|

Bakan Bolat: Filistin'e yapılan yardımlar İsrail gümrüklerinden geçtiği için İsrail'e yapılmış gibi yazılıyor

10:51 - 27/03/2024 Çarşamba
Güncelleme: 11:17 - 27/03/2024 Çarşamba
Diğer

Ticaret Bakanı Ömer Bolat İsrail’le ihracat iddialarına noktayı koydu. Bakan Bolat, "İsrail ile ticarette, ihracat yüzde 30, ithalatta yüzde 43 azaldı. Bu azalma bizim gayretlerimizle gerçekleşti. Her sene yenilenen hedef pazar ülkeleri listesinden İsrail'i çıkardık. Filistin'in kendi gümrüğü yok. Filistin'e yapılan tüm yardımlar, ithalat, ihracat İsrail gümrüklerinden geçtiği için İsrail'e yapılmış gibi yazılıyor" diye konuştu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat son günlerde propaganda amaçlı yayılan 'İsrail'le ticaret arttı' iddialarına yönelik bir açıklama yaptı. tv100’de yer alan habere göre, Bakan Bolat "İsrail ile ticaret artıyor diyorlar, yaş sebze ihracatı, silah ihracatı yapılıyor diyorlar. Bununla ilgili sizin söyleyeceğiniz nedir?" sorusuna şöyle cevap verdi:


'İhracat yüzde 30, ithalatta yüzde 43 azaldı'

"İsrail ile ticarette, ihracat yüzde 30, ithalatta yüzde 43 azaldı. Bu azalma bizim gayretlerimizle gerçekleşti. Yani doğal azalış değil Türkiye'nin gayretleriyle olan bir durum. Her sene yenilenen hedef pazar ülkeleri listesinden İsrail'i çıkardık.


'Devlet şirketleri asla İsrail ile iş yapmıyor'

Türkiye'de devlet şirketleri, kamu kuruluşları asla İsrail ile iş yapmıyorlar. Mevcut ticareti aralarında uluslararası firmalarında olduğu özel şirketler gerçekleştiriyor. Türkiye'nin duruşu şu; Filistin'in hamiliğini koruyuculuğunu yapmak için İsrail ile siyasi ilişkiyi devam ettirmek.


'Uluslararası kuruluşlarda açık ve net kınayan Erdoğan'dan başka lider yok'

Filistin'in kendi gümrüğü yok. O bölgede 7 milyon yahudi 8 milyon Müslüman yaşıyor. Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze ve buralara yapılan ticaret de İsrail'e yazılıyor. Filistin'e yapılan tüm yardımlar, ithalat, ihracat İsrail gümrüklerinden geçtiği için İsrail'e yapılmış gibi yazılıyor. İsrail'i BM'de Türk Devletleri Konseyi'nde uluslararası kuruluşlarda açık ve net kınayan Recep Tayyip Erdoğan'dan başka lider yok.


'İsrail bunun acısını algı yönetimi yaparak çıkarmaya çalışıyor'

İsrail bunun acısını ülkemizde algı yönetimi yaparak çıkarmaya çalışıyor. İsrail, yerel seçimler yaklaşırken marjinal partilerin oy alması için uğraşıyor. Yaş sebze ihracatıyla ilgili İsrail, Tarım Bakanlığının oluşturduğu bilgiyi Mossad alıyor ve Türkiye'de bunu FETÖ eliyle yayıyor. Filistin Hükümeti verilen desteklere şükran sunarken birileri içerinde farklı rüzgar estirmeye çalışıyor."


#Ömer Bolat
#Ticaret Bakanlığı
#İsrail
#Ticaret
#Filistin
#TV100
1 ay önce