|

Bir oyla rektör

Cumhurbaşkanı Sezer, seçimlerde kendisinden başka sadece 1 kişinin desteğini alan Bahri Gökçebay'ı rektörlüğe atadı. Atanan rektörler arasında Genelkurmay'ın eski hukuk müşaviri, emekli bir binbaşı da var

Yakup Bulut
00:00 - 19/05/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:40 - 19/05/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Bir oyla rektör
Bir oyla rektör

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğüne, seçimlerde kendisi haricinde bir kişinin desteğini alan Bahri Gökçebay'ı, Giresun Üniversitesi Rektörlüğüne de asker kökenli Prof. Dr. Osman Metin Öztürk'ü atadı. Cumhurbaşkanı Sezer'in 15 yeni üniversiteye atadığı isimler arasında yer alan Öztürk, Genelkurmay'da hukuk müşavirliği de yapmış eski bir binbaşı. Öztürk, 1978-1984 yılları arasında Kara Harp Okulu'nda öğretim üyeliği yaptı. 1984-1995 yılları arasında Genelkurmay Antlaşmalar Dairesi'nde Uluslararası Hukuk İşleri Müşavir Yardımcısı olarak görev yaptı. 1995 yılında Kıdemli Binbaşı rütbesinde iken, kendi isteği ile emekli oldu ve üniversiteye katıldı.

5 REKTÖR DE ARKA SIRADAN

Sezer atamalarda arka sıralardan az oy alanları atama yapma geleneğini de sürdürdü. Cumhurbaşkanı Sezer, rektörlük adayları belirlenen 15 yeni üniversitenin 10'una öğretim üyelerinden en fazla oyu alan profesörleri, 5'ine de ikinci veya üçüncü sıradaki akademisyenleri atadı. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Halim Sözbilir'in tedviren yürüttüğü rektörlükte yardımcı olarak atadığı Prof. Dr. Adnan Şişman, Uşak Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Samsun Ondokuz mayıs Rektörü Rektörü Ferit Bernay da danışmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu'nun Ordu Üniversitesi Rektörlüğüne atanmasında en önemli referans oldu.

TARİHE GEÇECEK

Sezer, Uşak Üniversitesi'ne, seçimde 60 oydan 19'unu alan Prof. Dr. Adnan Şişman'ı, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'ne 72 oydan 11'ini alan Prof. Dr. Selahattin Salman'ı, Giresun Üniversitesi'ne 41 oydan 8'ini alan Prof. Dr. Osman Metin Öztürk'ü atadı. Yozgat Bozok Üniversitesi'ndeki seçimde en fazla oyu alan, ancak daha sonra milletvekilli adaylığı (MHP Aksaray) için istifa eden Prof. Dr. Mustafa İlbaş'ı liste dışı bırakan Sezer, 39 oydan 4'ünü alan Prof. Dr. İnci Varinli'yi rektör olarak belirledi. Kastamonu Üniversitesi'ndeki seçimde en fazla oyu alan Prof. Dr. Mustafa Safran'ın yerine de, 50 oydan 2'sini elde eden Prof. Dr. Bahri Gökçebay rektörlüğe getirildi. Gökçebay seçimlerde kendisinden başka sadece 1 oy aldığı halde bu göreve getirilen ilk rektör olarak tarihe geçti. Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Safran, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in kurduğu müfredat yenileme ekibinde yer almıştı.


ÇYDD referans

Atamalarda en önemli referanslar "tedviren" hukuksuzluğu ile YÖK'ün üniversitelere atadığı rektörler oldu. Cumhuriyet mitinglerinin organizatörlerinden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) yeni rektör atanmasında önemli bir referans oldu. Düzce Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Funda Şerifoğlu Sivrikaya derneğin Düzce şubesinin kurucusu. Düzce delegesi olarak çalışmaya devam eden Sivrikaya YÖK'e sunduğu özgeçmişinde derneğin çeşitli projelerinin organizasyonunu yapmasını referans olarak gösterdi. Mitinglerde önde yürüyen ve miting için sınav erteleyen İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun Kültür Danışmanı Prof.Dr. Mustafa Gündüz de Adıyaman Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Hukuken tartışmalı olan "tedviren" atama ile üniversiteye atanan rektör Hilmioğlu Gündüz için bir basın toplantısı düzenlemiş ve övgüler yağdırmıştı.




17 yıl önce