|

Gözler Erdoğan’ın yeni kabinesinde

İlk turda hiçbir aday yüzde 50 artı 1 oy alamadığı için 28 Mayıs’ta seçmenler, en çok oy alan Erdoğan ve Kılıçdaroğlu için yeniden sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci oylaması sonrası sandıkların yüzde 99,43'ü açılmışken ilan edilen kesin olmayan sonuçlara göre, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,14'lük oy oranıyla yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Seçimi Erdoğan’ın kazanmasının ardından yeni bakanların ne zaman açıklanacağı araştırılıyor. Peki yeni kabinede kimler olacak? Cumhurbaşkanlığı Kabinesi değişecek mi? Erdoğan seçim öncesi yeni kabineye ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuştu. İşte detaylar.

09:17 - 29/05/2023 Pazartesi
Güncelleme: 11:18 - 31/05/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 2. tur tecrübesi yaşatan 13.
belli oldu. Seçimi ilk turda yüzde 49.52 ile önde tamamlayan Recep Tayyip Erdoğan ikinci turda oylarını yaklaşık 2.5 puan arttırdı, yüzde 52 oyla 5 yıl daha yürütme görevi için vize aldı. Bu sonuçların ardından "Yeni Bakanlar belli oldu mu? Bakanlar Kurulu ne zaman açıklanacak?" soruları peş peşe gelmeye başladı. İşte ayrıntılar.

Cumhurbaşkanlığı yeni kabinesi belli oldu mu?

Yeni Bakanlar Kurulu
yani
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi
isim listesi henüz açıklanmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında seçimleri kazanması halinde yeni dönemde kabinede değişiklik yapılacağının sinyalini vermişti. Kabine konusunda ise Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına yakışan bir kabinemiz olacak. Büyük ve güçlü Türkiye idealimize gönül vermiş kadrolarla yola devam edeceğiz.

Kadrolarımızı yenilemekten hiçbir zaman geri durmadık, yine durmayacağız. Dinamik ekiplerle yolumuza devam ettik. Pek çok değerli ismimiz mevcut. Kabinemizde Türkiye Yüzyılı vizyonuna ayak uyduracak isimler olacak.''

Yeni kabine ne zaman açıklanacak?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı televizyon programında seçim sonuçlarını değerlendiriyor. Erdoğan'ın bu akşam ABD Başkanı Biden ile görüşeceğini söyleyen Sözcü Kalın, 'Kabine ne zaman açıklanacak?' sorusuna da yanıt verdi.

İbrahim Kalın şu açıklamarda bulundu: "Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kesin sonuçlarını da bu hafta içerisinde açıklaması bekleniyor. Bu olduktan sonra milletvekilleri yemin sürecini başlatıyorlar bildiğiniz gibi. Aynı şey Cumhurbaşkanımız için de geçerli. Dolayısıyla bu hafta ne gün açıklanır bilmiyorum. Çarşamba mı olur perşembe mi olur cuma mı olur. Ona bağlı olarak da biz ondan sonraki takvimi devam ettireceğiz.

Tabi Cumhurbaşkanımız Meclis'te yemin ettikten sonra muhtemelen aynı gün akşamında bir göreve başlama töreni olacak daha önce 2018'de yaptığımız gibi. Uluslararası misafirler, liderler davet edilecek. Vatandaşlarımız davet edilecek. Cumhur İttifakı'nın paydaşları orada olacak. Yine büyük bir katılımla törene başlama töreni olacak. Bütün bunlardan sonra da tabi bir Kabine'nin açıklanması var. Tabi onun da kesin gün ve saat olarak takvimi belli değil. Bütün bu süreçler tamamlandıktan sonra bu böyle ilerliyor."

Cumhurbaşkanlığı kabinesi ne zaman açıklanacak?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamalarından satır başları; "Kabine çalışmaları devam ediyor. Son derece kalifiye liyakat açısından samimiyet açısından milletine güven açısından çok ciddi liyakatli bir havuz var.

İlla ki bu önceden olduğu gibi sadece parlamentodan değil 86 milyonun tamamımın neredeyse girebileceği bir seçenek olduğu için dışarıdan da atama olabilir. Türkiye'nin bu konuda bir sorunu var.

YSK'nın takvimine bağlı bugün açıklanırsa en erken Cuma Cumartesi gözüküyor. Meclis takvimiyle alakalı. Yeni Kabine'de güçlü bir ekonomi yönetimi ile birlikte bu mesaj bütün topluma da verilecektir. Cumhurbaşkanımızın da zaten birincil önceliği bu olacak. Faiz oranlarının düşük olması, fiyat artışlarının da kontrol altına alınması özellikle büyükşehirlere baktığımızda kira ve benzeri artışların kontrolsüz olması olayı ve son dönemde bunun istismar edildiğini de biz düşünüyoruz. Bütün bu istismarların önüne geçilmesi alınacak tedbirlerle çok hızlı sonuç alacağımızı biz görüyoruz. Ekonomik tedbirler önceliğimiz olacak."

Mevcut cumhurbaşkanlığı kabininde yer alan isimler

Kabine üyeleri; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 17 bakandan oluşmaktadır. Bakanlar Kurulu isim listesi şöyle:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı kim?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Fuat Oktay

Adalet Bakanı kim?

Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı kim?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı: Derya Yanık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı kim?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Vedat Bilgin

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı kim?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı: Murat Kurum

Dışişleri Bakanı kim?

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı kimdir?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Fatih Dönmez

Gençlik ve Spor Bakanı kim?

Gençlik ve Spor Bakanı: Mehmet Kasapoğlu

Hazine ve Maliye Bakanı kim?

Hazine ve Maliye Bakanı: Nureddin Nebati

İçişleri Bakanı kim?

İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu

Kültür ve Turizm Bakanı kim?

Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Nuri Ersoy

Millî Eğitim Bakanı kim?

Millî Eğitim Bakanı: Mahmut Özer

Millî Savunma Bakanı kimdir?

Millî Savunma Bakanı: Hulusi Akar

Sağlık Bakanı kim?

Sağlık Bakanı: Fahrettin Koca

Sanayi ve Teknoloji Bakanı kim?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Mustafa Varank

Tarım ve Orman Bakanı kimdir?

Tarım ve Orman Bakanı: Vahit Kirişci

Ticaret Bakanı kimdir?

Ticaret Bakanı: Mehmet Muş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı kimdir?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Adil Karaismailoğlu


#yeni kabine
#cumhurbaşkanlığı kabinesi
#bakanlar kurulu
1 yıl önce