|

Terörle mücadelede yeni düzenleme

AK Parti tarafından TBMM'ye sunulan bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinde yeni dönemde gözaltı sürelerini ne kadar olacağına dair detaylar da var. Buna göre gözaltı süresi yakalama anından itibaren 48 saati, toplu işlenen suçlarda ise 4 günü geçemeyecek. Peki, yeni kanun teklifi gözaltı süreleri, arama kararları ve tutukluluk halleri gibi konularda nasıl değişiklikler içeriyor?

Yeni Şafak
17:45 - 16/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 18:10 - 16/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Terörle mücadelede yeni düzenlemeye dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Terörle mücadelede yeni düzenlemeye dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

AK Parti tarafından TBMM'ye verilen kanun teklifinde yeni dönemde gözaltı sürelerinin ne kadar olacağına dair detaylar da yer alıyor.

Buna göre gözaltı sürelerindeki değişiklikle ilgili gözaltı süresi ve sonrasına dair bazı değişiklikler var.

Gözaltı süresi 2 kez uzatılabilecek

Yeni dönemde yakalama anından itibaren 48 saati, toplu olarak işlenen suçlarda dört günü geçemeyecek. Delillerin toplanmasındaki güçlük veya dosyanın kapsamlı olması nedeniyle gözaltı süresi, birinci cümlede belirtilen sürelerle bağlı kalmak kaydıyla, en fazla iki defa uzatılabilecek.

Gözaltı süresinin uzatılmasına ilişkin kararın, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine yakalanan kişi dinlenilmek suretiyle hakim tarafından verileceğine dikkat çekilen madde şöyle devam ediyor:

"Yakalama emri üzerine yakalanan kişi hakkında da bu bent hükümleri uygulanır. Şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması ihtiyacı ortaya çıktığında bu işlem, Cumhuriyet savcısı veya Cumhuriyet savcısının yazılı emri üzerine kolluk tarafından yapılabilir. Tutukluluğa itiraz ve tahliye talepleri dosya üzerinden karara bağlanabilir. Tahliye talepleri en geç otuzar günlük sürelerle tutukluluğun incelenmesi ile birlikte dosya üzerinden karara bağlanabilir."

Askeri mahallelerde arama şartları değişti

  • Askeri mahallerde yapılacak arama ile ilgili de yeni düzenlemede değişiklikler var.
  • "Cumhuriyet savcısının nezaretinde askeri makamların katılımıyla adli kolluk görevlileri tarafından yerine getirilir" ibaresi eklenen madde şöyle devam ediyor:
  • "Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle de askeri makamların katılımıyla adli kolluk görevlileri tarafından arama yapılabilir.
  • Askeri mahallerde yapılacak elkoyma işlemi, Cumhuriyet savcısının nezaretinde askeri makamların katılımıyla adli kolluk görevlileri tarafından yerine getirilir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle de askeri makamların katılımıyla adli kolluk görevlileri tarafından elkoyma işlemi yapılabilir."

İşlemler uzun sürecekse Cumhuriyet Savcısı devreye girecek

Yeni önergeyle birlikte 5271 sayılı Kanunun 134'üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Cumhuriyet savcısının istemi üzerine" ibaresi "hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından" şeklinde değiştirildi.

Ayrı fıkrada yer alan "hakim tarafından" ibaresi yürürlükten kaldırıldı ve aynı fikraya "bilgilere ulaşılamaması" ibaresinden sonra gelmek üzere "ya da işlemin uzun sürecek olması" ibaresi eklendi.

Çözümü yapılan metinler iptal edilecek

Terörle mücadeleyi kapsayan yeni yasanın önerisine göre Cumhuriyet savcısı tarafından verilen kararlar 24 saat içinde hakim onayına sunulacak ve hakim kararını en geç 24 saat içinde verecek. Sürenin dolması veya hakim tarafından aksine karar verilmesi halinde çıkarılan kopyalar ve çözümü yapılan metinler derhal imha edilecek.

#Terörle Mücadele
#TBMM
#Değişiklikler
6 yıl önce