|

Zorlu süreç Babacan'ı bekliyor

Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Başmüzakereci olarak açıklanmasının ardından sıra müzakere heyetinin belirlenmesine geldi. Babacan ve ekibini zorlu bir süreç bekliyor.

Yeni Şafak
00:00 - 26/05/2005 Thursday
Güncelleme: 14:17 - 12/06/2017 Monday
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • DUYGU GÜVENÇ / ANKARA


    AB ile müzakerelerde Türkiye'yi temsil edecek olan ismin açıklanmasının ardından gözler müzakere heyetine çevrildi. Müzakere Heyeti Başkanı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başmüzakereci Devlet Bakanı Ali Babacan müzakere heyetini belirleyecek.

    İsveç'den dün dönen Dışişleri Bakanı Gül ile Babacan'ın kısa süre içerisinde Dışişleri Konutu'nda biraraya gelmesi bekleniyor. Gül ve Babacan, Türkiye'yi müzakerelere hazırlayacak olan ekiplerini ve kurumsal yapıyı da belirleyecek.

    Ekonominin yanısıra, müzakere sorumluluğunu da üstlenecek olan Babacan'ı 3 Ekim'e kadar bekleyen zorlu süreç ise şöyle:

  • Babacan, ilk olarak yakın çalışma arkadaşlarını belirleyecek. Babacan yardımcılarının isimlerini belirlerken, Dışişleri Bakanlığı ile DPT arasında daha önce su yüzüne çıkan gerginliği de göz önüne alacak. Babacan'ın müzakere heyetinde diplomatların yanısıra bir siyasiye de yer vermesi bekleniyor. Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi ve AB Genel Sekreteri'nin müzakere heyetinin doğal üyesi olması beklenirken, siyasi kanattan heyette yer alması beklenen isimler arasında Şaban Dişli, Murat Mercan, Yaşar Yakış bulunuyor.

  • Babacan ekibini belirlerken "kurumlararası diyalog" için de bir mekanizma oluşturacak. Halen tüm bakanlıklarda bulunan AB'den sorumlu birimlerin koordinasyonu sağlanacak. Bu çerçevede, Bakanlıklara AB dairelerinde görev alan personelin bir kısmı eğitime alınırken, yeni görevlendirmeler de yapılacak.

  • 3 Ekim'e kadar 100 kadar dil bilen özel eğitimli personele ihtiyaç duyacağı belirtilen, Babacan, müzakerelere başladıktan sonra ise "yeni bina" ihtiyacı ile karşı karşıya kalacak. Halen Tekel'e ait olan AB Genel Sekreterliği binasının müzakerelerde yeterli olmayacağı belirtilirken, satışı birkez daha gündeme gelen Tekel binalarına ait sosyal tesislerin de ABGS'ye bağlanması gündemde.

  • Babacan, 3 Ekim öncesinde "Çerçeve Belgesi" ve "Katılım Ortaklığı Belgesi" üzerinde çalışacak. Ayrıca Türkiye için hem iletişim stratejisi hem de personel stratejisi oluşturacak. AB'nin 100 bini aşan müktesebatının Türkçe'ye çevrilmesi ve uyarlanması sorumluluğunu da Babacan üstlenecek.

  • Fransa ve Hollanda'da yapılacak olan referandumların ardından, AB içerisinde Türkiye'nin önceliği de artacak. Babacan, tarama sürecini ve müzakereleri eş zamanlı başlatmaya çalışacak.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 years ago