|

"Goya" ödülleri galasında protesto

Son yıllarda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle zor günlerden geçen İspanyol sinemasının en büyük ödülü olarak nitelendirilen "Goya"nın galasına protestolar damga vurdu.

Aa
00:00 - 10/02/2014 Pazartesi
Güncelleme: 10:41 - 10/02/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
"Goya" ödülleri galasında protesto
"Goya" ödülleri galasında protesto

Goya ödülleri galası, Prens Felipe Kongre Merkezi'nde, çok sayıda sinemacının katılımıyla gerçekleştirildi.

Ülkenin en prestjili sinema ödülü olan ve bu yıl 28'incisi gerçekleştirilen Goya'nın galasına, Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Jose İgnacio Wert katılmadı. Galaya, ilk kez bir kültür bakanının katılmaması sinemacıların dikkatini çekti.

Galanın sunucusu Manel Fuentes, sahnede yaptığı konuşmasında, ''İlk defa bir kültür bakanının olmadığı gala yaşıyoruz. Gerçekten bakan gelmedi mi?" diyerek şaşkınlığını dile getirdi.

Ünlü İspanyol Aktör Javier Bardem de salona girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Wert'in gelmemesi cesur bir şey. Bu, sinema endüstrisine karşı bilinçli ve kesin bir tavır alma anlamına geliyor'' dedi.

"En İyi Senaryo" ödülüne layık görülen Senarist Mariano Barroso da kültür bakanının törene katılmamasını protesto ederek, bakanın istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan, İspanya'da son yıllarda etkisi oldukça hissedilen ve sinema sektörünü olumsuz etkileyen ekonomik kriz nedeniyle ipotek borçluları ve bazı işçiler de galanın yapıldığı kongre merkezi önünde protesto düzenlendi.

Galaya katılmak üzere gelen bazı sanatçılar da göstericilere alkışlarıyla destek verdi.

Sinema Akademesi Başkanı Enrique Gonzalez Macho, ekonomik krizin İspanya sinemasına etkisine ilişkin, ''Bu ülkede günümüzde film yapmak gerçek bir kahramanlıktır'' dedi.

Ekonomik kriz nedeniyle ülkedeki sinemaların geçen yılı 102 milyon avro kayıpla kapattığına ve 400 sinemanın kapısına kilit vurulduğuna dikkati çeken Macho, sinema sektöründe binlerce kişinin de işsiz kaldığını söyledi.

Ödüller

İspanya Sinema Akademisi tarafından 2013 yılına ait, ülke sinemasının en iyilerinin belirlendiği gecede, 29 Goya ödülü sahiplerini buldu.

"Goya onur ödülü" Yönetmen Jaime de Arminan'a verilirken gecenin yıldızı, ''En İyi Film'' ve ''En iyi Yönetmen'' ödülleri dahil 6 Goya alan Davit Trubea oldu.

Diğer ödüller ise şöyle:

"En İyi Film: Vivir es facil con los ojos cerrados

En İyi Yönetmen: David Trueba (Vivir es facil con los ojos cerrados)

En İyi Erkek Oyuncu: Javier Camara (Vivir es facil con los ojos cerrados)

En İyi Kadın Oyuncu: Marian Alvarez (La Herida)

En İyi Yardım Kadın Oyuncu: Terele Pavez (Las Brujas de Zugarramurdi)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Robert Alamo (La Gran Familia Espanola)

Gelecek Vaadeden Erkek Oyuncu: Javier Pereira (Stockholm)

Gelecek Vaadeden Kadın Oyuncsu: Natalia de Molina (Vivir es facil con los ojos cerrados)

En İyi Avrupa Filmi: Amor (yönetmen Michael Haneke)

En iyi Latin Amerika Filmi: Azul y no tan rosa (yönetmen Miguel Ferrari -Venezuela)"

10 yıl önce