


İŞİTİRSENİZ HASTALIK ÖNLENİR

  • Prof. Yiğit, “İşitme kayıplarının fiziksel ve zihinsel sağlık üzerine olumsuz etkilerini önlemek için işitme cihazının erken kullanımı çok önemli. Yapılan araştırmalar yaşlılarda işitme kaybı nedeniyle sosyal geri çekilmeye yol açtığını, buna bağlı olarak nörobilişsel süreçte kötüleşme ve erken demansa (bunaklık) sebebiyet verebildiğini gösteriyor. Erken dönemde işitme cihazı kullanmak, erken yaşta oluşabilecek demansın önüne geçilmesini sağlıyor” şeklinde konuştu.

2 ÇEŞİT CİHAZ BULUNUYOR

İşitme cihazlarının ortamdaki sesi alıp yükselterek kulağa aktardığını hatırlatan Prof. Yiğit, “Doğru işitme cihazı sözel ve işitsel iletişimi yeniden kurup geliştirmeyi sağlar. İşitme cihazlarının kemik yolu ile iletim sağlayanlar ve hava yolu ile iletim sağlayanlar olmak üzere 2 çeşidi bulunuyor. Hava yolu cihazlar kulak arkası, kulak içi ya da kulak kanalı içi olarak üç farklı tipte kullanılabiliyor” dedi.

İLK CİHAZI EVDE KULLANIN

  • İki kulakta aynı anda işitme cihazı kullanmanın bazı avantajlar sağladığını kaydeden Yiğit, “Sesin her iki kulakta ayni şiddette duyulduğu dengeli bir işitme sağlanır. Sesin geliş yönünü algılamak kolaylaşır, gürültülü ortamda sesi anlama oranı da artar. Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) değişikliği ile çocukların yanında erişkinlerin de her iki kulağına aynı anda işitme cihazı alabilmelerine imkan tanındı. İşitme kaybının tipi ve derecesi cihazın sağlayacağı faydayı etkileyeceği gibi kişisel faktörler de cihaza adaptasyon başarısını etkiliyor. İlk kez işitme cihazı kullanacak kişilerin cihazı önce evde kullanmasını öneriyoruz” diye konuştu.
#SUT
#KBB
#Özgür Yiğit
3 yıl önce