|

Fuatavni'ye UYAP şoku

Paralel yapıya yönelik soruşturmalarla ilgili operasyon öncesi verdiği bilgilerle tanınan twitter trolü, "fuatavni" son operasyonları bilemeyince foyası ortaya çıktı. 81 ildeki UYAP personeli görevden alınınca, Fuatavni operasyonları sızdıramadı.

Yeni Şafak
10:30 - 15/05/2015 Cuma
Güncelleme: 07:40 - 15/05/2015 Cuma
Diğer

"Kriptolu telefonların dinlenmesi", "yasa dışı dinleme", "KPSS", "TÜBİTAK" ve "TİB" operasyonlarını Twitter'dan yaptığı paylaşımlarla önceden haber veren "fuatavni" isimli hesap, soruşturma bilgilerinin paylaşıldığı mahkeme ve savcılıklarca kullanılan Ulusal Yargı Ağı Projesi'nde (UYAP) depreme neden oldu. UYAP'ın odağında olduğu, soruşturma bilgilerinin “fuatavni” tarafından nasıl öğrenildiğini belirlemek üzere yürütülen soruşturma sürerken, 81 ildeki bazı UYAP personelleri görevden alındı.



Savcılık düğmeye bastı


Milliyet'te yer alan habere göre, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, twitter'da "fuatavni" adlı hesaptan paylaşımlarda bulunan kişi ya da kişiler hakkında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu kişilere ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği iddiasıyla ocak ayında yapılan operasyon bilgilerinin twitter'da, “fuatavni” hesabından paylaşılmasından sonra başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında “fuatavni” hesabı engellenmiş, ancak paralel yapıya yönelik çeşitli illerde düzenlenen KPSS, yasadışı dinlemeler, TİB, TÜBİTAK gibi soruşturmalardaki bilgiler, “fuatavnifuat”, “fuatavni_f” gibi yeni açılan hesaplardan yayınlanmaya devam etmişti.



Şüpheliler kaçtı


Soruşturma bilgilerinin, operasyon öncesi, “fuatavni” hesabından paylaşılmasının ardından, hakkında gözaltı kararı bulunan zanlıların birçoğunun bulundukları adresleri terk ederek kaçtıkları ortaya çıkmıştı. Soruşturmaları yürüten savcılar, gözaltına alınacak kişilerin listelerini ve soruşturma bilgilerini herhangi bir sızıntı olmaması için çoğu kez farklı yöntemlere başvurmuştu. Ancak “fuatavni” operasyona ilişkin bilgileri yine operasyon öncesinde yayınlamıştı.



Soruşturmalar sürüyor


“Fuatavni”nin operasyon bilgilerine nasıl ulaştığını belirlemek için yürütülen savcılık soruşturması sürüyor. Bu soruşturmanın odağında ise soruşturmalardaki bilgilerin savcılık ve mahkemelerin kullandığı UYAP bulunuyor. Soruşturma bilgilerinin UYAP'a yüklenmesinin ardından, “fuatavni” tarafından paylaşılması bu iddiayı kuvvetlendiriyor. Soruşturma kapsamında 81 ildeki UYAP personelinin sisteme giriş-çıkış zamanları ve log kayıtlarını incelemeye almıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de teşkilat içinden sızıntı olup olmadığını tespit etmek için başlattığı çalışmalar sürüyor. Emniyet içindeki bazı personeller bilgi sızdırdığı gerekçesiyle görevlerinden uzaklaştırılmıştı.



Operasyon yapılabilir


Savcılık ve emniyet soruşturmaları sürerken, 81 ildeki UYAP personeli görevlerinden alındı. Görevlerinden alınanların başka görevlere tayin edildiği, yerlerine ise yeni personellerin atandığı kaydedildi. Soruşturma kapsamında, görevden alınan personellerden bazılarına yönelik operasyon düzenlenebileceği ifade edildi.



Son operasyonu bilemedi


“Fuatavni”nin, UYAP'taki bu değişikliğin ardından, geçen pazartesi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, siyasetçi, gazeteci, işadamı ve bürokratların da aralarında bulunduğu 48 kişinin dinlendiği iddialarına yönelik gerçekleştirdiği ve 34 istihbaratçı polis hakkında gözaltı kararı verilen operasyona ilişkin bir paylaşımda bulunmaması dikkati çekti.



UYAP nedir?


Savcılık ve mahkemelerin soruşturma ve gözaltı süreçleriyle ilgili tüm çalışmalar UYAP sistemine girilerek yapılıyor. Mahkeme ve savcılıklar, şüpheliler ile ilgili arama, yakalama, gözaltı, elkoyma gibi kararları operasyon öncesi UYAP'a giriyor. Adli ve İdari Yargı'yla ilgili yürütülen soruşturmalarla ilgili bilgilerin sisteme girişi ise 81 ilde görevli UYAP personeli tarafından yapılıyor.



UYAP'a, güvenlik gerekçesiyle sadece yönetici şifresi olan görevliler girebiliyor.



#Fuatavni'ye UYAP şoku
#fuatavni
#uyap
#paralel yapı
9 yıl önce