|

Edepli vampirler bilgisayar başında

İnternetin sınırsız sorumsuzluğuna sığınarak seviyeyi düşürenlerden bıktıysanız bir de www.vampircik.com'u ziyaret edin. Bu sitede bilgiye aç vampirler var, ancak hiçbiri kanınızı emmeye kalkmıyor. Çünkü hepsi bilgiye aç.

Emeti Saruhan
00:00 - 11/03/2007 Pazar
Güncelleme: 02:25 - 11/03/2007 Pazar
Yeni Şafak
Edepli vampirler bilgisayar başında
Edepli vampirler bilgisayar başında

İnternetin çocuklarımıza, gençlerimize zarar verip vermediği tartışmalarının devam ettiği, evimize iki defa düşünmeden internet bağlantısı kuramadığımız bir ortamda, birkaç üniversiteli genç, seviyeli bir ortam kurmaya karar verdiler. İnternetin sınırsız sorumsuzluğunu reddedip, küfürsüz, hakaretsiz bir sözlük, "Vampircik Diyarı"nı kurdular. Kulaktan kulağa yayılan tavsiyelerle üye sayısı 2000'lere dayanan site, internet sözlük oluşumlarında rahatlıkla yapılan karalama, hakaret ve boş tanımlardan bunalanlara temiz bir ortam sunuyor. Sitenin kurucusu ve kontu Abdullah Önden, Vampir yazar Salih Bostan ve Şövalye yazar İsmail Önden ile Vampircik'i konuştuk.


Diğer sözlüklerden farkınız ne?

Abdullah Önden: Son dönemlerde, internet sözlüklerinde bir tıkanma var. Bunu gördüğümüz için küfür ve hakaret içermeyen bir ortam oluşturmak istedik ve oldu. Diğer sözlüklere istediğiniz herşeyi yazabilirsiniz. Bizim bir özdenetim mekanizmamız var. Lordlarımız ve şövalyelerimiz sözlüğümüzü denetliyor. Tanımlarda esas olan bilgi.


EDEPLİ ADAPLI OLALIM
Fikir nereden çıktı?

İsmail Önden: Abdullah benim ağabeyim. Başlangıçta internetteki ortamı görünce Vampircik Diyarı'nı sadece ikimiz için tasarlamıştık. Sadece ikimiz yazıyorduk. Sonra çok talep gelince mecburen yazar aldık.

A.Ö: İnternetteki seviyeyi gördükçe "Noluyoruz ya! Biraz edepli, adaplı olalım, çeki düzen verelim", dedik.

Peki neden vampircik?

A.Ö.: Vampir deyince kana susamış değil de, bilgiye susamış vampirleriz biz. Yani aileler çekinmesinler.

Sözlüğün vizyonu ne?

A.Ö: Bilgi veren, okura bir şeyler katabilecek yazılar girmek istiyoruz sözlüğe. Vampirlerimizden tanım girmelerini değil, eser bırakmalarını istiyoruz. Bunun için herkes özenle yazıyor sözlüğe. Vampircik'in amacı da buydu zaten. Bilgi verelim, yorum da katalım. İki yıl sonra insanlara girdiklerinde bir şeyler veren bir oluşum haline gelmek istiyoruz.

Sitenin formatı sizi zorladı mı?

Salih Bostan: Yıllardır Ekşi Sözlük okuyorum, bu yüzden başta biraz zorlandım. Vampircik daha çok bilgiye ve saygıya dayalı. Zaman zaman benim de entrylerim silindi, sinirlendim. Ancak hepsini kabul ettim. Çünkü sözlük beni geliştiriyordu. Bu yüzden yazmaya devam ettim.

Konseptini belirlediniz. Sitede sizin sözünüz mü geçiyor?

A.Ö: Fantastik bir kuruluş olan Lordlar Divanı'mız var. 3 lordumuz ve kontlar biraraya gelerek karar alıyor. Benim sözüm geçmiyor .

Şövalyeler ne yapıyor peki?

İ.Ö: Şövalyeler lordlara gözden geçirilmelerini istedikleri tanımları iletiyorlar. Yani bir bakıma ispiyonluyorlar.

Vampirlerden tepki geliyor mu?

İ.Ö: Vizyonumuz belli. Bir gün milyonlarca tanımımız olduğunda ne olacak halimiz diye düşünüyoruz. Vampirler, şövalyelerin de kendilerinden biri olduğunu biliyor. Elbette insan tanımı silinince kızabilir ama henüz büyük bir tepki gelmedi.


Vampircik nedir?

Vampircik, www.vampircik.com adresinden ulaşılabilen interaktif bir sözlük. Yazarlığa kabul edilenler istediği başlığı açıp, tanım girebiliyor. Siteye üye olduğunuzda "Vampircik" olarak kabul ediliyorsunuz ve sizden 10 tanım yazmanız isteniyor. Bu tanımlar siteyi denetlemekle görevli Lord'lar tarafından değerlendirilerek Vampir (yazar) olup olamayacağınıza karar veriliyor.


17 yıl önce