|

Taha Kargo Irak pazarına yön veriyor

Türkiye’nin Irak'la olan ticareti artıyor. 10 milyar dolardan fazla ticaret hacminin olduğu ülkede kargo sektörüne Türkiye yön veriyor. 17 senedir Irak’a lojistik hizmeti verdiklerini aktaran Taha Kargo'nun sahibi Emin Taha, “Türk ürünlerine yoğun ilgi var. Irak’la iş yapmak isteyenlerin tercihi olduk” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/07/2015 Salı
Güncelleme: 13:46 - 21/07/2015 Salı
Yeni Şafak

Türkiye'nin Irak'a ihracatında lojistik sektörü büyüyor. İki ülke arasında gün geçtikçe büyüyen ticareti 17 senedir Irak'a taşımacılık yapan Taha Grup Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha Yeni Şafak'a anlattı.



'SEN YAPAMAZSIN' DEDİLER


Emin Taha'yı tanıyabilir miyiz?

4 Ocak 1965 yılında Kerkük'e bağlı Altınköprü kasabasında doğdum. Çocukluk ve gençlik yıllarım Irak'ta geçti. 1986-1988 yılları arasında Altınköprü Spor Kulübü'nde profesyonel, lisanslı sporcu olarak futbol oynadım. Alışverişi, ticaret yapmayı, bir şeyler yapmayı seviyordum. Daha 15 yaşındayken ticaret yapmayı, bir iş sahibi olmayı kafama koymuştum ve bu durumu babama anlattım. Babam, “sen daha çocuksun, yapamazsın" dedi. Sonrasında teyzemin desteğiyle ilk dükkanımı açtım. Dükkanda ilk limonata satarak işe başladım.



HEM OKUDUM HEM ÇALIŞTIM


Çevreniz bu durumu nasıl karşıladı?

Çevrem bunu ilgi ile karşıladı. Sonrasında dondurma satmaya başladım. İşi büyüttüm, bir yandan okuyor bir yandan da çalışıyordum. Liseyi bitirdikten sonra üniversiteye başladım. Üniversite yıllarında yazları çalışıyordum. Bağdat'ta Tahtakale'ye benzeyen bir çarşı vardı. Orada bayan takıları, saat, bilezik imitasyon gibi ürünler satarak para kazanıyordum. Saddam Hüseyin döneminde ticaret yapmak neredeyse imkansızdı. 1994 yılında Irak'tan Türkiye'ye gitme kararı aldım.



Türkiye'ye geldiğinizde ilk işiniz ne oldu?

O dönemde İstanbul'da Laleli ticaretin en hareketli olduğu bölgelerden biriydi. Burada bir şeyler yapabilirim, ticaret hayatıma burada yön verebilirim düşüncesindeydim. Cebimde 300 dolar vardı. Bir yer tuttum, terlik, çanta gibi ürünler satmaya başladım.



İSTANBUL'U IRAK'A BİZ BAĞLADIK


Irak pazarında ticaret yapmak o yıllarda zor değil miydi?

O dönemde Irak'a lojistik hizmet veren şirket yoktu. Bir malın Türkiye'den Irak'a gitmesi 2-3 ayı buluyordu. 1998 yılında taşımacılık alanında hizmet vermek amacıyla Taha Kargo'yu kurdum. Taşımacılık hizmeti verebilmek için Birleşmiş Milletler'den izin aldık. Türkiye'de 4-5 şirketin bu taşımacılık izinleri vardı. İstanbul'da bu hizmeti sağlayan bir şirket yoktu. O bölgede iş yapmak isteyen Türk firmaları Taha Kargo'yu tercih eder hale geldi.



Türkiye birinci


Irak baştan aşağı yenileniyor. Şu anda Irak, ekonomik manada hiçbir şey üretemez halde. Bu yüzden hemen hemen her alanda dışa bağımlı bir ülke konumunda. Türkiye ve Türk mallarına karşı Irak pazarında yoğun bir talep var. Bu bakımdan Türk şirketleri avantajlı bir konumda.



İhracat lideriyiz


İhracatta Irak'a yapılan ticarette ilk bin ihracatçı arasında yer alıyoruz. Gaziantep'te yer alan ofisimiz Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından ikinci en büyük ihracatçı olduğu için ödüle layık görüldü. Bunun yanı sıra ilk 100'de de varız. Suudi Havayolları'nın temsilciliği bizde. Taha Grup'un yıllık cirosu 400 milyon dolardan fazla.





#Limonata
#ihracat
#Anadolu İhracatçı Birlikleri
#Emin Taha
9 yıl önce