|

O savcılara soruşturma izni

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 3. Dairesi, dönemin savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında, 17/25 Aralık darbe girişiminde ve sonraki eylemlerinde Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle soruşturma izni verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/08/2015 Saturday
Güncelleme: 01:58 - 8/08/2015 Saturday
Yeni Şafak

HSYK 3. Dairesi, 17-25 Aralık soruşturmalarında yasal yetkilerini aştığı ve eylemleri “mesleğin şeref ve onurunu bozan veya mesleğe olan genel saygı ve güveni gideren nitelikte” olduğu gerekçesiyle Mayıs ayında meslekten ihraç edilen Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç hakkında dosyayı dün gündemine aldı. 3. Daire, 17/25 Aralık darbe girişimlerinin mimarları olan isimlerle ilgili önemli bir karara imza attı. 3. Daire, dönemin savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'in bütün eylemlerini birlikte değerlendirdi. Daire, eski savcıların 17/25 Aralık darbe girişimindeki işlemlerini ve daha sonraki eylemlerini Fetullahçı Terör Örgütü'ne yardım olarak değerlendirdi. Daire, savcıların sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı paylaşımları da bu kapsama aldı. 3. Daire, “Mesleğin şeref ve saygınlığına zarar verdikleri” gerekçesiyle meslekten ihraç edilen savcılar hakkında bu sefer de FETÖ'ye yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle soruşturma izni verdi.



YARGIDA FETÖ


3. Daire'nin verdiği soruşturma izninin, “paralel yargı” soruşturmasından ayrı olduğu öğrenildi. Konuyla ilgili görevlendirilen müfettişlerin 3 eski savcıyla ilgili hazırlayacağı raporun ardından, dosyalarının “yargıda paralel yapılanma” dosyasıyla birleştirilmesi bekleniyor. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından dosya HSYK 2. Dairesine gönderilecek. 2. Daire de, müfettiş raporu doğrultusunda 3 savcı hakkında gerekirse yargılama izni verebilecek.





İHRACIN SÜRECİ


HSYK 3. Dairesi, 17-25 Aralık darbe girişimlerinin mimarları hakkında aldığı soruşturma izni kararı, o tarihte HSYK Başkanı da olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanmıştı. Daire, savcılarla ilgili soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmaları talebinde de bulunmuştu. HSYK 2. Dairesi de Cumhuriyet savcıları Öz, Kara ve Yüzgeç'in Muammer Akkaş, Süleyman Karaçöl'ün haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar vermişti. 2. Daire de Zekeriya Öz, Celal Kara, Muaammer Akkaş ile Mehmet Yüzgeç ve hakim Karaçöl'ün “bir daha mesleğe alınmamak üzere görevlerine son verilmesine” karar vermişti.


#paralel yargı
#Celal Kara
#Muaammer Akkaş
#Zekeriya Öz
9 years ago