|

Hacıların umudu Hicaz Demiryolu

Suudi Arabistan'ın hac için 70 bin kişiye vize vermesi yetersiz bulunuyor. Karayolu ile hacca gitmek de mümkün olmayınca alternatif olarak Hicaz Demiryolu'nun hayata geçirilmesi gündeme geldi

Hamdi Ateş
00:00 - 1/04/2007 Pazar
Güncelleme: 01:13 - 1/04/2007 Pazar
Yeni Şafak
Hacıların umudu Hicaz Demiryolu
Hacıların umudu Hicaz Demiryolu

Türkiye'de hacca gitmek için başvuru sayısı 600 bini geçince milletvekilleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istedi. Milletvekillerinin Suudi Arabistan'ın 70 bin kişiye verdiği vizenin yetersiz olduğunu bildirmeleri üzerine Erdoğan, karayoluyla hacca gitmenin mümkün olmadığını, tek alternatifin Hicaz Demiryolu Projesi'nin hayata geçirilmesi olduğunu bildirdi.

ERDOĞAN'DAN ÖZEL İLGİ

2. Abdülhamid'in projesi olarak bilinen ve kısa bir süre açık kalan Hicaz Demiryolu'nun yeniden canlandırılması için TCDD ilgili ülke demiryolu yönetimleriyle 3 yıl önce girişim başlattı. Projenin yeniden hayata geçirilmesine Suriye ve Ürdün sıcak yaklaşırken, Suudi Arabistan destek vermedi. Projenin canlandırılmasının önündeki Suudi Arabistan çekincelerinin kaldırılması için Başbakan Erdoğan özel bir çalışma başlattı.

SADECE TÜRKİYE HAZIR

Hicaz Demiryolu Projesi'nin yeniden canlandırılması için en büyük sorun standart dışı hatlar ile tahrip edilmiş hatlardan oluşuyor. Dünya standartlarında iki ray arasındaki açıklık 1 metre 45 santimetre olması gerekiyor. Ancak Osmanlı'nın son döneminde yapılan hat 1 metre 5 santimetre olduğu için kullanılma şansı bulunmuyor. Hattın sadece İstanbul Haydarpaşa'dan Suriye sınırına kadar 1267 kilometrelik bölümü ile Türkiye sınırından Şam'a kadar olan 512 kilometrelik bölümü dünya standartlarına uygun.

Arabistan karşı çıkıyor

Hattın Suudi Arabistan bölümü tamamen tahrip edilmiş durumda. Hattın devamı olarak nitelendirilebilecek Medine-Mekke arasına ise Suudi Arabistan hızlı tren yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. Suriye, projenin hayata geçirilmesine destek veriyor ancak kaynak sorunu yaşıyor. Ürdün'ün de desteklediği projenin canlandırılması için Arabistan'ın Ürdün sınırından itibaren yaklaşık 630 kilo-metrelik bölümün tamamını yapması gerekiyor. Ancak Suudi yönetimi bu projeye çeşitli bahanelerle

olumlu bakmıyor.


17 yıl önce