|

Dünyada bir ilk

Sabit durulduğunda bile vücudun birçok kı­sımlarının, özellikle kol ve bacakların tit­remesi ve kas zafiyeti olarak bilinen parkinson alanında bir ilk gerçekleşti. Tam 329 parkinson hastası aynı salonda bulunarak Guinness Dünya Rekoru'na imza attı. Parkinson için beyin pili takılan hastalar tam 10 dakika boyunca perküsyon performansı sergiledi.

Yeni Şafak ve
14:52 - 7/04/2018 Cumartesi
Güncelleme: 15:24 - 7/04/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Yurt içinden ve yurt dışından 329 Parkinson hastası aynı salonda buluştu.
Yurt içinden ve yurt dışından 329 Parkinson hastası aynı salonda buluştu.

Neden olduğuna dair kesin bir bilginin olmadığı ancak bireylerin yaşam kalitesini düşüren parkinson hastalığı alanında bir ilk yaşandı. Parkinson nedeniylebBeyin pili ameliyatı olan 329 kişi Dünya Parkinson Günü öncesinde aynı salonda buluşarak ‘Guinness Dünya Rekoru’na imza attı. Türkiye’de ve dünyada tıp alanındaki ilk Guinness rekorunun ilanının ardından Parkinsonlu hastalar perküsyon çaldı.

‘11 Nisan Dünya Parkinson Günü’ öncesinde Parkinsona dikkat çekmek üzere yapılan rekor denemesi Beyin Pili Hastaları Derneği (BeyPilDer) tarafından Medipol Eğitim Sağlık Grubu himayesinde düzenlendi. Çoğunluğu Medipol Mega Üniversite Hastanesinden Dr. Ali Zırh’ın beyin pili ameliyatını gerçekleştirdiği yurt içinden ve yurt dışından 329 Parkinson hastası aynı salonda buluştu. Etkinlikte rekor danışmanları Prof. Dr. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü’nün de aralarında olduğu hakem heyeti rekoru ilan etti.


CUMHURBAŞKANI'NDAN ANLAMLI MESAJ

Programın açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu. Vatandaşların sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesinin öncelikleri olduğunu kaydeden Erdoğan, Parkinson hastalarının hayatlarını kolaylaştıracak her türlü çalışmanın destekçisi olacaklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajının ardından konuşan BeyPilDer Başkanı Av. Ahmet Metin, rekor denemesi için İstanbul’da buluşan Parkinson hastalarına teşekkür ederken, bu buluşmanın Parkinson tedavisi hakkında farkındalık yaratacağını söyledi. Türkiye’nin gelişiminde tıp teknolojilerinin önemine değinen Medipol Mega Üniversite Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı ise beyin pili tedavisindeki güncel gelişmelerin Parkinson tedavisi konusunda umut verdiğini kaydetti.

Prof. Dr. Yiğitbaşı, "Beyin pili ameliyatı olmuş hastalarımız biraraya geldi. Bu hastalığın çaresiz olmadığını, kronik, korkutan bir hastalık olmadığını, doğru tedavilerle kontrol altına alınabileceğini göstermek amacındayız. Böyle bir rekor denemesi dünya tıp tarihinde bir ilk. Parkinsonla ilgili organizasyonlar kolay değil. Bir aydır hastalarımız Anadolu Ateşi ile prova yaptılar" dedi.


OP. DR. ALİ ZIRH: "ÇILGIN FİKİR"


Op. Dr. Ali Zırh, "Beyin Pili Hastaları Derneği hasta ve hasta yakınlarının kurduğu bir dernek. Her yıl 11 Nisan Dünya Parkinson Günü dolayısıyla hastalar biraraya geliyor. Bu Guinness Rekoru da tıp alanında bir ilk. Geçen sene parkinson hastalığının tıp alemiyle tanışmasının 200. yılıydı. Bir çılgın fikirle neden 200 hastayı biraraya getirmiyoruz diye düşündük. Guinness'e başvuru yapıldı, uzun hazırlık süreci oldu. Parkinson beyinde dopamin eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık. Hastalarda katılık, tutulma, titreme gibi semptomlar oluşabiliyor. Bunu şeker hastalığına da benzetebiliriz. Şekerde vücut insülin yapamıyor bu hastaklıkta da dopamin yapılamıyor. Hastalığın ilk yıllarında ilaçlar iyi geliyor ama yıllar geçtikçe bu yeterli olmuyor. Bu aşamada beyin pili ameliyatları yapılıyor. Bağımsız yaşayamayan hastalar beyin piliyle eski hallerine dönebiliyorlar" dedi.


LONDRA'DAN HABER BEKLENİYOR

Etkinlikte tam 329 hasta biraraya geldi. Hastalar Guinness Rekoru için kayıt yapan Guinness ekipleri, kayıtların Londra'daki Guinness ekibine gönderildiğini ifade etti. Rekor Danışmanı Prof. Dr. Orhan Kural ise, "Bu önemli bir tıp rekoru. Bekli bir dünya çapında bir rekor. Dünyada ilk defa Guinness’e yeni dünya rekoru kategorisi olarak açtırdık. En az 250 hastanın buraya gelmesi lazımdı. 329 hasta geldi. Dosya hazırlanacak ama son karar Guinness’in Londra Merkezi’ne aittir. Biz bunun üzerinde epey çalışıp onlara gönderiyoruz. Danışmanlar olarak bizim görevimiz" dedi.

#Parkinson
#Medipol
#Perküsyon
#Guinness Rekor Denemesi
#Op. Dr. Ali Zırh
#Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı
#Rekor denemesi
#Beyin pili
#Beyin Pili Hastaları Derneği
6 yıl önce