|

Hastalara umut dağıtıyor

20 yaşında kanser teşhisi konan Muşlu Salih Yüce, hastalığunı yendi ve hayatını kanser hastalarına adadı. Yüce, bilim adamları ve binlerce gönüllüyle birlikte kapı kapı dolaşarak bu hastalığı herkese anlatıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/05/2018 Pazar
Güncelleme: 23:30 - 18/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
Muşlu Salih Yüce
Muşlu Salih Yüce

Kanser... Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Er ile konuştuğumuzda, “Haberlerde izliyoruz, gazetelerde okuyoruz o anda hiçbirimizi ilgilendirmiyor ama etrafımızda birinin başına geldiği zaman hepimizin hastalığı oluyor” diyor ve ekliyor: Unutmayın, erken teşhis kadar kanserde farkındalığın artması çok önemli. Yine de dünyaya göre kanser rakamlarında iyiyiz. Yani bilinenin aksine kanserden korkmaya gerek yok ve kanserle ilgili milyonlarca umut veren, olumlu ve yüz güldüren hikayeler var...

ASKERDE KANSERİ ÖĞRENDİ

Onlardan sadece biri Muşlu Salih Yüce... Okul hayatını bitirdikten sonra her Türk genci gibi askere gidip vatani görevini yapacaktı. Bir gün acemibirliğindeyken kolundaki şişliği fark etmesiyle hayatı tümden değişti. Başvurduğu askeri hastanede, 20 yaşındaki Salih Yüce›ye sarkom (yumuşak doku kanseri) teşhisi kondu. Acilen ameliyata alındı ve kanserli dokusu temizlendi. Tedavisi bitince kendini kanser hastalarına adadı. Doktorları da yanına aldı ve Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kurdu. 8 sene boyunca tam 17 ülke gezdi, Birleşmiş Milletler’in davetlisi olarak kürsüye çıkıp konuşma bile yaptı.

TARLADAKİ KADINLARA KANSER TARAMA ARACI GÖTÜRDÜ

Muş’ta o dönemde bir onkolog yoktu. Pes etmedi, köyde, tarlada çalışan kadınlara mamografi cihazı alınmasını sağladı. Bunun için Japonlarla görüştü, Sağlık Bakanlığı’nın kapılarını aşındırdı ve o cihazla pek çok kadının meme kanserinin erken teşhis edilmesini sağladı. Sırada onkolog bulunan bir hastane bir tedavi merkezi kurmak vardı. Onu da yaptı. Ve yıl 2005’i gösterdiğinde Yüce, memleketi Muş’ta 1. Onkoloji Günleri Kongresi’ni düzenledi. Salih Yüce’nin etkinliği bu yıl sekiz yaşına girdi. Onkoloji Günleri’nin sekizincisine 20’den fazla ülkeden, yüzlerce onkolog, hasta ve hasta yakını geldi. Yüce’nin derneği artık bir sivil toplum kuruluşu olarak Genç Birikim Derneği adını aldı. Dernekte Erasmus ile Eurodesk ile öğrenci değişim programlarını kullanarak ülkemize gelen yüzlerce yabancı öğrenci de gönüllü olarak çalışıyor. Muş bölgesindeki doktorlar, öğretmenler, belediye ve valilik çalışanları da gönüllü olarak tüm Muşlulara kanser konusunda yardımcı olmaya çalışıyor. Yüce’nin şimdiki hedefi de gençler ve çocuklar için özel bir kanser tedavi merkezi açmak.

#Muşlu Salih Yüce
#Kanser
6 yıl önce
default-profile-img