|

TSK'da sürpriz atamalar

General ve amiral atamaları dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Atamalarda dikkat çeken detaylar var. İhtiyaç olunca özel sektörü bırakıp TSK’ya dönen Tuğg. Yaşar Kadıoğlu “albay” rütbesinde görev verilen Uçuş Yer Emniyeti Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı’na atandı. Bu tenzil-i rütbe olarak yorumlanıyor. 15 Temmuz gecesi görev yaptığı Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’daki 6 uçağın kalkmasını engelleyemeyen Tuğg. Özkan Edip Akgülay, Eskişehir’e atanarak tüm uçuşların sorumlusu oldu. Akgülay darbe girişimi sonrası 20 gün tutuklu kalmıştı. Eskişehir’de darbecileri boşa çıkaran Tuğg. İsmail Üner ise Almanya’daki Ramstein NATO Üssü’ne gönderildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 11:17 - 9/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
General ve amiral atamaları dün Resmi Gazete’de yayımlandı.
General ve amiral atamaları dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 74, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 25 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 22 komutana yönelik atama işlemleri gerçekleştirildi.

General ve amiral atamaları dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Atamalarda çok sayıda dikkat çeken detay var. Kato kahramanı Aydoğan Aydın Paşa’nın şehit olduğu helikopter kazası ardından teamüllerin dışındaki bir atamayla Şırnak 23. Piyade Tümen Komutanlığı görevini devralan Tümgeneral Veli Tarakcı, Korgeneral Uğur Tarçın’ın emekli olmasıyla boşalan 9. Kolordu Komutanlığı’na tümgeneral rütbesiyle atandı.

Özel Kuvvetler yerine tankçı sınıfından olan ve kısa süre Cizre’deki görevi dışında terörle mücadele görevi bulunmayan Tarakcı’nın Şırnak 23. Piyade Tümen’e atanmış olması dikkat çekici bulunmuştu. Tarakcı’dan boşalan 23. Piyade Tümen Komutanlığı görevi ise tuğgeneral rütbesiyle Halil Sosyal’a emanet edildi. Soysal, Fırat Kalkanı Harekatı’nda görev almış ve burada hakkındaki şikayetler üzerine geri hizmete çekilmişti.

SİVİLDEN DÖNDÜ

En dikkat çeken tayinler ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda yaşandı. FETÖ ile mücadelesiyle tanınan ve kumpaslar sonucunda emekli olduğu Hava Kuvvetleri’ne, özel sektördeki tüm imkanları geride bırakarak dönen Tuğgeneral Yaşar Kadıoğlu ‘albay’ rütbesinde görev verilen Uçuş Yer Emniyeti Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı’na atandı. Bu atama tenzil-i rütbe olarak yorumlanıyor.


Darbe sonrası Hava Kuvvetlerine pilot yetiştiren ve FETÖ’nün en çok yapılandığı 2’nci Ana Jet Üs K.lığına atanan Tuğgeneral Kadıoğlu, uçuş okulundan 50 pilotun mezun olmasını sağladı.

Böylece hava kuvvetlerinde pilot açığının kapanmasında önemli bir adım atılmasını sağlayan Kadıoğlu, FETÖ'nün oyununu bozdu.

HAVA ONA EMANET

Hava Kuvvetleri’nde dikkat çeken bir diğer atama ise Tuğgeneral Özkan Edip Akgülay’ın Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi ve JFAC Komutanlığı’na atanması oldu. Tuğgeneral Akgülay, darbe girişimi sırasında darbeci uçakların kalktığı Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda Harekât Komutanı idi. Tutuklanan Akgülay, darbeci 6 uçağın ve Semih Terzi’nin uçağının kalkmasını engellememiş, pistte önleyici herhangi bir tedbir almamıştı. Aynı zamanda Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi’nin yayınladığı darbe emrini saat 23.45’te birliklere geçen Akgülay, bu hareketine ilişkin kendisini ‘sehven yaptım’ diye savunmuştu. Telsizden uçaklara geri dönmeleri emri verdiği için salıverilen Akgülay, tutukluluğu sona erdikten sonra da Almanya’ya gönderilmişti. Son atamayla birlikte Akgülay’a, Eskişehir BHHM’de bütün savaş uçaklarının harekâtlarının sorumluluğu verilmiş oldu.

TUĞG. ÜNER ALMANYA’YA

Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi JFAC Komutanlığı’nı Akgülay’a devredecek isim olan Tuğgeneral İsmail Üner ise Almanya’daki Ramstein NATO Üssü’ne gönderildi. Tuğgeneral Üner, 15 Temmuz gecesi darbecilerin hedefi haline gelmiş, darbeci generallerin emirlerini boşa çıkararak darbe girişiminin bastırılmasında büyük rol oynamıştı. Ünal’ın görevi devralacağı Almanya Ramstein’de görevli Hava Pilot Tuğgeneral Ersin Eser ise Diyarbakır 8’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’na atandı. Tuğgeneral Eser, darbe girişimi sırasında, FETÖ’nün en çok nüfuz ettiği bilinen Hava Kuvvetleri Personel Daire Başkanlığı görevini yürütüyordu.

GÖREVLERİNİ KORUDULAR

15 Temmuz gecesi darbecilerin merkez üssü Akıncı’nın tahrip edilmesi için dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’dan yazılı emir isteyen Hava Eğitim Komutanı Korg. Ziya Cemal Kadıoğlu ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu referandum kampanyası sırasında Bandırma 6. Ana Jet Üssü Komutanlığı’nda askeri törenle karşılayıp şilt vermesiyle gündeme gelen ve bu eylemi dolayısıyla uyarı cezası alan Tuğgeneral Ahmet Biçer de görev yerlerini korudular.


Akdeniz SAT’çıların

Deniz Kuvvetleri’nde terfilerde olduğu gibi atamalarda da ‘SAT’ ayrıntısı dikkat çekti. Sualtı taarruz komandosu Tuğamiral Ercan Kireçtepe, halen dünya devlerinin varlık gösterdiği ve enerji kavgalarının artması beklenen Akdeniz’de, Suriye deniz sınırlarımızın güvenliğinden sorumlu bulunan İskenderun Deniz Üs Komutanlığı’na atandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanlığı SAT Komutanlığı görevindeki Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit ise bulunduğu göreve tuğamiral rütbesiyle intibak ettirildi. Böylelikle SAT Komutanlığı görevi ilk kez tuğamiral rütbesine yükseltildi. Kireçtepe ve Ecevit, Poyrazköy kumpasının mağduru olup görevlerine dönüp 15 Temmuz’a katılan 11 SAT’çının ele geçirilmesi operasyonunu yönetmişlerdi.

Milli Savunma kadrosu

YAŞ kararıyla tuğgeneralliğe terfi eden Remzi Albasan, Milli Savunma Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’ne atandı. Tuğgeneral Albasan, Hulusi Akar ile bu kez Milli Savunma Bakanlığı’nda görev yapmaya devam edecek. Hulusi Akar’ın Koruma Müdürü Mustafa Köksal da tuğgeneralliğe terfi ederek yine Milli Savunma Bakanlığı emrine atandı. Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Askeri Hakim Tuğgeneral İhsan Bülbül, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Hava Tümgeneral Göksel Kahya ile tuğgeneralliğe terfi eden Hava Harp Okullar Komutanlığı Öğretim Akademisi’nden Ergin Dinç de Milli Savunma Bakanlığı emrine atandılar. Emre yapılan atamalar, MSB’de Hulusi Akar’ın bakanlığı ve yeni sistemin teşkiliyle birlikte kadroların yeniden oluşturulduğu gösteriyor.

O birim lağvedildi

TSK’da kumpaslarla çok sayıda generalin ayrılmasını sağlayan, kozmik bilgileri FETÖ’ye veren ve FETÖ yapılanmasının güçlenmesine hizmet eden Genelkurmay Adli Müşavirliği kadrosu tamamen kaldırıldı. Bu görev artık Genelkurmay Hukuk Hizmetleri Başkanlığı olarak yürütülecek. Genelkurmay Hukuk Hizmetleri Başkanlığı görevine ise Tuğgeneral Dinçer Ural atandı.

Komando komutanları

YAŞ kararıyla tümgeneral yapılan Ahmet Ercan Çorbacı, Özel Kuvvetler Komutanlığı görevine bir yıl daha devam edecek. Türkiye genelindeki komando tugaylarının komutanları da değişti. Tuğgeneral Aydoğan Budakçı Isparta Eğirdir Dağ Komando Tugay Komutanlığı’na, Tuğg. İlkay Altındağ 1. Özel Kuvvet Tugay Komutanlığı’na, Tuğg. Ersin Altay Kayseri 1. Komando Tugay Komutanlığı’na, Tuğg. Oğuz Tozak Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı’na, Genelkurmay Genel Sekreteri Tuğg. Muammer Alper Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı’na, Tuğg. İdris Acartürk Sakarya 7. Komando Tugay Komutanlığı’na, Tuğg. Ercan Pürsünlü Trabzon 17. Komando Tugay Komutanlığı’na, Tuğg. Mustafa Enis Koç Bingöl 49. Komando Tugay Komutanlığı’na, Tuğg. Emre Tayanç Kırklareli 41. Komando Tugay Komutanlığı’na atandı. Tuğgeneralliğe terfi eden Çetin Köklü ise Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığı görevine tuğgeneral rütbesiyle intibak ettirildi.

HUDUTTA DEĞİŞİM

Halen terörle mücadelenin devam ettiği sınır illerindeki tugayların komutanları da değişti. Kara Kuvvetleri Harekat Başkanlığı emrinde bulunan Tuğg. Mehmet Yasin Kalın, Çukurca’daki 2. Hudut Tugay Komutanlığı’na atandı. Tuğgeneralliğe terfi eden Rafet Kılıç, Şemdinli’de konuşlu 34. Hudut Tugayı’nın yeni komutanı oldu. Diyarbakır’daki 16. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na Tuğg. Mustafa Yaşar Arslanhan atandı. Silopi’deki 172. Zırhlı Tugay’ın yeni komutanı Tuğg. Engin Candaş oldu. Suriye sınırında ise durum şöyle: Tuğgeneralliğe terfi eden Şefik Atak, Gaziantep’te konuşlu 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na, Oktay Ağbuga ise Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na atandı.


Kandil’e girecek

Kara Kuvvetleri’nde orgeneralliğe terfi eden tek isim olan İsmail Metin Temel, 2 yıl korgenerallik rütbesiyle yönettiği 2. Ordu Komutanlığı’na orgeneral rütbesiyle intibak ettirildi. Böylelikle, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtlarının kahramanı Orgeneral Temel’e, halen hazırlıkları devam eden Kandil Harekâtı görevi verilmiş oldu. Terörle mücadeledeki başarıları bilinen Org. Temel, terör elebaşı Abdullah Öcalan’ın ‘orada çay içmeyi özledim’ dediği İkiyaka Dağları’nın temizlenmesinin ardından bölgeye giren ilk komutan olmuş ve Apo’nun gösterdiği yerde çay içtiği fotoğrafıyla da terör örgütünde psikolojik çöküntü yaratmıştı. FETÖ darbe girişimini İstanbul’da engelleyen generaller arasındaki Korgeneral Yavuz Türkgenci ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’na atandı. Bunun yanında korgeneralliğe terfi eden Sinan Yayla, 7. Kolordu Komutanlığı’na bir yıl daha devam edecek. Korgeneralliğe terfi eden Genelkurmay Harekat Başkanı Kemal Yeni ise 3. Kolordu Komutanı olacak. Genelkurmay Harekât Başkanlığı görevine ise tümgeneralliğe terfi eden Levent Ergün getirildi. Tümgeneralliğe terfi alan bir diğer isim Mustafa Oğuz ise Genelkurmay Strateji Daire Başkanlığı görevine yeni rütbesiyle intibak ettirildi.

#TSK
#Özkan Edip Akgülay
#Eskişehir
6 yıl önce