|

Erdoğan görevi verirse Kılıçdaroğlu ne yapacak?

Başbakan Davutoğlu'nun CHP'nin ardından MHP ile yaptığı koalisyon görüşmesinin de olumsuz sonuçlanması, erken seçim ve "geçici bakanlar kurulu" kurulması ihtimalini gündeme getirdi. Anayasa gereği 45 günlük süre dolmadığı için Erdoğan'ın görevi CHP liderine vermesi halinde Kılıçdaroğlu'nun önünde sadece 5 günü var.

Yeni Şafak ve
11:00 - 18/08/2015 Salı
Güncelleme: 13:07 - 18/08/2015 Salı
Yeni Şafak

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile hükümet kurma sürecine ilişkin görüşmesinin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de görüştü. AK Parti'nin, CHP ve MHP ile yaptığı hükümet kurma süreci görüşmeleri olumsuz sonuçlandı. Davutoğlu'nun, hükümet kurma görevini, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iade edeceği öğrenildi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 63. Hükümet'i kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirdi. Erdoğan'ın Anayasa gereği, Davutoğlu'na hükümeti kurmak için verdiği 45 günlük süre, 23 Ağustos'ta sona eriyor. 45 günlük süre dolmadığı için Erdoğan'ın görevi CHP liderine vermesi halinde Kılıçdaroğlu'nun sadece 5 günü var.



"CHP'nin görevlendirme talebi"


CHP yetkilileri yaptıkları çeşitli açıklamalarda görevin Kılıçdaroğlu'na verilmesi gerektiğini ifade ettiler. Görev Kılıçdaroğlu'na verilirse Kılıçdaroğlu başbakanlığında koalisyon hükümeti ya da bir azınlık hükümeti için partilerle temas kuracak. Görüşmeler neticesinde bir koalisyon hükümetinin kurulamayacağı anlaşıldı. MHP'nin dün yaptığı açıklama ise 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri'nin tekrarlanması yönünde oldu. MHP'nin bu tavrı devam ettirmesi halinde CHP'nin azınlık hükümetini de kuramayacağını gösteriyor. HDP Eş Genel Başkanı CHP ile görüşmeye olumlu yaklaşsa da MHP destek vermeyeceği için mevcut tablo seçimin tekrarlanacağı yönünde.





Seçim kararı nasıl alınıyor?


Anayasa'ya göre seçim kararı TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından alınabiliyor.



Anayasa'nın 116. maddesi gereği yeni seçilen TBMM'de Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar seçim yapılıyor.



4 yılda bir yapılan TBMM seçimleri bu süre dolmadan Anayasa'nın 77. maddesine göre Meclis tarafından da yenilenebiliyor.



Anayasa Komisyonunda seçimlerin yenilenmesine dair önergeler

görüşülüyor. Gündemdeki bütün konulardan önce Anayasa Komisyonu raporu Genel Kurulda görüşüldükten sonra açık oya sunuluyor.



Yenileme kararı TBMM tarafından verilmesi halinde Meclis, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) danışarak

seçimin ne zaman yenileneceğine de karar verebiliyor. YSK seçimlerin yenilenmesine veya ara seçim yapılmasına karar verildiği durumlarda seçimlere ilişkin ilgili kanunların tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor.



Seçimlerde geçici bakanlar kurulu


45 gün içinde hükümetin kurulamaması ve Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde geçici bakanlar kurulu

kuruluyor. Anayasa'ya göre bu durumda Bakanlar Kurulu çekiliyor ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atıyor.



Geçici bakanlarkuruluna siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınıyor.

Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları ise TBMM'deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan atanıyor.





TBMM Başkanı tarafından siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısı

tespit edilerek Başbakana bildiriliyor. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanıyor.



Geçici bakanlar kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kuruluyor. Geçici bakanlar kurulu için güvenoyuna başvurulmuyor. Geçici bakanlar kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapıyor.



Özkes'e 3 bakanlıktan biri


Meclis'te bulunan tek bağımsız milletvekili ise CHP'den istifa eden İstanbul Milletvekili İhsan Özkes. Bu kapsamda Özkes, Adalet, İçişleri ya da Ulaştırma bakanlıklarından birine atanabilecek.



"Tekrar bakan olarak atanabilirler"


MHP'nin geçici bakanlar kuruluna üye vermeyeceğini açıklaması ile yeni bir durum ortaya çıktı. Meclis'te şuan için bir milletvekilinin bağımsız olması dışardan daha fazla atama yapılmasını zorunlu hale getirecek. Bu durumda şuan milletvekili olmadıkları halde bakanlık görevini yürüten isimlerden bazıları seçimlere kadar tekrar bakan olarak atanabilir. Şuan milletvekili olmadıkları halde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Gümrük Bakanı Nurettin Canikli ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik bakanlık görevini sürdürüyor.







#AK Parti
#CHP
#MHP
#azınlık hükümeti
#seçim hükümeti
#koalisyon
9 yıl önce