|

Kılıçdaroğlu’ndan Azerbaycan’sız ‘Türk Yolu’ projesi: Kullanılan güzergaha ‘Hayatımın projesi’ dedi alay konusu oldu

Yedili Masa’nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından “Hayatımın projesi” diyerek paylaştığı videoda, tarihi İpek Yolu’nu canlandıracaklarını söyledi. Halihazırda kullanılan ve Türkiye ile Çin arasında onlarca sefer yapılan güzergahın fotoğrafını eline alan CHP lideri, “Ne Batı ne Doğu, bu Türk'ün Yolu” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu’nun ‘Türk’ün Yolu’ projesinde Azerbaycan’a yer vermemesi dikkat çekti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kılıçdaroğlu'nun paylaşımını "Günaydın. Sen treni kaçırmışsın. Çin seferlerimiz 2 yıldır devam ediyor." diyerek tiye aldı.

01:52 - 7/05/2023 Pazar
Güncelleme: 02:50 - 7/05/2023 Pazar
Yeni Şafak
Kemal Kılıçdaroğlu Türk dünyasına açılma vaadini paylaştığı videoda Azerbaycan'ı yoksaydı.
Kemal Kılıçdaroğlu Türk dünyasına açılma vaadini paylaştığı videoda Azerbaycan'ı yoksaydı.

Geçtiğimiz günlerde İngiliz BBC’ye röportaj vererek, seçimleri kazanması durumunda yönünü Batı’ya çevireceğini itiraf eden Yedili Masa’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, vatandaşlardan kendisine gelen tepkiler sonrası alelacele video çekerek algı yapmaya çalıştı. CHP lideri, “Ne Batı ne Doğu, bu Türk'ün Yolu” ifadeleriyle halihazırda kullanılan tarihi İpek Yolu’nu canlandıracaklarını söyledi.

Türkiye’yi Batı’ya peşkeş çekme vaadine tepki gelince ‘iftira’ dedi

Türkiye’yi Batı’ya peşkeş çekme vaadine gelen tepkilere ‘iftira’ diyen Kılıçdaroğlu, "Millet İttifakı Batı yanlısı iftirasında bulunuyorlar. Onlar konuşadursunlar bugün hayatımın en büyük projesini açıklıyorum. Görsünler Batı'yı, Doğu'yu ne kadar umursuyormuşum. Ben Doğu-Batı diye ayırmam Türk devletinin menfaatleri neredeyse orada olurum. Açıklayacağım proje Türk devletinin gerçek manada Türk dünyasıyla buluşma projesidir" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’ndan Azerbaycan’sız ‘Türk Yolu’ projesi

Kılıçdaroğlu’nun ‘Türk’ün Yolu’ projesinde Azerbaycan’a yer vermemesi dikkat çekti. Bilindiği üzere şu an kullanılan hat üzerinde Azerbaycan’da 430 kilometrelik ve Hazer Denizi’nde de 420 kilometrelik iki farklı güzergah bulunuyor.

2013’te Türkiye destekleyeceğini duyurdu 2020’den sonra onlarca sefer yapıldı

Tarihi İpek Yolu'nu canlandırarak Pekin'den Londra'ya kadar kesintisiz bir ticaret yolu oluşturmayı hedefleyen Çin'in önderliğini yaptığı "Kuşak ve Yol Projesi" 2013'te kamuoyuyla paylaşıldı ve aynı yıl Türkiye bu girişimi destekleyeceğini duyurdu.

İhracat treni, Türkiye'de 2 bin 323 kilometre, Gürcistan'da 220 kilometre, Azerbaycan'da 430 kilometre, Hazar Denizi'nde 420 kilometre, Kazakistan'da 3 bin 200 kilometre ve Çin'de 2 bin 100 kilometre olmak üzere toplam 8 bin 693 kilometre yol kat ederek bugüne kadar onlarca sefer gerçekleştirdi.

TCDD Taşımacılık AŞ ve resmi forwarder firması olan Pasifik Eurasia iş birliğiyle ilerleyen trenler, 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçerek yükünü 12 günde Çin'e ulaştırma kapasitesine sahip.İlk tren 2020’de Çin’e ulaşmıştı

Türkiye'den Çin'e gidecek ilk ihracat treni 4 Aralık 2020 tarihinde İstanbul'dan yola çıkmıştı. Marmaray'dan geçerek Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı ve Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor üzerinden Çin'e ulaşan tren, 8 bin 693 kilometre yol alıp, 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçerek yükünü Çin'e ulaştırmıştı.

CHP yandaşlarının ‘tren durdu’ yalanı hafızalarda

O süreçte başta CHP yandaşı gazeteciler ve medya kuruluşları olmak üzere muhalefet kanadı, trenin Çin'e gitmediğini ve Halkalı'da durduğu yalanını ortaya atmıştı. CHP tarafından fonlanan Halk TV’nin sunucusu Özlem Gürses, İstanbul'dan törenle uğurlanan ilk ihracat treninin durduğunu iddia etmiş ve "Yolculuk Halkalı'da bitmiş yani." demişti.



"Günaydın sen treni kaçırmışsın"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da yaptığı paylaşımda "Günaydın. Sen treni kaçırmışsın. Çin seferlerimiz 2 yıldır devam ediyor." diyerek Kılıçdaroğlu'nu ti'ye aldı.

Bakan İsmailoğlu paylaşımının devamında şunları söyledi

"Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Hattı ile Londra’dan Çin’e kesintisiz demiryolu hattını, Yeni İpek Yolu’nu biz hayata geçirdik. Habur’dan Basra Körfezi’ne demiryolu ve otoyol bağlantısı sağlıyoruz. Bazılarının hayalleri bizim yaptıklarımıza erişemiyor!"



Peki Azerbaycan’dan geçmeyen 'Kılıçdaroğlu'nun yolu' neden İran’da iki noktadan geçiyor?

Kılıçdaroğlu’nun vadettiği projedeki güzergah, Kafkasya’da dengeleri değiştiren Karabağ zaferinin ardından, Bakü ve Ankara'nın açılması için yoğun çaba sarf ettiği ve Türkiye'nin sadece Azerbaycan ile değil, tüm Orta Doğu ile ticaret hacminin artmasına olanak sağlayacak Zengezur Koridoru’ndan da geçmemesi dikkat çekti.

Uzmanlara göre söz konusu koridorun açılmasıyla birlikte İran’ın bölgedeki etkinliği de bir hayli azalacak.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Ayşegül Ketenci, bölgeye dair yaptığı değerlendirmede, “Kendini bölgesel bir güç olarak gören İran, Zengezur’un açılmasıyla Ermenistan ile bağlantısının kopması sebebiyle Karadeniz’e çıkışının engelleneceğini öngörüyor. Bu durum İran için kendi aleyhine bir sınır değişikliği ve jeostratejik bir gerileme olarak değerlendiriliyor. Bu da İran açısından, Karadeniz’e ve Rusya’ya ulaşamamak, Kafkasya’da etki alanının azalması ve Kuşak-Yol üzerindeki geçiş ülkesi olma gücünü yitirmesi olarak algılanıyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'nin var gücüyle açmaya çalıştığı koridoru baypas eden vaadi, Ermenistan ve İran için büyük bir fırsat gibi görünüyor. CHP liderinin açmak istediği ve Azerbaycan’ın olmadığı yolun 'dünyanın yükselen gücü olan Türk Devletleri Teşkilatı’nı da tasfiye etme hamlesi' olabileceği de konuşulan iddialar arasında yer alıyor.


#Kemal Kılıçdaroğlu
#Azerbaycan
#Türk Dünyası
#İpek Yolu
#Yedili Masa
#Çin
1 yıl önce