|
Kırım yeni bir demokratik cumhuriyet olmalı

Prof. Dr. Sabahaddin Zaim, ''Türkiye Rusya ve Ukrayna ile ekonomik bağlarını güçlendirmeli. Türkiye''nin Ukrayna ve Rusya''da kızları var. Anadolu''da vurgulandığı gibi: Devlet ve damatla kavga edilmez'' derdi. Rusya ile Ukrayna arasında kime bağlı olacağı tartışılan Kırım, Tataristan ve Dağıstan, Anadolu''nun Türkiye sınırları dışında yaşayan evlatlarıdır. Onların güvenliğiyle, Avrupa ve Amerika''dan önce Türkiye ilgilenmelidir.

*

Nasıl Üsküp Şar dağında Bursa''nın devamı ise, Akmescit de Kırım''da Ankara''nın devamıdır. Kafkaslar gibi, Balkanlar gibi, Kırım da yüzyıllardan beri Türklerin yurdudur. Asya''nın içlerinden Avrupa''nın içlerine doğru, uzun bir yolculuğa çıkan Anadolu insanının aklı, Moskova''dan daha çok Paris''te olmuştur. Türkler canlılıklarını koruyabilmek için, tek kültürlü Karadeniz''e değil, çok kültürlü Akdeniz''e odaklanmışlar.

*

Hem Asya''nın, hem Avrupa''nın odak noktasında yer alan Anadolu''nun, Kırım ile ekonomik ve kültürel bağları, Osmanlı öncesine uzanır. Mısır''ı Anadolu''ya bağlayan Yavuz, Kırım Hanı Mengli Giray''ın damadıdır, Kanuni Kırım''ın Sancak Beyi olmuştur. Osmanlılar, Rusya ile hesaplaşmayı Kuzey Türklerine bırakmışlar. Tatarlar yüzyıllar boyunca, Rusların Karadeniz''e açılmalarını önlediler. Moskova''da, ''bir Rus ile hamama giderseniz bir Tatar ile karşılaşırsınız'' denilir. Tatarlar kurtuluşu Moskova''yı ele geçirmede bulmuşlar. Moskova''da iki milyonun üzerinde Müslüman yaşıyor.

*

Siyasal sınırları olan küre dünyanın, siyasal sınırları olmayan kare dünyaya dönüştüğü bir dönemde, Anadolu insanına vatan bütün dünyadır. Anadolu insanı Türkiye''nin başkenti Ankara''da olmak için, bütün ülkelerin başkentlerinde olmak zorundadır. Bunun için, İstanbul''da Ahmet Mithad''ın, Bahçesaray''da İsmail Gaspıralı''nın ilk örneklerini verdiklerini girişimcilik kültürüne, yeni açılımlar kazandırmak gerekir. Kare dünyada ülkeler, ordularıyla değil, girişimcileriyle savaşırlar. Kare dünyanın yeni hanları, yani hakanları girişimcilerdir.

*

Kare dünya, küre dünya gibi, bütün kültürlerin tek kültürde yok oldukları bir çorba kazanı değil, herkesin kendi kültürünü koruduğu bir aşure kazanıdır. Kare dünyada herkesin kültürü kendinedir, kimsenin kültürüne bakılmaz, insanların dünyadan ne alıp, ne verdiklerine, dünyaya yaptıkları katkılara bakılır. Kare dünyada kültür, ekonomi, politika, bilim ve sanat, herkesin katıldığı, bir takım oyunudur. Bir kot pantolon, Amerika''da tasarlanır, Asya''da üretilir, Avrupa''da satılır.

*

Siyasal sınırların önemini yitirdiği dünyada, Kırım''ın, Ukrayna, Rusya ya da Türkiye''ye bağlı ''Özerk Cumhuriyet'' olması değil, bütün kurum ve kurallarıyle katılımcı demokrasinin uygulandığı ''Demokratik Cumhuriyet'' olması önemlidir. Kare dünyada bir insan, bir oydur, bir oy bir dünyadır. Bir oyu gözardı eden, bütün bir dünyayı gözardı eder.

*

İster Amerika, ister Rusya olsun, hiçbir ülke kare dünyanın sosyal medyasına meydan okuyamaz.

*

Kırım''ı yeni bir kırımdan koruyacak olan en büyük güç, kare dünyanın kamuoyudur.

*

Paris ve Moskova Avrupa''nın iki büyük Müslüman başkentidir.

*

Kırım Rusların değil, Tatarların anavatanıdır.

*

Kırım Karadeniz''in Kıbrıs''ıdır.

10 yıl önce
Kırım yeni bir demokratik cumhuriyet olmalı
Jorge Jesus için gensoru
Dev gibi adama, minicik mikrop ne yapsın?
Kuraklık ve Backster etkisi
Yaşar Kaplan’a rahmet
G7’den G20’ye ekonomik ve siyasi oluşumlar