|

Pardus’la tasarruf dönemi

TÜBİTAK’ın geliştirdiği milli ve yerli işletim sistemi PARDUS’a geçen il ve ilçe belediyeleri yaklaşık 39 milyon lira tasarruf sağladı. Hizmet ve lisans bedeli olarak ABD menşeili Microsoft ve Apple gibi şirketlere ödenecek para Türkiye’de kaldı.

M. Şakir Saraç
04:00 - 16/09/2018 Pazar
Güncelleme: 01:38 - 16/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
Pardus ile 39 milyon lira tasarruf sağlandı.
Pardus ile 39 milyon lira tasarruf sağlandı.

Pardus açık kaynak teknolojilerinin eğitim ve kullanımı için TÜBİTAK ile protokol imzalayan 11 il ve ilçe belediyeler büyük önemli miktarda tasarruf sağladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı yerli ve milli ürün seferberliğinin ardından ülke çapında TÜBİTAK'ın geliştirdiği yerli yazılım Pardus'a geçen belediyelerin yaptığı tasarruf toplamı 39 milyon liraya ulaştı.

TÜRKİYE’NİN KAYNAĞI TÜRKİYE’DE KALIYOR

TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi'nce (ULAKBİM) geliştirilen Pardus yazılımı, bilgi güvenliği açısından sayısız avantaj sağlamasının yanı sıra, ücretsiz olması nedeniyle tercih ediliyor. Hizmet ve lisans bedeli olarak ABD menşeili Microsoft ve Apple gibi şirketlere ödenecek para Türkiye'de kalarak, dışa bağımlılığı azaltıyor. Pardus'un gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla tasarrufun katlanarak artması bekleniyor.

ÜÇ BELEDİYE İSE GEÇİŞ DÖNEMİNDE

Ümraniye, Şile ve Sancaktepe belediyeleri ise Pardus'a geçmek için hazırlıklarını sürdürüyor. Personellerine eğitim ve sertifikalandırma sürecini sürdüren ilgili belediyeler sunucu, bilgisayar sistemleri ve uygulamalarında entegrasyonu sağlamalarının ardından milyonlarca lira tasarruf etmeleri bekleniyor.

  • İzmit start vermişti
  • Türkiye’de Pardus’a ilk olarak 2016 yılında Kocaeli’ye bağlı İzmit Belediyesi geçti. Geçtiğimiz Ağustos ayında ise AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Erol Kaya, AK Partili 883 belediyeye tebligat göndererek ekonomiye katkı sağlamak ve tasarruf tedbirleri uygulamak kapsamında belediyelerin ivedilikle PARDUS sistemine geçmesini istemişti.
#Pardus
#Yerli yazılım
6 yıl önce