|

Mavi Marmara katilleri aramızda

Mavi Marmara'da kan döken İsrail komandoları arasında Türkiye vatandaşlarının da yer aldığı ortaya çıktı. Savcılığın talebi talebi üzerine harekete geçen MİT, İsrail teröründe rol alan; gönüllüleri sorgulayan ve baskın sonrası yurda dönen 5 Türkiye vatandaşının bilgilerini tespit ederek mahkemeye iletti

Cihat Arpacık
00:00 - 14/12/2012 Cuma
Güncelleme: 22:30 - 13/12/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Mavi Marmara katilleri aramızda
Mavi Marmara katilleri aramızda

Gazze'ye insani yardım götürürken uluslararası sularda baskına uğrayan Mavi Marmara gemisinde 9 gönüllüyü öldüren İsrail komandoları arasında 'Türkiye vatandaşları' da vardı iddiası doğru çıktı. Söz konusu iddianın üzerine Türkiye vatandaşı İsrail askerlerinin peşine düşen soruşturma savcılığı Milli istihbarat Teşkilatı (MİT) ve Dışişleri Bakanlığı'na başvurdu. Başvuru üzerine MİT, kanlı saldırıdan en az iki hafta önce İsrail'e giden, saldırıdan iki hafta sonra yurda dönen Türkiye vatandaşlarını mercek altına aldı.

5 KİŞİNİN KİMLİĞİ TESPİT EDİLDİ

MİT ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalar neticesinde şu ana kadar İsrail askerleri arasındaki 5 Türkiye vatandaşına ait kimlik ve adres bilgilerinin tespit edildiği öğrenildi. Özellikle İstanbul ve İzmir'de yoğunlaşan çalışmaların neticesinde söz konusu şahısların ifadelerine başvurulacağı belirtildi. Saldırının ardından savcıya ifade veren aktivistler baskın ve sorgulama esnasında bazı İsrail askerlerinin Türkçe konuştuğunu söylemişti. MİT, İsrail teröründe rol alan Türkiye vatandaşlarına ait kimlik ve adres bilgilerini Mavi Marmara davasının görüldüğü İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletti. Konuyla ilgili MİT ve Dışişleri tarafından başlatılan araştırma ise devam ediyor. Baskına katılan İsrail askerleri arasındaki Türkiye vatandaşlarının tümüne ait kimlik bilgilerinin tespit edilmesinden sonra isimler mahkemeye iletilecek.

Mavi Marmara baskınında 9 Türk vatandaşı şehit edilmişti.

ÖMER iSMİNDE BİR ASKER DE VAR

Mavi Marmara mağdurları mahmkemede verdikleri ifadelerde baskın yapan İsrail askerleri arasında çok iyi derecede Türkçe konuşan askerlerin de bulunduğunu söylemişlerdi. Mavi Marmara katılımcıları, askerlerin kendi aralarında Türkçe konuştuğunu, askerlerin bazı mağdurlara İstanbul'da yaşadıklarını, askerlerden birinin diğer bir askere Ömer şeklinde hitap ettiğini dile getirmişti. İHH Başkanı Bülent Yıldırım ise Mavi Marmara'ya saldıran İsrail askerleri arasında Türkiye vatandaşlarının da bulunduğunu açıklamıştı. Yıldırım gemiye çıkan askerlerden birinin İstanbul'da, diğerinin ise İzmir'de görüldüğünü de kaydetmişti. Mavi Marmara avukatlarından Ramazan Arıtürk de gemiye saldıran askerlerin sayısının 178 olduğunu, Mavi Marmara olayından bir ay önce ve sonrasında İsrail'e giden uçaklarlardaki kişilerin isim listesinin tespit edilmesi için çalışma yapılmasını talep etmişti. Savcılığın talebi üzerine çalışma başlatan MİT ve Dışişleri Bakanlığı'nın saldırıya katılan diğer askerler arasındaki Türkiye ve diğer ülke vatandaşlarının kimlik bilgilerinin tespit edilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

11 yıl önce
default-profile-img