|

Güldünya için barış

Töre cinayetlerinin sembol ismi olan Güldünya Tören ile kendisine tecavüz eden Servet Taş'ın aileleri Yenidoğan Camii'nde barış yemeğinde bir araya geldi. İki aile, Siirt'in tanınmış kanaat önderlerinden Şeyh Muhammet Kazım Aydın'ın oğlu Şıh Muiniddin Aydın tarafından barıştırıldı.

Oktay Yıldırım
00:00 - 7/01/2013 الإثنين
Güncelleme: 01:21 - 7/01/2013 الإثنين
Yeni Şafak
Güldünya için barış
Güldünya için barış

Güldünya Tören, 25 Şubat 2004 tarihinde kardeşleri İrfan ve Ferit Tören tarafından kurşun yağmuruna tutularak ağır yaralanmış, daha sonra kaldırıldığı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde onlarca hastanın gözü önünde kafasından 2 kurşunla öldürülmüştü. Türkiye'de töre cinayetlerinin sembolü haline gelen Güldünya Tören'in öldürülmesinden kısa süre sonra yakalanan kardeşler tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 23 yıl 4 ay hapis cezası istenen Ferit Tören cezaevinde kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti.

BARIŞ YEMEĞİ

İrfan Tören'e ise müebbet hapis verilmişti. Olayın peşini bırakmayan baba Mehmet Şerif Tören geçtiğimiz yıl aralık ayında kızına tecavüz eden Servet Taş'ı Sultanbeyli'de kurşun yağmuruna tutarak öldürmüştü. Olaydan sonra yakalanan baba Tören için savcı müebbet istedi. Kartal 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davada her iki ailenin mensupları bıçak ve sopalarla birbirine girmiş 7'si ağır 23 kişi yaralanmıştı.

İki aile arasında çıkan kan davası dün Zeytinburnu Yenidoğan Camii konferans salonunda yapılan barış yemeğiyle son buldu. 8 yıldır süren kavganın barış yemeğine Ak Parti Bitlis Millet Vekili Vedat Demiröz, CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Bitlis Kavak Belediye Başkanı Ayetullah Dursun, Gölbaşı Bel. Baş. Yard. Kamil Doğan, Güroymak Kaymakamı Hikmet Karayel, Bidri, Celali, Bergani, Mutki, Sergo, Atmanki aşiret temsilcileri ile Taş ve Tören aileleri katıldı.

4 MADDELİK ANLAŞMA

Şıh Muiniddin Aydın iki aileyi barıştırmadan önce 4 maddelik barış antlaşmasını okudu: 'İsteyen köyüne gidip arazisini işletebilir ve bu dava yüzünden kimse arazisini satmak zorunda değildir. Köyde kardeşçe yaşanacaktır, köyden çıkılması söz konusu değildir.'

Kin ve nefreti silelim

Şeyh Muiniddin Aydın yaptığı konuşmada töre cinayetlerini son verilmesi gerektiğini söyledi Aydın, 'Hepimizi üzen acı bir olayın ardından sağduyu hakım gelerek barış için buradayız. Kalplerimizdeki kin ve nefreti silerek yerine sevgi ve şefkat ile doldurmalıyız. Bu hayırlı barış için Siirt'ten Bitlis'ten Muş'tan geldik. Herkes iyi düşünsün bu olayda kazanan var mı? Töre denilen kötü ve çirkin adet ve alışkanlıkları terk edelim. Yüce Allah'ın adaletine teslim olalım' dedi.

Kur'an'ın altından geçtiler

Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından Şıh Muiniddin Aydın, okuduğu barış antlaşmasından sonra iki aileyi Kur'an'ın altından geçirdi. Barış yemeğine Ak Parti ve CHP'liler de katıldı. AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, 14 asır önce Peygamberimiz'in veda hutbesinde okuduklarını dile getirdi. Cahilliği terk etmek gerektiğini belirten Demiröz, Kan davalarının kan dökülmesinin ve bayanlara şiddet uygulanmasının bitirilmesini gerektiğini vurguladı. Daha sonra her iki ailenin bireyleri birbirlerine kesme şeker ikram ederek öpüşüp barış yemeği yediler.

Artık kardeşçe yaşayalım

Barış törenine katılan Taş Ailesi ileri gelenlerinden Enver Taş, 'Başta bu barışa destek verenlere teşekkür ederiz. Aramızda bir olay oldu. Bir kaza yaşandı. İnşallah bundan sonra hiçbir aşiret arasında erkek kadın arasında husumet çıkmaz, kan davası olmaz. Bundan sonrası için inşallah beraber kardeşçe yaşayacağız' dedi. Güldünya Tören ailesi adına konuşan Abdülkerim Ilık, 'Herkese teşekkür ederim.

Aramızda bir musibet çıktı. Yanlışlıkla buraya kadar geldi. Bundan sonra kardeş olarak yaşayalım' şeklinde konuştu.


٪d سنوات قبل