|

Aklım Başhar'da

Suriye'de 90 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan gazeteci Cüneyt Ünal, birlikte çekim yaparken vurulduğuna tanık olduğu Filistinli gazeteci Başhar Fehmi Kaddumi'den haber alamadığı için, esaretten kurtulmanın sevincini yaşayamadığını söyledi

Oktay Yıldırım
00:00 - 21/11/2012 Çarşamba
Güncelleme: 00:25 - 21/11/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Aklım Başhar'da
Aklım Başhar'da

Suriye'de görev yaparken Filistinli gazeteci Başhar Fehmi Kaddumi ile birlikte Esed'e bağlı güçlerce kaçırılan ve 90 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan gazeteci Cüneyt Ünal, kurtulmanın sevincini yaşayamadığını belirtti. Birlikte çekim yaparken vurulduğuna tanık olduğu Filistinli Kaddumi'den haber alamadığı için buruk olduğunu söyleyen Ünal, "Şu an tam olarak hayata bağlanmış değilim. Başhar, eşine ve çocuğuna kavuştuğunda benim için hayat başlayacak. Mutluluk, sevinç yaşamıyorum şu anda. 90 gün boyunca eşim ne sıkıntılar yaşadıysa ben de şu sıkıntıları Başhar için yaşıyorum. 90 gün boyunca sağlıksız koşullardayken, eşim benim için ne düşündüyse, 'Ne yapıyor', 'Ne yiyor' diye, aynı şeyleri ben Bashar için düşünüyorum, sıkıntıyı yaşıyorum" dedi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Cağaloğlu'ndaki lokalinde basın toplantısı düzenleyen Ünal, "Bütün temennim Başhar'ın sağ salim dönmesi, eşi ve çocuğuyla olması ve onunla omuz omuza birlikte çalışmak" ifadelerini kullandı.

ONU MUHALİFLER VURDU

Halep'te çekim yaparken çatışma çıktığı, bu sırada kenarda bekleyen bir muhalif askerin Başhar Fahmi Kaddumi'yi vurduğunu belirten Ünal, şunları söyledi: "Başhar vurulunca onu binaya götürdüm. Yarası ağırdı. Ancak Başhar kendindeydi. Boynumdaki fuları aldım yarasının üzerine bastırdım. Yardım almak için tekrar dışarıya çıktım. Bu sırada nizami ordu askerleri bölgeye ilerliyordu. Ortalık bir anda yeniden kalabalıklaştı. Bu sırada sivil giyinimli biri elimdeki kameraları aldı. Daha sonra askerler geldi. Beni alıp karakola götürmek istediler. Bu sırada Türk olduğum için halk beni tartaklamaya başladı. Önce hapishaneye götürüldük. Burada beni sorguladılar. Önüme fotoğraflar koydular. Sorgu sırasında tartaklamalar da oldu. 90 gün boyunca küçük bir hücrede tuttular." Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Ünal, Başhar'ı vuranların muhalifler olduğundan emin olduğunu söyledi. "Tekrar Suriye'ye gitmek ister misin?" sorusuna ise Ünal, "Ben şu anda Gazze'ye gitmek istiyorum ama eşim izin vermiyor" cevabını verdi.

Cevaplara hazır değilim

Suriye'de esir tutulan gazeteci Başhar Fehmi Kaddumi'nin eşi Arzu Kaddumi, iki gündür çocuklarının ağlayarak babalarını sorduklarını belirtti. "Yetkililer eşimi kurtarmak için devreye girsin" diyen Kaddumi, kocasıyla ilgili hiçbir bilgiye ulaşamadıklarını aktardı. Cüneyt Ünal'la Türkiye'ye getirildikten sonra 1-2 dakika görüştüğünü belirten Arzu Kaddumi, şunları söyledi: "Onun da psikolojisi şu an iyi değil. Sürecin geçmesini bekliyorum. Cüneyt de rahatlasın. Sorularımla bu yükün altında onu ezmek istemiyorum. Ben onun vereceği cevaplara çok hazırlıklı değilim açıkçası. O yüzden birkaç gün sonra Cüneyt ile görüşüp bunu bana anlatmasını isteyeceğim."


11 yıl önce