|

Albayrak'tan 1 milyar liralık yatırım

Albayrak Grubu, dev bir yatırıma daha imza atıyor. Grubun şirketlerinden Varaka; 1 milyar liralık yatırımla Türkiye’nin ağırlıklı olarak ithal ettiği beyaz testliner, kuşe karton ve gazete kağıdı üretimine başlıyor. Yıllık 700 bin ton kağıt üretim kapasitesine sahip fabrika 2018’in başında üretime başlayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/06/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:11 - 10/06/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Albayrak'tan 1 milyar liralık yatırım
​Albayrak'tan 1 milyar liralık yatırım

Birçok iş kolunda hizmet veren ve yerli sermaye ile Türkiye ve dünya çapında istihdam sağlayan Albayrak Grubu, hedeflerini gerçekleştirmeye devam ediyor. Kağıt sektöründeki boşluğu doldurmak ve dünya çapındaki yenilikleri ülkemize kazandırmak için yola çıkan Albayrak Grubu, Balıkesir'de dev bir yatırıma daha imza atıyor.

1500 kişilik istihdam

Grubun şirketlerinden Varaka’nın bin 500 kişiye istihdam sağlayan 1 milyar liralık yatırımıyla kurulan devasa kağıt fabrikası 1 milyon metrekarelik alanda kurulu. Dev tesisin kapalı üretim alanı ise açık ve 140 bin metrekare.

ÜRETİM 2018’İN BAŞINDA

Yıllık 700 bin ton kağıt üretim kapasitesine sahip olan yatırımın birinci etabı 2018 yılının başında, ikinci etabı ise 2019 yılı başında devreye alınması öngörülüyor. Türkiye’nin yıllık 450 milyon dolarlık ithalat açığını kapatmayı hedefleyen Varaka, sağlam adımlarla sektöre damga vurmaya hazırlanıyor. Yatırımın en önemli özelliği ise hammadde için Albayrak Grubu şirketlerinin sahip olduğu günlük 10 bin ton katı atık ve hurda kağıt toplama kapasitesinden yararlanacak olması.

Yeni yatırımlarla birlikte Albayrak Grubu iştiraki Varaka, yıllık 200 bin ton gazete kağıdı üretimi ile yıllık 150 bin ton beyaz testliner kağıdı üretimi hedefliyor.


GAZETE KAĞIDI DA ÜRETECEK

2018 başından itibaren bu ürünlerle pazardaki yerini alacak Varaka, 2019’da, bünyesinde bulunan Balıkesir Eski SEKA kağıt makinesinin yenilenme aşamalarını tamamlayacak. 2019’dan itibaren de Türkiye’nin büyük miktarda ithal ettiği kuşe karton tiplerinde yılda 350 bin ton üretim yapacak. Bu yatırımın hayata geçmesiyle birlikte Albayrak’ın yıllık kağıt üretme kapasitesi 700 bin tona ulaşacak.

Hurda kağıda değer katacak

Albayrak Grubu’nu bu yatırımda elini rahatlatan bir diğer önemli unsur, Holding’in bünyesinde faaliyet gösteren şirketlerinin günlük 10 bin tona yakın katı atık toplama kapasitesine sahip olması. Grup bünyesindeki şirketlerin günde topladığı 10 bin ton katı atığın yaklaşık 2 bin tonu hurda kağıttan oluşuyor. Albayrak, topladığı hurda kağıtlarla, ithal edilen 500 bin ton/yıl kuşe karton yerine, yerli kuşe kartonu ve beyaz testliner üretecek.


450 milyon $'lık ithalatı frenleyecek

Son yatırımıyla birlikte Albayrak Grubu’nun yerli imkanlarla yapacağı kağıt üretimi, Türkiye’yi birkaç yıllık zaman zarfında yılda yaklaşık 450 milyon dolarlık kağıt ithalatından kurtaracak.


Çevreci yatırım
Kağıt imalatı için 1 milyar liralık yatırım yapan Albayrak Grubu, kağıt üretim ve pazarlama şirketi Varaka ile 2015’te kurmaya başladığı kağıt üretim makinesi parkurunda sona yaklaştı. Albayrak Grubu’ndan yapılan açıklamada, yatırımın çevreci özelliğine de dikkat çekiliyor. Varaka Kağıt Genel Müdürü Ahmet Taşçı; ‘Kağıt üretimi için ağaç kesimi yerine hurda kağıt kullanılarak hem çevreci üretim yapmış olacak hem de şehir atık toplama merkezlerini kısa sürede dolduran hurda kağıdı, günde yaklaşık 3 bin ton kullanarak muhtelif kağıt (gazete kağıdı, ambalaj kağıtları ve kuşe kartonlar) tipleri üretilecektir” değerlendirmesinde bulundu.


#Albayrak Grubu
#Yatırım
7 yıl önce