|

Çerkez Ethem'in akrabası, akrabalarını arıyor

Milli mücadele yıllarında düşman kuvvetlerine büyük kayıplar verdiren Çerkez Ethem'in Ürdün'de yaşayan amcaoğlu Türkiye'deki akrabalarını arıyor.

Cihan
00:00 - 9/08/2007 Perşembe
Güncelleme: 17:08 - 9/08/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Çerkez Ethem'in akrabası, akrabalarını arıyor
Çerkez Ethem'in akrabası, akrabalarını arıyor

Çerkez Ethem'in ağabeyi Reşit Bey'in torunu Rasheed Arslan Ali, 36 yıldır Ürdün'ün başkenti Amman'da yaşıyor. Amman'da Jordan Cement Factories Co. Ltd. Şti'nin çimento fabrikasında inşaat mühendisi olarak çalışan Rasheed Arslan Ali, 13 yaşındaki büyük oğlunun ismini de Ethem koymuş.

Kafkasya'dan göçen büyük dedeleri Ali Bey'in 1860'larda Balıkesir'in Bandırma ilçesi Emreköy'e yerleştiğini ve yörede Şapsığlar namını ile anıldıklarını anlatan Rasheed Arslan Ali, amcaları İlyas ve Nuri Bey'lerin 1901-1902 yıllarında Rum eşkiyaları ile savaşırken şehit düşdüğünü ifade etti. İki amcasının şehit düşmesi ile birlikte dedesi Ali Bey'in Reşit ve Tevfik Bey'i Harbiye'ye okutarak subay yaptığını ifade eden Rasheed Arslan Ali, en küçük amcaları Çerkez Ethem'i ise yanında tuttuğunu söyledi.

Ürdün'den Antalya'nın Manavgat ilçesi Side beldesine eşi ve 3 çocuğu ile bir haftalık tatile gelen Rasheed Arslan Ali, Türkiye'deki akrabalarını 20 yıldır aramasına rağmen bir türlü bulamadığını belirtti. Yirmi yıl önce Ürdünlü İman hanımla evlendiğini ve bu evlilikten Nurhan (16) isimli bir kızı ile Ethem (13) ve Ahmet (11) isimli iki oğlunun bulunduğunu ifade eden R. Arslan Ali, çocuklarının öz benliklerini kaybetmemesi için evlerinde Arapça yanında Türkçe konuşturduğunu kaydetti.

Rasheed Arslan Ali, "İki yılda bir atalarımın doğup büyüdüğü ve düşman işgalinden ülkemin kurtuluşu için savaştığı topraklarla özlem gidermeye geliyorum. İş nedeni ile Ürdün'de yaşıyorum ama; benim öz be öz vatanım Türkiye. Çerkez Ethem öz be öz amcamdır. Amcam kimilerine göre kahraman, kimilerine göre vatan haini. Amcamla ilgili en iyi kararı tarihçiler verecektir. Bandırma'da yaşayan akrabalarım Türkiye'nin değişik yerlerine göç ettiği için kendilerine ulaşamıyorum. En büyük hayalim akrabalarıma kavuşup hasret gidermek." diye konuştu.

17 yıl önce