|

EYT emeklilik erkek ve kadınlar için prim gün sayısı kaç?

Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin düzenlemeyi içeren kanun teklifi, Meclis Başkanlığına sunuldu. EYT yasasıyla ilgili kanun teklifi, 2 Şubat Perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak. Emeklilik düzünlemesinden 5 milyona yakın kişi yararlanacak. Şubata başvuranlar marta maaşlarını alacak. Çalışma yılı ve prim gününü dolduran herkes, yaş koşuluna takılmadan emekli olabilecek. 1999 tarihinden önce sigortalı olan, fakat emeklilikte yaşa takılan biri 3600 gün prim ödeme şartı ile birlikte yaş şartını yerine getirdiği takdirde emekli olabilir. Peki EYT emeklilik için kaç gün gerekiyor? EYT sigortalılık süresi ve prim gün sayısına ilişkin emeklilik tablosu.

14:52 - 31/01/2023 Salı
Güncelleme: 14:55 - 31/01/2023 Salı
Yeni Şafak
EYT prim gün sayısı sigortalılık süresi
EYT prim gün sayısı sigortalılık süresi

EYT yasa taslağı Meclis’e geldi. Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili kanun teklifi, 2 Şubat Perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak. 9 Eylül 1999 tarihi öncesi sigortalı olan çalışanlar için geçerli olacak. Çalışma hayatının desteklenmesi ve üretimin devam edebilmesi amacıyla biz sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle, 5 puan iş yerlerine her bir çalışan emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olanlarla ilgili yaklaşık 500 TL'lik desteklemeyi devletimiz üstleniyor ve yüzde 5 oranında bir destek söz konusu oluyor.

EYT

EYT için kaç gün lazım?

  • 2019 yılında kadınlar için 20 yıllık sigortalılık süresi tamamlandığı için kadın çalışanlar yalnızda prim günü şartını yerine getirerek emekli olabilir. Erkekler içinse 25 yıllık süre bazı sigortalılar için henüz tamamlanmamıştır. 1997, 1998, 1999 yıllarında işe girenler 25 yıllık sürelerini 2022, 2023, 2024 yıllarında tamamlar ve böylelikle emekli olabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar arasından sigortalılık süresini en son tamamlayacak erkek ise 8 Eylül 2024’te emekli olabilecek süreye ulaşabilir. Eksik primi tamamlamak için çeşitli formüller bulunur.

Kısmi emeklilik nasıl olunur, şartları nedir?

3600 günle kısmi emeklilik yaşı kaç?

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan, fakat emeklilikte yaşa takılan biri 3600 gün prim ödeme şartı ile birlikte yaş şartını yerine getirdiği takdirde emekli olabilir. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan bir kadın çalışan 50 yaşına geldiyse ve 10 yıllık sigorta primi ödediyse; erkek çalışan ise aynı sigorta primini ödemesi ile birlikte 55 yaşını doldurduysa emekli olabilir.

Erkeklerde sigortalılık süresi ve prim gün sayısı

Kadınlarda sigortalılık süresi ve prim gün sayısı

Emekli olup, aynı iş yerinde çalışmak isteyenlerin başvurusu nasıl yapılacak?

Kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Taslak metinde emekli olup, aynı iş yerinde çalışmak isteyenlere başvuru günü sınırlaması getirildi. EYT yasası taslak metninde, emekli olanların 10 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanması hükme bağlandı. Bu süreye geçirip aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlere indirim uygulanmayacak. Ayrıca, emekli olup aynı iş yerinde çalışmaya başlayanlardan başka iş yerine geçenler de bu indirimden ikinci kez yararlanamayacak. Yani 10 günlük süre içinde aynı iş yerinde çalışan başka iş yerine geçerse indirim söz konusu olmayacak. Bu düzenlemeyle işverenlerin deneyimli elemanlarını EYT nedeniyle yitirmesine engel olunmak istendiği belirtiliyor.


#eyt
#eyt emeklilik prim günü
#eyt emeklilik sigorta süresi
1 yıl önce