2N numarasıyla 3N hizmeti sorun olacak

Hamdi Ateş
00:001/12/2008, Pazartesi
G: 1/12/2008, Pazartesi
Yeni Şafak
2N numarasıyla 3N hizmeti sorun olacak
2N numarasıyla 3N hizmeti sorun olacak

Turkcell, Avea ve Vodafone 20 yıllık üçüncü nesil (3N) ihalesini aldı ama ikinci nesilde kullandıkları numaralarla 3N hizmeti verecek operatörlerin ikinci nesil imtiyazı 2023'te bitince numara sorun olacak

Üçüncü nesil (3N) cep telefonu lisans ihalesi yapıldı ama numaralarda belirsizlik var. İkinci nesil için verilen numaralardan 3N hizmeti verecek olan operatörler, 2023'te numaraları iade etmek zorunda kalacak. Bu durumda 3N hizmetinin nasıl verileceği tartışmaya neden oldu.

3N lisans ihalesi geçtiğimiz Cuma günü yapıldı. Satışa çıkarılan 4 lisan için ihaleye giren Türkiye'deki 3 GSM operatörü de katıldı. Turkcell A lisansını, Vodafone B lisansını, Avea da C lisansını aldı. D için müşteri çıkmadı. GSM operatörleri dışında bir operatör daha katılıp D lisansını alsaydı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, (BTK) 0560, 0561, 0562 gibi numara bloğu verecekti.

2029'DA İMTİYAZ BİTECEK

3N ihalesindeki lisansları halen ellerinde imtiyaz sözleşmesiyle birlikte verilen numara blokları bulunan 3 GSM operatörü alınca ortaya çıkabilecek yeni numara verme zorunluluğu da şimdilik atlatıldı. Turkcell, Avea ve Vodafone, ihalede aldıkları 3N lisansları için 2009 yılında 20 yıllığına imtiyaz sözleşmesi imzalayacak.

Yani Turkcell, Avea ve Vodafone 2029 yılına kadar 3N hizmeti verdikten sonra altyapı yatırımlarıyla lisansları devlete iade edecek.

Turkcell ve Vodafone (Daha önce Telsim'le imzalandıktan sonra Vodafone'a devredilen) ile 1998'de 25 yıllığına GSM lisanları için imtiyaz sözleşmesi imzalanmıştı. Turkcell ve Vodafone'un imtiyaz sözleşmesi 2023 yılında sona erecek.

AVEA'NIN SÜRESİ 2025

Avea (Aria ve Aycell) ile 2000 yılında imzlanan imtiyaz 25 yıllık sözleşmesine göre bu şirketin imtiyaz sözleşmesi 2025 yılında son bulacak. İmtiyaz sözleşmesinin bitmesiyle üç şirket de alt yapı ile birlikte, numaralarını ve lisanlarını BTK'ya devredecek. BTK o günün şartlarına göre ya yeni bir ihale yaparak lisanları ve altyapıyı tekrar satacak ya da

kendi işletecek.

BTK'nın GSM işletmesi yapması ya da yapılacak ihalede bu şirketler dışında başka bir şirketin lisansları alması durumunda ise karmaşa başlayacak. Çünkü 3 şirketin de 3N lisansı 2029'da bitecek. Turkcell ve Vodafone'un 6 yıl, Avea'nın 4 yıl boyunca 3N hizmetini vereceği numara başka şirketlerin elinde olacak. Bu durumda nasıl bir yol izleneceği merak konusu oldu.


3N abonelerine yeni numara

BTK uzmanları Turkcell ve Vodafone'un 2023'ten, Avea'nın 2025'ten sonra bugün kullandıkları numalarının başka bir şerkete geçmesi durumunda olacakları şöyle özetledi: "GSM kullanıcıları yeni oparatörle ve numaralarıyla yollarına devam edecekler. Yeni GSM ve 3N abonelerine ise yeni numaralar verilecek. Nüfus artış hızına baktığımızda, elimizde yeterince numara bloğu var, bunu karşılayabiliriz."