|

Halk bölünme değil bölüşümden yana

Başkan Erdoğan’ın hafta sonu Diyarbakır’da verdiği “Bölünmeyi değil bölüşmeyi teklif ettik” mesajı bölgede ses getirdi. Hükümetin toplumun kenetlenmesine yönelik adımları olumlu bulunurken, Danıştay’ın Öğrenci Andı’na ilişkin kararı ise zamanlama açısından manidar bulunarak bölge halkının tepkisini çekiyor

Fazlı Şahan
04:00 - 22/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 03:37 - 22/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır Stadyumunun açılışı ve Ziraat Diyarbakır Gençlik Festivali Kapanış Töreni’ninde konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır Stadyumunun açılışı ve Ziraat Diyarbakır Gençlik Festivali Kapanış Töreni’ninde konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu Diyarbakır’da verdiği “Bölünmeyi değil bölüşmeyi teklif ettik” mesajı bölgede ses getirdi. Danıştay’ın Öğrenci Andı’na ilişkin kararına da zamanlama açısından tepki yükseliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılında üçüncü kez Diyarbakır’a gelerek hem bölgeye hem de Türkiye’ye şehirden önemli mesajlar verdi. Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci’nde okullardan kaldırılan ant okunmasına ilişkin yönetmelik konusunda Danıştay’ın verdiği kararın Erdoğan’ın ziyaretine denk gelmesi ise bölgede temkinli yaklaşılıyor. Kararın Cumhurbaşkanının tam gelişine denk gelmesi halk arasında talihsizlik olarak nitelenirken geleceğe dönük çeşitli şüpheler de dile getiriliyor.

SANKİ YOKLAMA YAPILIYOR

Bu çerçevede yaklaşan mart mahalli seçimlerine atıf ile, “Önce öğrenci andını ortaya attılar. Sonra başka şeyleri ortaya atacaklar. Önce bununla yokluyorlar. Niyet bu” tahmini yapılıyor. Söz konusu kararı iç siyasette kullanabilecek partilerin de olabileceğine vurgulanıyor. Yıllar sonra Diyarbakır’da bir gençlik şöleni ile hem bölgeye hem ekonomiye katkı sağlandığına dikkat çekilirken, bu yöndeki düzenlemelerin sıklaştırılmasının önemine dikkat çekiliyor. Gençlerin üç günlük festivali benimsediği belirtilerek, buna benzer faaliyetlerin gerçekleştirilmesi halinde terör örgütlerinin gençler üzerinde kurmaya çalıştığı etkinin kırılacağı vurgulanıyor. Terör örgütünce Diyarbakır’da oynanan oyunlara dikkat çeken bölge halkı bu oyunu bozmak için kendilerinin hazır olduğunu ifade ediyor.


ESKİ GETİRİLMEK İSTENİYOR

Danıştay’ın verdiği karara tepki gösterenlerden biri MÜSİAD Diyarbakır Şube Başkanı İsmail Şanlı. Şanlı, “Karar gerçekten bölgemizi biraz rahatsız etti. Danıştay’ın böyle bir günde verdiği karar manidardır. Neden bu zamana kadar bekletildi de şimdi verildi? Dağlardaki ırkçı söylemleri AK Parti hükümeti kaldırdı. AK Parti yeni bir çağ açtı. Şimdi birileri eski tartışmaları geri getirmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

KARDEŞLİK MESAJI ÇOK GÜZELDİ

Şanlı, “İlimizde üç gün süren etkinlik ile Cumhurbaşkanımız gençlerin gönlünü bir kez daha kazanmış oldu. Etkinliğin Diyarbakır’da yapılması büyük bir yankı buldu. Şehirde üç gün güzel bir hava oluştu. Bu kadar gencin insanların kendi başına yürüyerek gitmesi bu bir sevgi selidir. Bu istek olmazsa arzu sevgi olmazsa kimse oraya gelmez. Cumhurbaşkanımızın kardeşlik mesajı çok güzeldi. Diyarbakır’a bu şölenin ekonomi açıdan da güzel bir girdisi oldu. Esnafımızın yüzleri güldü. Şehir gece yarılarına kadar cıvıl cıvıl oldu. Özellikle gençliğe yönelik etkinlikler sıklaştırılırsa gençler üzerinde güzel bir etki bırakır” ifadesini kullandı.


Bütün oyunlar Diyarbakır’da dönüyor

Cevdet Nasıranlı (ASKON Diyarbakır Şube Başkanı): “Diyarbakır, Cumhurbaşkanımızı hem seviyor hem de güveniyor. Çok samimi ifadeler kullanıyor. Açık yüreklilikle konuşuyor. Diğer liderler gibi evirip çevirmiyor ne söyleyecekse direk söylüyor. İstanbul’da hangi ifadeyi kullanıyorsa Diyarbakır’da da aynı ifadeyi kullanıyor. Bu da millette karşılık buluyor. Gençlik şöleni de şehrimize çok güzel bir hava kattı. Diyarbakır şunu söylüyor, bu ülkede hem Türk’ün hem Kürdün, hem Lazın, hem de Çerkez’in güvencesidir Cumhurbaşkanımız. Bir kesime yönelik hareket etmiyor. İnsanlar buna inanıyor.

HASSAS BİR NOKTA DAHA FAZLA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Niye bütün oyunlar Diyarbakır’da dönüyor, niye özellikle örgütsel çalışmalar burada dönüyor? Çünkü Diyarbakır hassas bir nokta. Tarihi, kültürü ve geçmişiyle alakalı farklı bir kent. Burayı yok ettiğiniz zaman Güneydoğu’yu çok rahat istediği yöne çekebilirsiniz. Dolayısıyla bütün oyunlar Diyarbakır’da dönüyor. Bu oyunları bozmak için bizim de en fazla Diyarbakır’a sahip çıkmamız lazım. Biz ASKON olarak Gelişen Kentler Zirvesi ile birlikte burada 81 ilin esnaflarını misafir edip iki günlük bir çalıştay yapacağız. Mesleki eğitim projeleri ve Avrupa Birliği kırsal kalkınma projelerinde Diyarbakır’ı desteklemek için çalışmalarımızı da bitirdik."


Hiçbir zaman bölgeyi ihmal etmedi

Metin Evsen (Diyarbakır Birlik Vakfı Şube Başkanı): “Cumhurbaşkanımızın verdiği mesajlar hem bölge hem Türkiye açısından çok önemli. Cumhurbaşkanımızın ilimize her geliş ve gidişlerinde halkın yaklaşımı daha fazla müspet anlamda kendisini ifade ediyor. Cumhurbaşkanımız hiçbir zaman bölgeyi ihmal etmedi, sürekli geldi. Yapılan festivallerin daha fazla yapılmasını istiyoruz. Her kesime hitap edecek şekilde düzenlenmesini gerektiğine inanıyoruz. En azından yılda bir iki defa bu festivallerin olmasında fayda var. Yerel seçimlere gidiyoruz biz ilimizde güzel şeylerin olacağını düşünüyoruz. Bu konuda ümitvarız.”

#Diyarbakır
#Recep Tayyip Erdoğan
#Metin Evsen
6 yıl önce