|

Tayvan Milli Takımı'nda bir Türk: Chu En-Le

Altyapıda birilerinin dikkatini çekmeyi bekleyip profesyonel futbolcu olmanın hayallerini kuranlar "Keşke futbolun daha az geliştiği bir ülkede olsaydım" sözünü eminiz bir çok kez söylemiştir. Çünkü bu durum onun yetenekleri için yeterli olabilir. İşte tam da bunun karşılığı olabilecek bir futbolcunun hikayesini aktaracağız size. Adı Onur Doğan ama artık Chu En-Le ismiyle biliniyor.

Yeni Şafak
16:36 - 31/03/2017 Cuma
Güncelleme: 19:05 - 31/03/2017 Cuma
Çanakkale'de futbol hayatına başlayan Onur Doğan, Tayvan'a yerleştikten sonra Türkiye'de belki de gösteremeyeceği yeteneklerini gösterdi ve Milli Takıma kadar yükseldi.
Çanakkale'de futbol hayatına başlayan Onur Doğan, Tayvan'a yerleştikten sonra Türkiye'de belki de gösteremeyeceği yeteneklerini gösterdi ve Milli Takıma kadar yükseldi.

1987 yılında Çanakkale'de doğan Onur Doğan, Türk futboluna bir çok isim sunan Dardanelspor'un altyapısında yetişti. Selçuk İnan, Mehmet Topal, Mehmet Çoğum, Hasan Kabze gibi isimlerle aynı yaşta olmasa bile aynı yaş grubunda beraber mücadele etti.Fakat 14-16 yaş grubunda oynarken geçirdiği ağır bir sakatlık onun karşısına çıkan ilk engeldi. Türkiye Kupası'nda gösterilen Final başarısının ardından kulüpte yaşanan sıkıntıların ardından Onur'un ayrılık süreci başladı.

Bunun ardından da Onur'un hikayesi başladı. Çanakkale'de tanıştığı ve kısa süre içerisinde evlilik yaptığı Tayvanlı eşiyle Tayvan'a gitme kararı alan futbolcu burada meşin yuvarlığın peşinden koşmaya devam etti.


Socrates'in porte bölümünde yer alan bilgilere göre; Çanakkaleli Onur burada yerel kulüplerden FC Tatung takımı ile deneme idmanlarına çıktı. Türkiye'den gelen Onur, gelişmekte olan Tayvan futbolunda fark oluşturdu. Hemen takıma dâhil edildi. Orta sahada oynayan genç oyuncu, ilk sezonunda ligde 10 gol attı. Bu sayede milli takım yetkililerin de dikkatini çekti. Fakat Tayvan vatandaşı olmadığı için milli takıma girme süreci biraz sıkıntılı oldu. Yine de normalde yaklaşık 1.5 sene beklemesini gerektiren süreç federasyon yetkilileri ve Tatung takımı temsilcileri sayesinde hızlandı.

Kısa bir süre içinde Tayvan Milli Takımı'na yükselen Chu En-Le, Türkiye'de kalsa büyük ihtimalle deneyim edemeyeceği tecrübeyi Tayvan formasıyla yaşadı. 2018 yılında Rusya'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın Asya kıtası elemelerinde oynadı. Hatta oynamakla da kalmadı, takımını eleme grubunda bir üst tura taşıdı.

  • Tayvan'ın grup aşamasına kalması için 1. turu geçmesi gerekmekteydi. 2015 yılının Mart ayında Brunei ile iki maçta karşı karşıya geldiler. İlk maç Tayvan'ın sahasında oynanmasına rağmen kazanan 1-0'lık skorla Brunei oldu. İkinci maçta tur atlamak için iki gole ihtiyaç vardı. 37. dakikada Tayvan öne geçti. Turu getiren golü ise 53. dakikada Çanakkale’nin çocuğu Onur attı.
  • Tayvan bu sonuçla 2. tura yükselse de Tayland, Irak, Vietnam ve Endonezya'nın yer aldığı grupta pek varlık gösteremedi. Oynanan altı maçta puan dahi alamadı ve Dünya Kupası hayallerine şimdilik son verdi. Fakat Onur Doğan'ın kariyeri Asya'da ilerlemeye devam ediyor.
#Onur Doğan
#Tayvan
7 yıl önce