|

İskenderun'a taşkın seti

İskenderun sahilinde 6 Şubat depremleri sonrasında oluşan çökme nedeniyle, deniz taşkınlarına karşı tahkimat duvarı yapılacak. 2,5 metre yüksekliğindeki duvarın sahilin 29,6 kilometrelik kısmına inşa edilmesi planlanıyor.

Merve Safa Akıntürk ve
04:00 - 10/01/2024 Çarşamba
Güncelleme: 00:45 - 10/01/2024 Çarşamba
Yeni Şafak
İskenderun 27 Kasım 2023’teki  şiddetli yağışta da denizin taşması sebebiyle sular altında kalmıştı.
İskenderun 27 Kasım 2023’teki şiddetli yağışta da denizin taşması sebebiyle sular altında kalmıştı.

Depremden sonra ortaya çıkan içme suyu, altyapı ve diğer tesislerde yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için çalışmalar sürüyor. İskenderun sahili boyunca yaşanan çöküntü sebebiyle meydana gelen su taşkınlarını durdurmak için deniz tahkimatı çalışmaları yürütülüyor. Tahkimat duvarı deniz seviyesinden itibaren 2,5 metre yüksekliğinde olacak.

ÜÇ AYDA TAMAMLANACAK

Böylelikle sahil boyunca kıyıdan şehrin iç kısımlarına kadar gelen su baskınları önlenmiş olacak. Sahile yaklaşık 40 metre dolgu yapılacak. Bu dolgunun 29,6 kilometre uzunluğundaki İskenderun sahil kordonu boyunca yapılması planlanıyor. Üç ayda bitmesi beklenen projeyle birlikte depremden bu yana defalarca su altında kalan Atatürk Bulvarı ve Anıt Alanı’na biriken su sorunu tamamen çözülecek.

42 KM OTOYOL

7 km’si bağlantı yolu olmak üzere toplam 42 km uzunluğunda projelendirilen İskenderun-Hatay Otoyolu’nun inşasına da hız verilecek. Güzergâhın yatay-düşey hat ve yan yol planları ile kavşak projeleri, tünel uygulama projeleri tamamlandı. İskenderun-Hatay Otoyol güzergâhı, Belen Otoyol Kavşağı’ndan başlayıp Antakya’da son buluyor. Projenin uygulanması ile trafik yoğunluğu azalacak.

ZAMANDAN TASARRUF

Otoyol üzerinde birisi 8 bin metre diğeri 650 metre uzunluğunda iki tünel bir de viyadük olacak. Projenin yatırım planına alındığı belirtiliyor. Kısa süre içerisinde ihale edilecek. 20 milyar liraya mal olacak proje ile İskenderun-Antakya arası yarım saat kısalacak.

TÜNEL OSB’LERİ LİMANA BAĞLIYOR

Gaziantep’in İskenderun Limanı’na kavuşması için de çalışmalar devam ediyor. İnşa edilecek Amanos Tüneli, Hassa’dan başlayıp İskenderun Limanı’na inecek. 20 km civarında bir tünel ve viyadükler bulunacak. Proje ile Gaziantep, Mersin Limanı’na bağımlılıktan kurtulacak. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki bütün OSB’ler daha kısa bir mesafe ile İskenderun’daki liman ekosistemine bağlanacak.



#deprem bölgesi
#İskenderun
#Asrın felaketi
#yatırım
4 ay önce