|

Doğu Timor cehennemi

Batı'nın Doğu Timor'u göz göre göre Endonezya'dan koparması ülkede yaşayan Endonezyalılar'ı çılgına çevirdi. Kan gölüne dönen ülkeden binlerce Müslüman katliam korkusuyla kaçarken devam eden çatışmalarda yüzlerce insanın öldüğü bildilirdi.Bazı bölgeleri kontrol altına alan Cakarta yanlıları dün Başkent Dili'yi de ele geçirdi. BM Müdahaleye hazırlanırken olay bir anda dünyanın birinci gündem maddesi oldu. Bütün Endonezya'da BM ve Batı'ya karşı gösteriler yapılıyor. Ordu kontrolü kaybetti.

Yeni Şafak
00:00 - 7/09/1999 Salı
Güncelleme: 11:36 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

DARWİN- Endonezya'ya bağlı Doğu Timor'da BM denetiminde yapılan referandumdan bağımsızlık kararı çıkması ülkeyi kan gölüne çevirdi. Kararın BM Genel sekreteri Kofi Annan tarafından açıklanmasından hemen sonra sokaklara dökülen Doğu timorlular, ülkede yerleşik Malay asıllı Endonezyalı Müslümanlara karşı geniş çaplı saldırılara girişti. Binlerce Müslüman'ın evlerini terkedip kaçmasına karşın bazıları Doğu Timor'da kalarak kendilerine güvenli bölgeler ilan etmeye başladılar. Timorlular'ın saldrırılarına Endonezyalılar'ın da karşılık vermesi üzerine ülkenin her tarafı savaş alanlarına döndü. Bölgenin Endonezya'dan koparılmasına şeddetli tepki gösteren Endonezyalılar öfkelerini ayrıca BM ve Batılı ülkelere yöneltmeye başladılar. Sadece Doğu timor'da değil, Endonezya'nın hemen her bölgesinde BM, Avustralya ve Batılı ülkeleri protesto etmek için gösteriler yapılıyor.

Başkenti ele geçirdiler

Endonezya'ye yönelik yoğun uluslararası baskı orduyu tedirginlikte bırakıyor. Tepkilerden çekinen Endonezya ordusu iki tarafı da kontrol edemiyor. Referandumdan buyana tam bir iç savaşın yaşandığı bölgede şimdiye kadar 600 den fazla kişi hayatını kaybetti. Ancak görgü şahitleri ölü sayısının çok daha fazla olduğunu iddia ediyor. Doğu Timor'un Endonezya'dan ayrılmasına karşı çıkan Endonezyalılar'ın ülkenin Başkenti Dili'yi ele geçirdiğini öne süren Uluslararası Kızıl Haç Komitesi yaklaşık 2 bin mültecinin de akıbetinin bilinmediğini açıkladı. Bölgede bulunan 11 Kızıl Haç çalışanının milislerce Endonezya otoritelerine teslim edildiği iddia edildi.

BM Personeli çekiliyor
Binlerce kişi bölgeden kaçmaya çalışırken, Avustralya, önemli görevlerde bulunmayan BM personelini bölgeden tahliye etmeye başladı. Avustralya Hava Kuvvetleri'ne bağlı 5 adet C-130 Herkül tipi nakliye uçağından ilkinin Doğu Timor'un başkenti Dili`ye geldiği belirtildi. BM Doğu Timor Misyonu yetkilileri, Dili'de 230 BM görevlisi ve sivil polisin kalacağını, beş büronun açık bulunacağını söylerken, Endonezya'daki BM yetkilileri, Doğu Timor'dan 200 kadar BM personelinin tahliye edileceğini belirttiler. Doğu Timor`daki BM seçim heyetinin sözcüsü David Wimhurst, CNN'e verdiği demeçte, çok sayıda insanın öldürüldüğünü, bağımsızlık karşıtı milislerin caddelerde gezdiğini ve evlerin yakıldığını belirterek, ortada bir şiddet dalgası olduğunu, olayların Endonezya güvenlik güçlerinin kontrolünden çıktığını söyledi.



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce