|

Üçüncü nükleer santral Çin'le birlikte yapılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, nükleer santralde, Akkuyu ve Sinop'tan sonra üçüncü projenin Trakya'da olacağını ve bu santralin Çin'le yapacağını da söyledi.

Yeni Şafak
10:23 - 8/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 12:06 - 8/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Enerji Bakanı Fatih Dönmez
Enerji Bakanı Fatih Dönmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, A Haber'de gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, ABD'nin İran'a uygulayacağı ambargo kararına ilişkin, "Bizim için enerji arz güvenliği çok önemli, İran'la bir doğalgaz kontratımız var, bu kontratım süresi 2026 yılına kadar devam ediyor. Biz oradan 9,5 milyar metreküp doğalgaz alıyoruz. Bizim vatandaşlarımızı soğukta bırakma veya elektriksiz bırakma gibi durum söz konusu olamayacağına göre kontrat hükümlerine dayalı olarak bu irticatimiz devam edecek" dedi.

  • Fatih Dönmez, "Tek taraflı bir karar, meşru bir ticaret yapıyoruz" açıklamasında bulundu.

"İlk sondaj birkaç ay içinde yapılacak"

Dönmez, Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmasıyla ilgili, "Gemimiz ilk sondajı birkaç ay içinde yapacak" diye konuştu.


  • Türkiye'nin ilk aktif doğalgaz ve petrol arama sondaj gemisi 'Fatih' ile dünyada sondaj gemisi bulunan 10 ülkeden biri olarak Doğu Akdeniz’de faaliyetlerine başlamıştı.


Fatih Dönmez, Nükleer santralde, Akkuyu ve Sinop'tan sonra üçüncü projenin Trakya'da olacağını kaydetti. Dönmez, "Trakya'daki santrali Çin'le yapacağız" dedi.

Dönmez, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin tamamlanması konusunda bir gecikme öngörülmediğini belirterek, enerji verimliliği ve tasaruffuyla ilgili bazı tasarruflarla yüzde 40 az ödenebileceğini söyledi.


"Dünyanın en büyük güneş üretim santralini inşaa edeceğiz"

Dönmez, "Konya Karapınar'da dünyanın en büyük güneş üretim santralini inşaa edeceğiz. Sadece santral değil, kullanılacak ekipmanlar da Türkiye'de üretilecek. Fabrika yaptırımlarımız da var. Biz bir taraftan yerli kaynaklara yöneliyoruz, hem de yerli teknolojinin üretilmesini amaçlıyoruz. Türkiye'de büyük bir pazar var. Deniz üzerinde rüzgar santralleri kuracağız."


#​Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
#Fatih Dönmez
#Doğu Akdeniz
6 yıl önce