|

Doğru beslenme uykuyu çağırıyor

Besin seçimi ve beslenme alışkanlıklarının uyku düzeniyle doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, doğru beslenmenin uyku kalitesini artıracağını söyledi.

Aybike Eroğlu
00:00 - 3/10/2021 Pazar
Güncelleme: 07:33 - 3/10/2021 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Besin seçimi ve beslenme alışkanlıklarının uyku düzeniyle doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, doğru beslenmenin uyku kalitesini artıracağını söyledi. Hem beslenme hem de uyku ihtiyacının kişiden kişiye farklılık gösterdiğini anlatan Eker, uykuya dalmayı kolaylaştıracak beslenme önerilerini sıraladı:

UYKU DOSTU MEYVE TÜKETİN

Muz içerdiği potasyum ve magnezyum sayesinde kasların gevşemesini sağlayarak uykuya dalmayı kolaylaştırır. Yatmadan 2-3 saat önce 1-2 kivi, 1 küçük boy muz veya 1 su bardağı vişne veya kızılcık kompostosu da uykuyu destekler.


KAFEİNE VEDA EDİN

Kahve, çay ve çikolata uyarıcı etki gösteren kafein içerir. Kafein gün boyunca enerji artışı sağlayarak uyanık kalmayı sağlar. Uykudan en az 6 saat önce kafein tüketiminden kaçınmak, uykuya dalmayı kolaylaştırır.

ÇİĞ BADEM VE CEVİZ İKİLİSİ

Çiğ badem ve ceviz, melatonin, serotonin ve magnezyum dahil olmak üzere uykuyu teşvik eden bileşik içerirler. Yatmadan 2-3 saat önce tüketilecek 2 tam ceviz, 10 badem veya yarım su bardağı badem sütü kasların gevşemesine yardımcı olur.

ALKOL KALİTEYİ BOZUYOR

Alkol uyku kalitesini düşürebilir ve uykunun gece sıkça bölünmesine neden olabilir. Horlamaya neden olabilen alkol, mevcut uyku apnesini kötüleştirebilir ve diğer uyku bozukluklarını artırabilir. Alkolden uzak durmak, yatmadan en az 4 saat önce ise hiçbir şekilde alkol almamak uyku kalitesini korur.

#Dilan Eker
#Beslenme
#uyku
3 yıl önce