|

SGK ve Bağkur prim borçlarına yapılandırma olacak mı?

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırma paketi hayata geçecek. Borç yapılandırma paketi ayrıntıları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. 2 bin liranın altındaki vergi borçları siliniyor, ehliyet affı geliyor. Paketin, SGK tarafından takip edilen sigorta primleri, vergi alacakları, kasa ve cari hesap düzeltmesi, matrah-vergi artırımı, stok affı gibi düzenlemeleri içereceği tahminler arasında. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemelerde 48 eşit taksitle ödeme yapılacağını söyledi. İşte yeni borç yapılandırma düzenlemesine ilişkin tüm detaylar.

13:12 - 26/01/2023 Perşembe
Güncelleme: 13:12 - 26/01/2023 Perşembe
Yeni Şafak
SGK-Bağkur prim borcu yapılandırma
SGK-Bağkur prim borcu yapılandırma
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergiden prime, idari para cezalarından öğrenim kredilerine kadar içeriği oldukça zengin olan bir yapılandırma paketi hazırladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısı sonrası borç yapılandırma düzenlemesine ilişkin müjdeyi verdi. Açıklanan paket içeriğinde, gelir, kurumlar,
KDV, ÖTV, MTV, gümrük, emlak, çevre, temizlik vergileriyle ceza ve gecikme faizleri
yer alacak. Prim borçları, köprü ve trafik cezaları, öğrenim kredisi borçları, kamu kira alacakları da açıklanacak olan paketin kapsamında ye alıyor.
Borç yapılandırma

Hangi dönemi kapsayan borçlar yapılandırılacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaklaşık 3 saat süren Kabine toplantısının ardından kamu borçlarına yapılandırma kararlarını açıkladı. “Kurumlarımızın kamu alacaklarını yeniden yapılandıran bir kanun teklifini hazırlıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Borçların cezalarını kaldırıyoruz. Tüm bu borçları taksitle ödeme imkanı getiriyoruz. 2 bin lirayı aşmayan icralık borçları tasfiye edecek düzenlemeyi yapmıştık. Aynı uygulamayı vergi dairelerimiz için hayata geçiriyoruz. 31 Aralık 2022 tarihinden önceye ait 2 bin lirayı aşmayan borçların cezalarının tahsilinden vazgeçiyoruz. (Yükseköğrenim kredisi) Endeks dışındaki borcun da yeniden yapılandırılarak taksitle ödenmesini mümkün hale getiriyoruz” dedi.

EYT SGK Bağkur borcu yapılandırma

10 bin ehliyet sahiplerine iade edilecekEhliyet affı getireceklerini de açıklayan Erdoğan, “Sürücülerimizin alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerden kaynaklanan ceza puanlarını siliyoruz. Yaklaşık 2,5 milyon sürücünün ceza puanı silinecek ve bu sebeple geri alınan 10 bine yakın ehliyetin iadesi sağlanacak” diye konuştu.

Tüm bu borçlara belirli oranla güncelleme ve taksit imkanı getirdiklerini de kaydeden Erdoğan, “Davalı vergi ve prim dosyaları da bu kapsamda olacak” ifadelerini kullandı.

Borç yapılandırma taksit ve vade sayısı

Yapılandırma kaç taksit?

  • Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, vergi dairesine ödenmesi gereken hangi tür borç olursa olsun yapılandırılacağını belirterek, adli ve idari para cezalarını da kapsama aldıklarını söyledi. Nebati, yapılandırma borçlarının 4 yıla yayılan aylık taksitler halinde ödenebileceğini aktardı. Nebati şunları söyledi: “Bu konuda da şunu peşinen belirteyim; arttırılan matrahların vergilerini peşin öderlerse o zaman vergi aslında da yüzde 10 indirim sağlanacaktır. Bu teklifteki önemli bir yenilik de taksit ödeme sürelerini 4 yıla, yani 48 aya çıkarmamızdır. Ödeme süresini uzun tuttuk ancak daha kısa sürede ödemek isteyenlere de ayrıca avantajlar getiriyoruz.”

EYT borçlanmasına yapılandırma var mı?

Doğum ve askerlik borçlanması ile emekli olabilecek EYT'liler de kredi imkanından yararlanabilecekler. Bu durumda SGK'dan borçlanma yaptığında ya da kuruma borcunu ödediğinde emekli olabilir yazısı alanlar bunu kamu bankalarına götürüp emeklilik yolunu açabilmişti. Bu sistem yeni yapılandırma düzenlemesiyle birlikte gelirse askerlik ve doğum borçlanması yapmak için maddi imkanı olmayan EYT'liler de bundan yararlanabilecek.

Bu yazıyla kamu bankasına yapılan başvuru sonrası banka borcu SGK'ya aktardıktan sonra emekli maaşı bağlanıyor ve kredi taksitleri emekli maaşından taksitler halinde kesiliyor. Sabah’ta yer alan habere göre, yapılandırma kapsamında Bağ-Kur prim borcu olanlar isterlerse bunu sildirebilir ve günlerini dondurabilirler. Bu anlamda Bağ-Kur prim borcu olan ancak SSK'dan primleri emeklilik için yeterli olanlar açısından da bir avantaj doğacak. EYT için 9 bin gün Bağ-Kur'u tamamlamak zorunda olanlar eğer SSK primleri yeterli ise günlerini dondurup borçlarını sildirdikten sonra emeklilik hakkına SSK kapsamında kavuşabilecekler.

Bağkur borç yapılandırma

Bağ-Kur geçmiş borçlarına yapılandırma var mı?

Yine geçmiş yapılandırmalarda yapılan bir uygulamaya göre de Bağ-Kur borçları için geçmiş günlerini ihya (Canlandırma) etmek isteyenler için ihya edecekleri dönemdeki asgari ücret uygulanmıştı. Şimdi de aynı uygulama olursa geçmiş Bağ-Kur günlerini satın alacak olan EYT'liler o günkü asgari ücretten ödeme yapabilecek.



#eyt
#sgk borç yapılandırma
#bağkur prim borcu yapılandırma
1 yıl önce