|

'Haydi Kızlar Okula' kampanyası başarılı

UNICEF Bölge Direktörü Calivis, "Haydi Kızlar Okula" kampanyasıyla 113 binden fazla kız öğrencinin okullaşmasını sağlayan Türkiye'nin başarı elde ettiğini söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 15/05/2005 Pazar
Güncelleme: 16:35 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • MURAT PALAVAR / İSTANBUL


    UNICEF tarafından hazırlanan "Çocuklar İçin İlerleme Raporu"nda, dünyada, ilköğretimde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama açısından önemli ilerlemeler sağlandığı belirtildi. Kız çocukların eğitiminin çocuk ve anne ölümlerini azalttığına, ekonomik üretkenliği arttrdığına, sağlık ve beslenmede iyileşmeler sağladığına ve kız çocuklarını istismar ve sömürüye karşı koruduğuna dikkat çekilen raporu değerlendiren UNICEF Bölge Direktörü Maria Calivis, 2 yılda 113 binden fazla kız öğrencinin okullaşması sağlayan Türkiye'nin büyük bir başarı elde ettiğini kaydetti.

    UNİCEF ile UNESCO İstatistik Enstitüsü tarafından ortaklaşa yapılan çalışmaya göre, 2001 yılında yüzde 82 olan ilkokul çağındaki çocukların okula kayıt ve devamlılık oranları, 2005 yılında yüzde 86'ya yükseldi. Yüzde 82'lik oran, 2001 yılında ilköğretim çağındaki toplam 115 milyon çocuğun okul dışı olduğunu gösterirken, yüzde 86'lık oran ise ilkokul dışı çocuk sayısının 100 milyonun altına düştüğünün göstergesi oldu.

    Eğitimin önündeki engeller

    Raporda, eğitime erişimi engelleyen temel etkenler yoksulluk, HIV / AIDS, silahlı çatışmalar, çocuk işçiliği, çocuk kaçakçılığı ve doğal felaketler olarak sıralanırken annelerin eğitim düzeylerinin düşüklüğünün de önem taşıdığı vurgulandı. Raporda, "Gelişmekte olan ülkelerde ilköğretim dışı çocukların yüzde 75'inin annelerinin de hiç okula gitmediği görülmektedir" denildi.

    Türkiye'de hükümetin 2 yıl önce başlattığı "Haydi Kızlar Okula" kampanyasıyla bu konu üzerinde titiz bir çalışma gerçekleştirdiğini ifade eden Maria Calivis, "Türkiye bulunduğu bölgede çok kısa sürede inanılmayacak kadar büyük bir başarı elde etmiştir. 2 yılda 113 binden fazla kız öğrencinin okullaşması sağlanmıştır" dedi. Bu ilerlemelere rağmen Türkiye'de bugün yaklaşık 570 bin kız çocuğunun okul dışında olduğunu ifade eden Calivis, "Bugünkü hedef, kız çocuklarının okullaşma oranının görece en düşük olduğu 53 ilde odaklanarak, 2005 yılında 250 bin kız çocuğunu daha okullara yöneltmektir" dedi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce